Történelmi játékkal és Aranybulla Piknikkel ünnepel Székesfehérvár április 24-én

Székesfehérvár Önkormányzata tavaly decemberben hirdette meg a 2022-es Aranybulla Emlékévet, melynek kiemelkedő közösségi napja lesz április 24-e, vasárnap. Ezen a napon a Vörösmarty Teátrumban mutatják be a Székesfehérvári Balett Színház 1222 című összművészeti történelmi produkcióját, a Városház téren pedig az Aranybulla Piknik zajlik majd.
2022.04.20. 16:36 |
Történelmi játékkal és Aranybulla Piknikkel ünnepel Székesfehérvár április 24-én

Április 24-én vasárnap 10.00 és 18.00 óra között a Városház téren zajlik majd az Aranybulla Piknik.

Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta: a város közösségének legutóbb a 2013-as Szent István Emlékévben volt hasonlóan nagyszabású, közösségi ünnepi éve. A városvezetés célja, hogy az Aranybulla Emlékévet Székesfehérvár minden polgára magáénak érezze, és közösen éljük meg a rendezvények adta ünnepet.

 „Az Aranybulla Emlékév hivatalos megnyitója január 18-án volt a Városháza Dísztermében. Az Emlékév tervezésekor számos szempontot figyelembe kellett vennünk, hiszen nem tudtuk, tudhattuk, hogy milyen hatással lesz a járványhelyzet. Abban azonban biztosak voltunk, hogy Szent György napján, április 24-én, amikor az Aranybullát II. András kiadta, méltó rendezvénnyel szeretnénk köszönteni a történelmi eseményt.” – fogalmazott az alpolgármester.

1222 CÍMMEL ÖSSZMŰVÉSZETI TÖRTÉNELMI PRODUKCIÓ KÉSZÜL, amely olyan jelentős társulatok művészeit vonultatja fel, mint a Vörösmarty Színház, a produkciót létrehozó Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyesület, valamint a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus. A fenti intézmények, illetve társulatok mellett egy szcenírozott installációval képviselteti magát a Szent István Király Múzeum is. A zenés történelmi játékot április 24-én, vasárnap 15.00 és 19.00 órakor mutatják be a Vörösmarty Színházban. Jegyeket jelképes áron, 500 forintért vásárolhatnak a nézők a színház jegypénztárában (Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint a jegy.hu oldalon.

„Az Aranybullát II. András 1222-ben, a székesfehérvári országgyűlésen adta ki. Mivel történelmünk ezen jeles eseménye szeretett városunkhoz, Székesfehérvárhoz kötődik, ennélfogva úgy gondoltuk, hogy méltó módon Székesfehérváron lehet és kell megünnepelni az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. Székesfehérvár gazdag kulturális élete és kiterjedt kulturális intézményrendszere lehetőséget nyújt számunkra, hogy egy összművészeti produkcióval tisztelegjünk történelmünk ezen fontos és azt hosszú távra meghatározó eseménye előtt. Az ünnepi produkció koncepciójának meghatározó szándéka, hogy Székesfehérvár gazdag és sokrétűen színes kulturális életének legjelentősebb intézményei, annak művészei közreműködése révén egy színház jellegű produkciót hozzunk létre.” – mondja köszöntőjében Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, az előadás rendezője. Hozzátette, öröm, megtiszteltetés és nem kis feladat számukra létrehozni a produkciót, amely műfaját tekintve atipikus, nem is meghatározható. Nem prózai, nem zenei és nem is táncszínházi alkotás, hanem mindent ötvöző, ízig-vérig színházi produkció, amelyben egyenlő hangsúllyal vannak jelen a különböző kulturális intézmények és az általuk képviselt műfajok.

A zenés történelmi játék a Székesfehérvári Balett Színház produkciójaként, több alkotó és társulat összehangolt munkájának eredményeképpen született meg. A darab drámai betéteit, valamint a nyitó és a záró kórusmű szövegeit L. Simon László, a dalszövegeket Somogyi Szilárd írta. A zenét Kocsák Tibor szerezte. A Vox Mirabilis Kamarakórus, a Vörösmarty Színház és a Székesfehérvári Balett Színház művészeinek, valamint az Alba Regia Táncegyüttes néptáncosainak közreműködésével létrejött előadás koreográfusa Egerházi Attila és Majoros Róbert, rendezője Egerházi Attila, társrendezője Somogyi Szilárd.

II. Andrást a Vörösmarty Színház művésze, Sarádi Zsolt alakítja, feleségeit Váradi Eszter Sára személyesíti meg. Bánk bán és Gyula, Magyarország nádora Sághy Tamás lesz, Peturként Keller Jánost láthatja a közönség. Egy dal erejéig államalapító királyunk is feltűnik az előadásban, hiszen II. András idején éppen Szent István műve, s a nemeseknek tőle kapott szabadsága került veszélybe. István királyt Sasvári Sándor színművész játssza el. Közreműködnek a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei, a Vox Mirabilis Kamarakórus, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zenészei és az Alba Regia Táncegyesület néptáncosai.

A VÁROSHÁZ TÉREN ÁPRILIS 24-ÉN 10.00 ÉS 18.00 ÓRA KÖZÖTT RENDEZIK MEG AZ ARANYBULLA PIKNIKET. 

A programot Benkő-Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője mutatta be. A Belvárosba látogatók izgalmas időutazáson vehetnek részt, az érdekes, szórakoztató, de egyben ismeretterjesztő programok segítségével visszarepülhetnek a 13. századba, hogy – többek között – a középkori nyomdával elkészítsék az Emlékévhez kapcsolódó egyedi okmányukat. Íródeákokká válhatnak, kipróbálhatják a tintakészítést, a papírmerítést, megtanulhatják a nád- és a lúdtoll használatát, megismerkedhetnek a korabeli írásformákkal. Azt is megtudhatják, mi mindennel foglalkoztak az írnokok, milyen alapanyagokat használtak a hivatalos írásokhoz, hogyan és miből készültek a pecsétek, de kiderül az is, milyen szerszámokkal dolgoztak a rézművesek és a kovácsok. A gyerekek fakardot, pajzsot, koszorút és fátylas fejdíszt készíthetnek a kézműves foglalkozásokon.

Az egész napon át tartó jó hangulatról a Bordó Sárkány Régizene Rend gondoskodik, 15.00 és 17.00 órakor az Alba Regia Táncegyesület Senior csoportja hívja táncba a látogatókat, a 15 órai táncházban a talpalávalót a Kákics zenekar húzza. Az esemény résztvevői utcaszínházat is láthatnak majd: a Székesfehérvári Királyi Napokról ismert és kedvelt Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színházában II. András és az Aranybulla történetét játssza és meséli el Egger Géza és Lábodi Ádám. A darab 16.00 órakor kezdődik.