Tizenkét bírósági ülnök tett esküt a Városházán kedden

A Városháza Dísztermében vették át megbízóleveleiket és tettek esküt a Székesfehérvári Törvényszék és a Székesfehérvári Járásbíróság újonnan megválasztott ülnökei. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Törvényszék munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit, valamint a Törvényszék és a Járásbíróság fiatalkorúak büntetőeljárásban résztvevő ülnökeit választotta meg.
2023.06.06. 16:32 |
Tizenkét bírósági ülnök tett esküt a Városházán kedden

A törvényszékek és a járásbíróságok ülnökeinek választását a Köztársasági Elnök március 7. és április 30. napja közé tűzte ki. Székesfehérvár Önkormányzata április 20-ig várta a jelentkezéseket, három kategóriában: Székesfehérvári Törvényszék munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnöki posztjaira, valamint a Törvényszék és a Járásbíróság fiatalkorúak büntetőeljárásban résztvevő ülnöki posztjaira lehetett jelentkezni. Az ülnökök bármelyik bírósági eljárásban bevonásra kerülhetnek, a bizonyítási eljárás aktív részesei, megismerhetik a periratokat, kérdéseket tehetnek fel, az ítélethozatalban pedig ugyanúgy részt vesznek, mint bármelyik bíró.

Kedden délután összesen tizenketten tettek esküt a Városháza Dísztermében: a Törvényszéken két fő a fiatalkorúak ügyében, négy pedig a munkaügyekben fog eljárni, míg a Járásbíróságon további hat fő csatlakozik a fiatalkorúak ügyében eljáró ülnökökhöz

A Díszteremben dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester, valamint Spannerné dr. Csatári Zsuzsanna, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese és Dr. Gerber Csilla, a Székesfehérvári Járásbíróság elnöke fogadták az eskütételre várókat.

Köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy az ülnökök elsősorban a civil társadalom értékítéletét tudják behozni az igazságszolgáltatásba és az ítélkezésbe. „Ez a munka, amit önök felvállaltak, nagy feladat, szép szolgálat, egyben pedig nagy felelősség is, hiszen sokszor emberi sorsokról döntenek.” – fogalmazott a polgármester, aki a város közösségének köszönetét és támogatását tolmácsolta az eskütétel előtt álló ülnököknek. Hozzátette, az Önkormányzat által kiírt valamennyi helyre érkezett jelentkező, így megfelelő számú ülnököt tudtak kiválasztani a határidőig.

A jelenlévők mind munka, család és a mindennapok terhei mellett vállalták az aktív szerepet az igazságszolgáltatásban – köszöntötte az ülnököket Spannerné dr. Csatári Zsuzsanna, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese. Kiemelte, hogy ez az aktív társadalmi szerepvállalás tudja biztosítani a bíróság folyamatos működését, az igazságszolgáltatás törvényességét és nem utolsósorban – mivel a megválasztott ülnökök nagy szakmai és élettapasztalattal rendelkeznek – nagyban hozzájárulnak, hogy a bírósági döntések megalapozottak legyenek.

A köszöntők után a megválasztott ülnökök átvették megbízóleveleiket, valamint esküt tettek, ami után ugyanolyan jogok és felelősség terheli őket, mint a bírákat. Az ülnökök képzése a következő hetekben szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel folytatódik.