Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.
2018.01.31. 12:42 |

„2004-ben volt egy innovációs törvény, amely az első kutatásfejlesztést és innovációt szabályozó komplex jogszabály volt Magyarországon. Ebben szerepelt, hogy az innováció elősegítésére célszerű egy hálózatot, intézményrendszert kiépíteni. 2005-ben volt egy pályázat, amikor minden régióból egy konzorciumot választottak ki arra, hogy ezeket az innovációs ügynökségi feladatokat elvégezze. A partnerségben kamarák, egyetemek, fejlesztési szervezetek vettek részt, ez egy három éves ügy volt és 2007-ben jól sikerült időszakot zárhattunk le. Megpróbáltunk egy következő, három éves ciklust is. 2008 januárjában hat szervezet megalapította a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.” – mondta el a kezdetekről Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A megalakuláskor alapfeladatuk az volt, hogy próbálják a régió vállalkozásait, önkormányzatait, és kutatóintézeteit segíteni abban, hogy a hozzáadott értékű fejlesztéseket megvalósíthassák.

Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy az indulásuk egybeesett a magyar gazdaság mélypontjával, ami furcsa szituációt eredményezett, hiszen volt forrásuk, amit bele tudtak tenni a rendszerbe, ugyanakkor ezek a típusú fejlesztések akkor háttérbe szorultak, mert a cégek a túlélésért küzdöttek.Ebben a furcsa időszakban kellett megtalálniuk az önfenntartás feltételeit. „Amikor lejárt a pályázati támogatás 2011-ben,mi voltunk az egyetlen regionális innovációs ügynökség, amelynek működését ez nem érintette, mert már komoly szerződött feladatállománnyal rendelkeztünk a következő három évre. Ez annak volt köszönhető, hogy elkezdtünk mi is pályázni, adtuk a nonprofit és forprofit szolgáltatásainkat. Nem hazai, hanem közvetlen EU-s finanszírozású pályázatokon indultunk és sikerült bekerülnünk az európai vérkeringésbe.” – fogalmazott Szépvölgyi Ákos.

Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltozott az ügynökség tevékenysége, a KDRIÜ ma már olyan szerteágazó dolgokkal foglalkozik, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, illetve a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

Támogatják a startupok piacra jutását és olyan típusú közösségi kezdeményezéseket is felkarolnak, mint a közösségi kertek ügye. Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy Fehérvár EKF 2023 pályázatához is kapcsolódik a tevékenységük. Alapítóként vesznek részt a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter működésében, amivel az a céljuk, hogy összefogják, támogassák az Európa Kulturális Fővárosa pályázat mögött álló kezdeményezéseket. Van olyan nemzetközi projektjük is, ami kulturális és kreatív iparral foglalkozik.  

Tavaly novemberben olyan külföldi szakembereket hoztak Székesfehérvárra, akik közreműködtek abban, hogy városaik elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz.

2009-től belevágtak az Erasmus Fiatal Vállalkozói Programba is azok számára, akinek már van innovatív ötlete, van vállalkozása, vagy tervezi annak indítását. Az ügynökség keres számukra egy olyan partnert, aki az adott területen már legalább 10 éves gyakorlattal bír.

Az elmúlt években 43 fiatal utazott rajtuk keresztül külföldi tapasztalatokat gyűjteni Székesfehérvárról és környékéről. A fiatal vállalkozók elmehetnek pár hónapra külföldre, ahol élesben tanulhatnak olyantól, akiknél ez működik. 

Segítik a startupok indulását, sikerült vállalkozásokat export piacra juttatniuk innovatív ötletekkel az informatika, élelmiszeripar, mechatronika területén is. Mára elérték, hogy 2021-ig lekötött szerződésállományunk van a projekteket illetően, így a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség biztos lábakon áll.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 2. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 3. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.
 4. A fehérvári Decathlon parkolójában is lesznek elektromos töltők

  Keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. a Decathlon áruházak tulajdonosával, a társaság az áruházlánc 12 parkolójában összesen 26 elektromosautó-töltőállomást helyez üzembe az év végéig, többek között a székesfehérvári sportáruház parkolójában is.

  2019.02.13.
 1. Megújul a Százszorszép Bölcsőde - 229 milliót költenek az épületre

  Székesfehérvár területén a TOP-6.2.1-16-SF1-2017-00004 azonosítószámú „Százszorszép Bölcsőde felújítása” című projekt keretében lehetőség nyílik a családbarát, munkába állást nyújtó szolgáltatás fejlesztésére. A beruházás 229 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával valósul meg, ami az épület külső és részleges belső korszerűsítésére terjed ki.

  2019.02.06.
 2. Több mint négyszáz új parkoló épült tavaly - elkészültek a parkolóház tanulmánytervei

  A 2018-ban 411 új parkolóhely épült Székesfehérváron – mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Ebből kiemelkedik a Vízivárosi több mint 200 férőhelyes parkoló megépítése, de több más lakótelepen és az új közösségi tereknél is történtek parkolóhelyfejlesztések. Elhangzott, hogy a Palotai úti ötszáz férőhelyes parkolóház tanulmánytervei elkészültek és már a következő közgyűlés elé kerülnek. 

  2019.01.25.
 3. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 4. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek