Topor István ezredes vezeti mától az NFIU Magyarország egységét

Új parancsnok vezeti mától a Magyarországon működő NATO Erőket Integráló Elem egységet. A NATO NFIU parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén, Székesfehérváron a leköszönő Garas László ezredestől Topor István ezredes vette át parancsnoki stafétát jelképező zászlót. 
2018.06.28. 15:05 |
Topor István ezredes vezeti mától az NFIU Magyarország egységét

2016 szeptembere fontos mérföldkő volt Magyarország NATO-tagságának történetében, hiszen a NATO Erőket Integráló Elem szervezettel négyre emelkedett a Magyarországon NATO-alárendeltségben működő katonai szervezetek száma.

A magyar NFIU, amely Székesfehérváron működik, a második hullámban csatlakozott a hasonló, már aktív parancsnokságok sorához, és a többi szövetséges országgal, valamint a befogadó nemzettel együttműködve végzi feladatait.

A befogadó nemzet képességeinek és a beérkező NATO katonai erők követelményeinek harmonizálásával hozzájárul a NATO kollektív védelem érdekében kifejtett erőfeszítéseihez és lehetővé teszi a Szövetség számára, hogy hatékony választ adhasson a megváltozott biztonsági környezet kihívásaira.

A NATO NFIU parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségén, csütörtökön Székesfehérváron Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár mondott köszöntőt. „Az NFIU Magyarország egy olyan többnemzetű szervezet, amely magas színvonalú és nemzetközi színtéren is elismert szakértelmével és tapasztalatával szolgálja a szövetség és országunk munkáját. Békeidőben fontos szerepet játszik a NATO erők egyes Magyarországra tervezett gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában. Egy esetleges válsághelyzetben pedig hatékonyan elősegíti, koordinálja a szövetség védelmét biztosító rendkívül magas készenléti NATO–erők beérkezését. Az elmúlt évek itt folyó munkája is kiválóan példázza, hogy hazánk megbízható szövetséges, NATO kötelezettségeit jól teljesíti.”, hangsúlyozta az államtitkár. Szabó István megköszönte a távozó parancsnok építő tevékenységét, és az új parancsnoknak és az egységnek jó munkát kívánt.

Az NFIU Magyarország életét az érdeklődők követhetik közösségi oldalukon.

Az eseményen Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is ott volt.

Krzysztof Król vezérőrnagy, az Északkeleti Többnemzeti Hadtest Parancsnokság parancsnokhelyettese ünnepi beszédét követően az eddigi vezető, Garas László ezredes, majd Topor István ezredes mondta el ünnepi gondolatait. Elhangzott, hogy a magyar NFIU fennállása alatt számos sikert könyvelhetett el. A semmiből kellett igen rövid idő alatt egy teljes képességgel rendelkező, a NATO-elvárásoknak megfelelően működő szervezetet elindítani. Az eddigi teljesítmények megőrzése mellett új feladatok, kihívások várják a több nemzet katonáit tömörítő egységet. A beszédeket követően a leköszönő parancsnoktól az új parancsnok vette át a vezetői stafétát jelképező zászlót. Az ünnepség elismerések átadásával zárult.

A magyar NFIU tagjai nemcsak nemzetközi szinten teljesítenek kiválóan, hanem a sportban és a civilkapcsolatok erősítésében is élen járnak. A helyi közösség érdekében önkéntes munkát végeznek, sikeresen szerepelnek sportversenyeken és fontosnak tartják, hogy elődeiket, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának tagjait tájékoztassák a jelenlegi katonák életéről.