Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.
2018.01.31. 12:42 |

„2004-ben volt egy innovációs törvény, amely az első kutatásfejlesztést és innovációt szabályozó komplex jogszabály volt Magyarországon. Ebben szerepelt, hogy az innováció elősegítésére célszerű egy hálózatot, intézményrendszert kiépíteni. 2005-ben volt egy pályázat, amikor minden régióból egy konzorciumot választottak ki arra, hogy ezeket az innovációs ügynökségi feladatokat elvégezze. A partnerségben kamarák, egyetemek, fejlesztési szervezetek vettek részt, ez egy három éves ügy volt és 2007-ben jól sikerült időszakot zárhattunk le. Megpróbáltunk egy következő, három éves ciklust is. 2008 januárjában hat szervezet megalapította a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.” – mondta el a kezdetekről Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A megalakuláskor alapfeladatuk az volt, hogy próbálják a régió vállalkozásait, önkormányzatait, és kutatóintézeteit segíteni abban, hogy a hozzáadott értékű fejlesztéseket megvalósíthassák.

Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy az indulásuk egybeesett a magyar gazdaság mélypontjával, ami furcsa szituációt eredményezett, hiszen volt forrásuk, amit bele tudtak tenni a rendszerbe, ugyanakkor ezek a típusú fejlesztések akkor háttérbe szorultak, mert a cégek a túlélésért küzdöttek.Ebben a furcsa időszakban kellett megtalálniuk az önfenntartás feltételeit. „Amikor lejárt a pályázati támogatás 2011-ben,mi voltunk az egyetlen regionális innovációs ügynökség, amelynek működését ez nem érintette, mert már komoly szerződött feladatállománnyal rendelkeztünk a következő három évre. Ez annak volt köszönhető, hogy elkezdtünk mi is pályázni, adtuk a nonprofit és forprofit szolgáltatásainkat. Nem hazai, hanem közvetlen EU-s finanszírozású pályázatokon indultunk és sikerült bekerülnünk az európai vérkeringésbe.” – fogalmazott Szépvölgyi Ákos.

Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltozott az ügynökség tevékenysége, a KDRIÜ ma már olyan szerteágazó dolgokkal foglalkozik, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, illetve a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

Támogatják a startupok piacra jutását és olyan típusú közösségi kezdeményezéseket is felkarolnak, mint a közösségi kertek ügye. Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy Fehérvár EKF 2023 pályázatához is kapcsolódik a tevékenységük. Alapítóként vesznek részt a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter működésében, amivel az a céljuk, hogy összefogják, támogassák az Európa Kulturális Fővárosa pályázat mögött álló kezdeményezéseket. Van olyan nemzetközi projektjük is, ami kulturális és kreatív iparral foglalkozik.  

Tavaly novemberben olyan külföldi szakembereket hoztak Székesfehérvárra, akik közreműködtek abban, hogy városaik elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz.

2009-től belevágtak az Erasmus Fiatal Vállalkozói Programba is azok számára, akinek már van innovatív ötlete, van vállalkozása, vagy tervezi annak indítását. Az ügynökség keres számukra egy olyan partnert, aki az adott területen már legalább 10 éves gyakorlattal bír.

Az elmúlt években 43 fiatal utazott rajtuk keresztül külföldi tapasztalatokat gyűjteni Székesfehérvárról és környékéről. A fiatal vállalkozók elmehetnek pár hónapra külföldre, ahol élesben tanulhatnak olyantól, akiknél ez működik. 

Segítik a startupok indulását, sikerült vállalkozásokat export piacra juttatniuk innovatív ötletekkel az informatika, élelmiszeripar, mechatronika területén is. Mára elérték, hogy 2021-ig lekötött szerződésállományunk van a projekteket illetően, így a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség biztos lábakon áll.

Városfejlesztés

 1. Megannyi út-, járda-, park- és parkolóépítést is tartalmaz a Városgondnokság üzleti terve

  Fehérvár 2018-as költségvetésének elfogadása után a Városgondnokság idei üzleti tervét is jóváhagyta a város képviselő-testülete. A 8.7 milliárd forintos büdzséből 6.8 milliárd az önkormányzati támogatás, melynek mintegy felét utak, járdák, parkolók és parkok fejlesztésére fordítja az önkormányzati cég. Összesen 54 helyszínen végeznek idén nagyobb fejlesztéseket. Az önkormányzati szolgáltató vállalat idei üzleti tervéről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2018.02.15.
 2. Teljes külső és belső felújítás a Rákóczi Utcai Óvodában – szeptembertől jöhetnek a gyerekek

  A tervezett ütemben halad a Rákóczi Utcai Óvoda felújítása, jelenleg a munkák mintegy harminc százaléka készült el. Mintegy 400 millió forintos beruházással az épület belseje és külseje is teljesen megújul az elektromos és a fűtésrendszerrel együtt. Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot és a játszóudvart is felújítják.

  2018.02.14.
 3. Elkezdődött a Corvinus új épületének teljes felújítása Budai úton

  A régi laktanyaépület teljes gépészeti és esztétikai restauráción esik át, stílusa azonban nem változik és a tervek szerint 2019 májusára készül el a felújítás. Az előadótermek és laborok mellett egy modern könyvtár is lesz az új épületben, a területen pedig hamarosan egy olyan egyetemi kisváros alakul ki sportcsarnokkal és a századelő hangulatát idéző épületekkel, árnyas fák alatti, zöld közösségi terekkel, amit az amerikai filmekben látunk.

  2018.02.06.
 4. Májusra elkészül az új tornacsarnok a Széna téren

  Már szerkezetkész az az új, ezer négyzetméteres tornacsarnok, amely a Széna Téri Általános Iskola mellett épül. A régóta várt fejlesztés a Köfém SC beruházásában, közel 726 millió forintból valósul meg. Az elnyert TAO-s pályázati forrást Székesfehérvár Önkormányzata több mint 220 millió forintos önerővel egészítette ki.

  2018.02.05.
 1. Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

  A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

  2018.01.31.
 2. Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása - elkezdték a munkát a Köfémen is

  Elkészült a Berényi úti orvosi rendelő felújítása, a KÖFÉM rendelőben pedig már dolgoznak a kivitelezők. Székesfehérvár önkormányzata a következő években a város valamennyi orvosi rendelőjét felújítja a Kégl György Városi Egészségügyi Program keretében.

  2018.01.30.
 3. Kivágás helyett megmentik a 60 éves platánt az Országzászló téren

  Többen aggodalmukat fejezték a felújítás alatt álló Országzászló téri nagy, 60 éves platánfa esetleges kivágásával, illetve megmentésével kapcsolatban. A fát, melynek nem lefelé, hanem oldalra nőttek a gyökerei, gerendákkal megtámasztják, intenzíven fogják öntözni több éven keresztül és a tápanyag utánpótlásról is gondoskodnak továbbá különböző hormonokkal serkentik a gyökér növekedését.

  2018.01.25.
 4. Elkészült a temető bővítése a Béla úton - 202 fát is ültettek a temetőben

  Elkészült a Béla úti temető új parcelláinak kialakítása. Az 1984-ben megnyitott sírkertben több mint 8800 sírhely van és jelenleg 2100 a kiadható sírhelyek száma. A mostani bővítés várhatóan 10-15 évre szól. Nem csak utakat, sétányokat építettek, hanem 202 fát is ültetett a Városgondnokság a temetőkertben.

  2018.01.23.

Eseménynaptár

2018. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek