Tortadíszítés marcipánfigurákkal - erdélyi és magyar ízek Fehérváron

Az erdélyi Szatmár- németiből érkeztek vendégdiákok a fehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjaihoz. A fiatalok tortadíszítési technikákkal, valamint a marcipánfigurák készítésével ismerkedtek pénteken a fehérvári iskola tanüzemében, ahol elkészítették a Virágóra torta-makettjét is.
2015.05.15. 11:43 |
Az erdélyi Szatmárnémetiből érkeztek vendégdiákok a fehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjaihoz. A fiatalok tortadíszítési technikákkal, valamint a marcipánfigurák készítésével ismerkedtek pénteken a fehérvári iskola tanüzemében, ahol elkészítették a Virágóra torta-makettjét is.
Közös gyakorlati programban vett részt a fehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és a szatmárnémeti G. E. Palade Élelmiszeripari Szakközépiskola a Határtalanul program keretében. Az erdélyi diákok öt napot töltenek Magyarországon. A fehérvári nevezetességek mellett megismerkedtek Budapest látványosságaival, a szentendrei Marcipán Múzeummal, de elutaztak Balatonfüredre, a Velencei-tóhoz és a pákozdi csata emlékhelyére is. A partneri programban mindkét iskolából 17-17 diák és két-két tanár vesz részt. Többnyire második évfolyamos diákokat hívtak meg, akik pékcukrászi, tejipari, mezőgazdasági vagy hentes szakokon tanulnak.
Korábban a fehérvári diákok is ellátogattak Erdélybe a Határtalanul! program keretében nyert támogatásból. Többek között hagyományos búbos kemencét építettek Koltón, emellett gasztronómiai füzetet állítottak össze az erdélyi és magyar ízekből közösen a fehérvári és a szatmári iskola képviselői. A fehérvári diákok ellátogattak többek között Érmindszentre, Ady Endre szülőházához, az erdődi várhoz, illetve Koltóra, a Teleki-kastélyhoz, ahol együtt szavaltak Ady-, illetve Petőfi-verseket a szatmári fiatalokkal.
A mostani találkozó a tortadíszítés és marcipánkészítés jegyében zajlott. A diákok azt a feladatot kapták, hogy egy fehérvári nevezetességet, a Virágórát formázza meg a cukrászkészítményük, a torta óra alakú legyen és marcipán virágok legyenek rajta. Barna József, Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy a két iskola kapcsolata nem zárul le a pályázat megvalósításával, hanem önerőből is folytatni kívánják a diákcserét. Az igazgató kiemelte, hogy a programnak köszönhetően elmélyülhet a fiatalok szaktudása, kapcsolati tőkét kovácsolhatnak és össze tudják hasonlítani a két ország képzését is.