Tokió 2020 - Kovács Sarolta felszabadultan versenyzett az Eb-n

Bár érem nélkül érkezett haza az oroszországi öttusa Európa-bajnokságról a világbajnok Kovács Sarolta, az olimpiai felkészülés szempontjából nagyon hasznosnak nevezte a szereplését.
2021.07.13. 07:14 |

"Amiért az edzőimmel és Kállai Ákos szövetségi kapitánnyal az Eb-indulás mellett döntöttünk, vagyis hogy újból versenyrutint szerezzek, az teljesült. Ilyen szempontból sokat jelentett számomra, hogy a csaknem négy hónapos kihagyás után váltóban szerepelhettem az Európa-bajnokságon" - mondta az MTI-nek a női váltóban Guzi Blankával hatodik székesfehérvári olimpikon.

Kovács Sarolta kiemelte, mivel térdműtéte, majd az azt követő trombózis miatt március elején versenyzett utoljára, furcsa volt újból rajthoz állnia, és izgult is a verseny előtt.

"Bevallom, az edzéseken néha féltettem a lábamat, volt egyfajta gát bennem, ám ez a gát az Európa-bajnokságon, a verseny izgalmában átszakadt, úgy éreztem magam, mint régen. Bebizonyosodott, hogy teljesen rendbe jött a térdem, nem éreztem fájdalmat, bírtam az egyes számok megpróbáltatásait. A műtétből mára csak az maradt, hogy kompressziós harisnyát kell viselnem, és továbbra is vérhígítót kell szednem. Az operáció után ugyanis nem kaptam vérhígítót, ami majdnem tragédiához vezetett, trombózist kaptam, az olimpiai szereplésem és a további sportpályafutásom is veszélybe került. Szerencsére a vérrög azóta folyamatosan szívódik, de amíg teljesen el nem tűnik, elővigyázatosságból szedem a gyógyszert" - mondta Kovács Sarolta, aki hozzátette, hogy az Európa-bajnoki eredmény miatt felemás érzések vannak benne.

"A fizikai számokban jók voltunk, az úszást és a lézer runt megnyertük Blankával, sajnos, a páston otthagytunk jó néhány tust, de már tudom, hogy mit kell javítani" - magyarázta, és mesélt a balszerencsés lovaglásról is, amelyből a melegítő pályán történt szabálytalanság miatt kizárták őket.

"Nehéz lovaglású lovat kaptam, de viszonylag hamar összeszoktunk, összebarátkoztunk, akadályt is ugrottunk. Sokan voltunk a pályán, mi éppen álltunk, amikor az egyik cseh versenyző lova az én lovam farának ütközött rohanás közben. Ettől a lovam megijedt és megugrott, majd fordítva ugrotta meg az előtte lévő akadályt. A cseh lány bocsánatot kért tőlem, az edzője pedig próbált kiállni mellettem, magyarázta a helyzetet a versenybírónak, de hiába. Kizártak minket, pedig talán érmesek lehettünk volna" - mondta Kovács Sarolta, aki a szerencsétlen eset ellenére örül annak, hogy elindult a kontinensbajnokságon, és teljes erővel készül harmadik olimpiájára.

Mellette Gulyás Michelle, illetve Marosi Ádám és Kasza Róbert indul magyar részről öttusában a tokiói játékokon.

Sport

Nyitott tornatermek

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak