Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.
2018.01.31. 12:42 |

„2004-ben volt egy innovációs törvény, amely az első kutatásfejlesztést és innovációt szabályozó komplex jogszabály volt Magyarországon. Ebben szerepelt, hogy az innováció elősegítésére célszerű egy hálózatot, intézményrendszert kiépíteni. 2005-ben volt egy pályázat, amikor minden régióból egy konzorciumot választottak ki arra, hogy ezeket az innovációs ügynökségi feladatokat elvégezze. A partnerségben kamarák, egyetemek, fejlesztési szervezetek vettek részt, ez egy három éves ügy volt és 2007-ben jól sikerült időszakot zárhattunk le. Megpróbáltunk egy következő, három éves ciklust is. 2008 januárjában hat szervezet megalapította a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.” – mondta el a kezdetekről Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A megalakuláskor alapfeladatuk az volt, hogy próbálják a régió vállalkozásait, önkormányzatait, és kutatóintézeteit segíteni abban, hogy a hozzáadott értékű fejlesztéseket megvalósíthassák.

Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy az indulásuk egybeesett a magyar gazdaság mélypontjával, ami furcsa szituációt eredményezett, hiszen volt forrásuk, amit bele tudtak tenni a rendszerbe, ugyanakkor ezek a típusú fejlesztések akkor háttérbe szorultak, mert a cégek a túlélésért küzdöttek.Ebben a furcsa időszakban kellett megtalálniuk az önfenntartás feltételeit. „Amikor lejárt a pályázati támogatás 2011-ben,mi voltunk az egyetlen regionális innovációs ügynökség, amelynek működését ez nem érintette, mert már komoly szerződött feladatállománnyal rendelkeztünk a következő három évre. Ez annak volt köszönhető, hogy elkezdtünk mi is pályázni, adtuk a nonprofit és forprofit szolgáltatásainkat. Nem hazai, hanem közvetlen EU-s finanszírozású pályázatokon indultunk és sikerült bekerülnünk az európai vérkeringésbe.” – fogalmazott Szépvölgyi Ákos.

Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltozott az ügynökség tevékenysége, a KDRIÜ ma már olyan szerteágazó dolgokkal foglalkozik, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, illetve a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

Támogatják a startupok piacra jutását és olyan típusú közösségi kezdeményezéseket is felkarolnak, mint a közösségi kertek ügye. Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy Fehérvár EKF 2023 pályázatához is kapcsolódik a tevékenységük. Alapítóként vesznek részt a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter működésében, amivel az a céljuk, hogy összefogják, támogassák az Európa Kulturális Fővárosa pályázat mögött álló kezdeményezéseket. Van olyan nemzetközi projektjük is, ami kulturális és kreatív iparral foglalkozik.  

Tavaly novemberben olyan külföldi szakembereket hoztak Székesfehérvárra, akik közreműködtek abban, hogy városaik elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz.

2009-től belevágtak az Erasmus Fiatal Vállalkozói Programba is azok számára, akinek már van innovatív ötlete, van vállalkozása, vagy tervezi annak indítását. Az ügynökség keres számukra egy olyan partnert, aki az adott területen már legalább 10 éves gyakorlattal bír.

Az elmúlt években 43 fiatal utazott rajtuk keresztül külföldi tapasztalatokat gyűjteni Székesfehérvárról és környékéről. A fiatal vállalkozók elmehetnek pár hónapra külföldre, ahol élesben tanulhatnak olyantól, akiknél ez működik. 

Segítik a startupok indulását, sikerült vállalkozásokat export piacra juttatniuk innovatív ötletekkel az informatika, élelmiszeripar, mechatronika területén is. Mára elérték, hogy 2021-ig lekötött szerződésállományunk van a projekteket illetően, így a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség biztos lábakon áll.

Városfejlesztés

 1. 52 nap alatt befejeződött a Széchenyi úton az út- és járdafelújítás

  Június 24-én kezdődött és augusztus 15-ig be is fejeződött a Széchenyi utca felújítása. Mintegy nyolcezer négyzetméteren épült teljesen új burkolat a kis-Budai és a Horvát István utca között. Összesen 87 csatornafedlapot és víznyelőt cseréltek és a régi járda helyett új, térköves járda épült az utca mindkét oldalán.

  2018.08.17.
 2. Szeptember elejére készül el a III. Béla király téren az útfelújítás

  Szeptember elejéig várhatóan elkészül a III. Béla király tér felújítása. A csaknem 80 milliós beruházás keretében új parkolók épültek, új burkolatot kap a parkot körülvevő út és ősszel felújítják a zöldfelületet is, ahova egy kétnyári és egy egynyári virágágyás is kerül.

  2018.08.14.
 3. Szombattól látogatható az északi-tó és környéke a Sóstó Természetvédelmi Területen

  A Sóstón, az északi-tó körül élő gazdag növény- és állatvilágot szombattól már közelebbről is megfigyelhetjük. A Sóstó Természetvédelmi Terület megmentéséért végzett beruházások részben elkészültek, a műszaki átadás-átvétel folyamatban van, de az északi-tó és környéke már kész állapotban van. Ezért döntött úgy Székesfehérvár Önkormányzata, hogy augusztus 11-től látogathatóvá teszi ezt a részt.

  2018.08.09.
 4. Közel 400 millió forintból újult meg a Rákóczi utcai Óvoda épülete és udvara

  Közel 400 millió forintból kívül és belül is megújult a Rákóczi Utcai Óvoda épülete, az intézmény 210 férőhellyel és 7 csoporttal kezdi meg az új nevelési évet. Teljesen felújították az elektromos és fűtésrendszert és kicseréltek valamennyi nyílászárót is. Az óvodások szeptember 3-án birtokba vehetik a megújult épületet.

  2018.08.08.
 1. Elkezdődött a Deák Ferenc utca belső útjainak, járdáinak és parkolóinak felújtása

  Az elmúlt két évben a Horvát István lakótelepen újult meg minden út és járda a 4. számú önkormányzati választókerületben. Ez a munka idén a Deák Ferenc utcában folytatódik, itt három ütemben újítják fel a belső utakat a lakótelepen. A munka elkezdődött és a kivitelező azon dolgozik, hogy mielőbb befejeződjön a felújítás első üteme.

  2018.08.06.
 2. Kora reggel kezdték és kedd estére befejezik az aszfaltozást a Széchenyi úton

  Hétfőn kora reggel kezdte a kivitelező a Széchenyi úton az aszfaltozást. Ma a város felé vezető oldalon dolgoznak addig, amíg be nem fejezik a kopóréteg felvitelét, kedden pedig a másik oldalon dolgoznak majd ugyanilyen intenzitással. Az aszfalt 180 fokosan kerül az útra, így ebben a hőségben rendkívüli módon igénybe veszi a munkások szervezetét az építkezés. Június 24-én kezdődött és augusztus 15-ig be is fejeződik a Széchenyi utca felújítása.

  2018.08.06.
 3. Augusztus 20-ra készülnek el a Széchenyin az út és járdafelújítással

  Június 24-én kezdődött és augusztus 20-ig be is fejeződik a Széchenyi utca felújítása. Mintegy nyolcezer négyzetméteren felmarták a burkolatot a kis-Budai és a Horvát István utca között. Szinte teljesen végeztek már a szegélyek építésével és összesen 87 csatornafedlapot és víznyelőt cserélnek. A régi járda bontásával párhuzamosan pedig elkezdődött az új, térköves járda építése.

  2018.07.21.
 4. Elkészült a Túrózsáki utca felújítása - parkolókat alakítottak ki a szabadidőközpont mellett

  A tavaly év végén elkészült Túrózsáki úti Szabadidőközpont és a Berényi út közötti szakaszon elkészült az út és a járda teljes felújítása. A szegélyek cseréje mellett a Váci felőli oldalon az árkot is felújították. Az út szélessége lehetővé tette, hogy a szabadidőpark mellett, az úttal párhuzamosan parkolókat alakítsanak ki.

  2018.07.20.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek