Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.
2018.01.31. 12:42 |

„2004-ben volt egy innovációs törvény, amely az első kutatásfejlesztést és innovációt szabályozó komplex jogszabály volt Magyarországon. Ebben szerepelt, hogy az innováció elősegítésére célszerű egy hálózatot, intézményrendszert kiépíteni. 2005-ben volt egy pályázat, amikor minden régióból egy konzorciumot választottak ki arra, hogy ezeket az innovációs ügynökségi feladatokat elvégezze. A partnerségben kamarák, egyetemek, fejlesztési szervezetek vettek részt, ez egy három éves ügy volt és 2007-ben jól sikerült időszakot zárhattunk le. Megpróbáltunk egy következő, három éves ciklust is. 2008 januárjában hat szervezet megalapította a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.” – mondta el a kezdetekről Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A megalakuláskor alapfeladatuk az volt, hogy próbálják a régió vállalkozásait, önkormányzatait, és kutatóintézeteit segíteni abban, hogy a hozzáadott értékű fejlesztéseket megvalósíthassák.

Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy az indulásuk egybeesett a magyar gazdaság mélypontjával, ami furcsa szituációt eredményezett, hiszen volt forrásuk, amit bele tudtak tenni a rendszerbe, ugyanakkor ezek a típusú fejlesztések akkor háttérbe szorultak, mert a cégek a túlélésért küzdöttek.Ebben a furcsa időszakban kellett megtalálniuk az önfenntartás feltételeit. „Amikor lejárt a pályázati támogatás 2011-ben,mi voltunk az egyetlen regionális innovációs ügynökség, amelynek működését ez nem érintette, mert már komoly szerződött feladatállománnyal rendelkeztünk a következő három évre. Ez annak volt köszönhető, hogy elkezdtünk mi is pályázni, adtuk a nonprofit és forprofit szolgáltatásainkat. Nem hazai, hanem közvetlen EU-s finanszírozású pályázatokon indultunk és sikerült bekerülnünk az európai vérkeringésbe.” – fogalmazott Szépvölgyi Ákos.

Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltozott az ügynökség tevékenysége, a KDRIÜ ma már olyan szerteágazó dolgokkal foglalkozik, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, illetve a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

Támogatják a startupok piacra jutását és olyan típusú közösségi kezdeményezéseket is felkarolnak, mint a közösségi kertek ügye. Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy Fehérvár EKF 2023 pályázatához is kapcsolódik a tevékenységük. Alapítóként vesznek részt a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter működésében, amivel az a céljuk, hogy összefogják, támogassák az Európa Kulturális Fővárosa pályázat mögött álló kezdeményezéseket. Van olyan nemzetközi projektjük is, ami kulturális és kreatív iparral foglalkozik.  

Tavaly novemberben olyan külföldi szakembereket hoztak Székesfehérvárra, akik közreműködtek abban, hogy városaik elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz.

2009-től belevágtak az Erasmus Fiatal Vállalkozói Programba is azok számára, akinek már van innovatív ötlete, van vállalkozása, vagy tervezi annak indítását. Az ügynökség keres számukra egy olyan partnert, aki az adott területen már legalább 10 éves gyakorlattal bír.

Az elmúlt években 43 fiatal utazott rajtuk keresztül külföldi tapasztalatokat gyűjteni Székesfehérvárról és környékéről. A fiatal vállalkozók elmehetnek pár hónapra külföldre, ahol élesben tanulhatnak olyantól, akiknél ez működik. 

Segítik a startupok indulását, sikerült vállalkozásokat export piacra juttatniuk innovatív ötletekkel az informatika, élelmiszeripar, mechatronika területén is. Mára elérték, hogy 2021-ig lekötött szerződésállományunk van a projekteket illetően, így a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség biztos lábakon áll.

Városfejlesztés

 1. Több mint 50 fát ültetnek el az új Vízivárosi parkolóban

  Pénteken több mint 50 fa ültetésének nagy részével végeztek már a Városgondnokság parkfenntartó munkatársai a volt Fűtőerőmű mellett épült új parkolóban. Hársfát, csörgőfát és kőriseket telepítettek. Tavasszal pedig nem füvet, hanem vadvirág keveréket ültetnek, így tavasz végén már ebben gyönyörködhetnek a környéken lakók. A fejlesztés 1500 m² zöldfelületet jelent a városrészben.

  2018.11.16.
 2. A Sóstó rehabilitációjáról készült filmmel avatták fel a Látogatóközpontot

  Csütörtökön este ünnepélyes keretek között nyílt meg a sóstói Látogatóközpont, ahol bemutatták a természetvédelmi terület rehabilitációjáról készült filmet. A Látogatóközpont a stadion épületének déli oldalán található, helyet kapott benne a természeti kincseket bemutató állandó kiállítás és egy konferenciaterem is. 

  2018.11.15.
 3. Új játszópark és műfüves focipálya is épül a Palotavárosban

   Sok gyermek és család veheti birtokba a Palotaváros szívében nemsokára elkészülő játszóparkot a Halász utca Bátky Zsigmond utca közötti területen. Az új játszóeszközök és a fedett fitneszpark sportszerei már a helyükön állna. A múlt héten 20 darab fát ültettek el a területen, és a Városgondnokság szakemberei most kezdik el a műfüves focipálya kialakítását, hangzott el a mai helyszíni bejáráson.

  2018.11.15.
 4. Tavasz végére készülhet el a Corvinus székesfehérvári campusának B épülete

  Várhatóan 2019 májusában készülhet el a Székesfehérvári Campus B épületének felújítása a Corvinus Egyetemen. A beruházás, amely az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukcióját foglalja magába, jelenleg 50%-os készültségi szinten van. A közel kétezer négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek és a campus könyvtárának is helyet ad majd.

  2018.11.14.
 1. Fejlesztések a fehérvári fogorvosi ügyeleten - új fogászati széket vásárolt a város

  Egy új fogászati szék és a hozzá tartozó eszközök kerültek az Orvosok Házában található fogászati ügyeletre. A mintegy hatmillió forintba kerülő eszközt városi forrásból szerezte be a Humán Szolgáltató Intézet. A város polgármestere elmondta, hogy tárgyalnak arról a város fogorvosaival, hogy minél több helyen modern körülmények várják a betegeket Székesfehérváron.

  2018.11.13.
 2. Kerékpáros fejlesztések idén és jövőre Székesfehérváron

  Idén és jövőre mintegy 14 km új kerékpárút és kerékpáros nyomvonal épül városszerte. Még idén elkészül az Alvinci, a Dési, a Segesvári, a Cserkész és a Kertalja utcákban a kerékpáros nyomvonal, jövőre pedig a Gáz utcában, a Széna téren, a Mikszáth Kálmán utcában, a Kiskút útján és Berényi úton is új kerékpárúton közlekedhetünk majd.

  2018.11.12.
 3. A III. Béla király téren és a Csapó utcában folytatódik a fatelepítés

  A III. Béla király téren a teljes parkfelújítás részeként 35 többször iskolázott, nagy körméretű ostorfát, hársfát, atlaszcédrust, juharfát, a Csapó utcában pedig a készülő új játszótér és fitnesz park mellé 20 darab perzsafát, díszcseresznyét, selyemakácot és hársfát ültetnek a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei.

  2018.11.09.
 4. Csütörtökön már a kopóréteget aszfaltozták a Bajmóci utcában

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében hamarosan befejeződik az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kap, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcának megújult a csapadékvízelvezetési rendszere is. 

  2018.11.08.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek