Tíz éves a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség – Fehérvár EKF 2023 pályázatát is segítik

A KDRIÜ működésének tíz éve alatt meghatározó szereplővé vált a regionális innovációs folyamatok generálásában. Mára több mint 200 hazai és 100 külföldi partnerük számára kínálnak együttműködést a legkülönbözőbb területeken. Olyan szerteágazó dolgokkal foglalkoznak, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, vagy a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.
2018.01.31. 12:42 |

„2004-ben volt egy innovációs törvény, amely az első kutatásfejlesztést és innovációt szabályozó komplex jogszabály volt Magyarországon. Ebben szerepelt, hogy az innováció elősegítésére célszerű egy hálózatot, intézményrendszert kiépíteni. 2005-ben volt egy pályázat, amikor minden régióból egy konzorciumot választottak ki arra, hogy ezeket az innovációs ügynökségi feladatokat elvégezze. A partnerségben kamarák, egyetemek, fejlesztési szervezetek vettek részt, ez egy három éves ügy volt és 2007-ben jól sikerült időszakot zárhattunk le. Megpróbáltunk egy következő, három éves ciklust is. 2008 januárjában hat szervezet megalapította a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-t.” – mondta el a kezdetekről Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A megalakuláskor alapfeladatuk az volt, hogy próbálják a régió vállalkozásait, önkormányzatait, és kutatóintézeteit segíteni abban, hogy a hozzáadott értékű fejlesztéseket megvalósíthassák.

Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy az indulásuk egybeesett a magyar gazdaság mélypontjával, ami furcsa szituációt eredményezett, hiszen volt forrásuk, amit bele tudtak tenni a rendszerbe, ugyanakkor ezek a típusú fejlesztések akkor háttérbe szorultak, mert a cégek a túlélésért küzdöttek.Ebben a furcsa időszakban kellett megtalálniuk az önfenntartás feltételeit. „Amikor lejárt a pályázati támogatás 2011-ben,mi voltunk az egyetlen regionális innovációs ügynökség, amelynek működését ez nem érintette, mert már komoly szerződött feladatállománnyal rendelkeztünk a következő három évre. Ez annak volt köszönhető, hogy elkezdtünk mi is pályázni, adtuk a nonprofit és forprofit szolgáltatásainkat. Nem hazai, hanem közvetlen EU-s finanszírozású pályázatokon indultunk és sikerült bekerülnünk az európai vérkeringésbe.” – fogalmazott Szépvölgyi Ákos.

Az elmúlt tíz évben alapvetően megváltozott az ügynökség tevékenysége, a KDRIÜ ma már olyan szerteágazó dolgokkal foglalkozik, mint a kreatív gazdaság és kultúra, a kkv finanszírozás, illetve a felsőoktatási és kutatási kapacitások és vállalkozói igények összekapcsolása.

Támogatják a startupok piacra jutását és olyan típusú közösségi kezdeményezéseket is felkarolnak, mint a közösségi kertek ügye. Szépvölgyi Ákos elmondta, hogy Fehérvár EKF 2023 pályázatához is kapcsolódik a tevékenységük. Alapítóként vesznek részt a 6C Kulturális és Kreatív Ipari Klaszter működésében, amivel az a céljuk, hogy összefogják, támogassák az Európa Kulturális Fővárosa pályázat mögött álló kezdeményezéseket. Van olyan nemzetközi projektjük is, ami kulturális és kreatív iparral foglalkozik.  

Tavaly novemberben olyan külföldi szakembereket hoztak Székesfehérvárra, akik közreműködtek abban, hogy városaik elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet, így fontos tapasztalatokat oszthattak meg azzal kapcsolatban, hogy melyek a legfontosabb szempontok a sikeres pályázathoz.

2009-től belevágtak az Erasmus Fiatal Vállalkozói Programba is azok számára, akinek már van innovatív ötlete, van vállalkozása, vagy tervezi annak indítását. Az ügynökség keres számukra egy olyan partnert, aki az adott területen már legalább 10 éves gyakorlattal bír.

Az elmúlt években 43 fiatal utazott rajtuk keresztül külföldi tapasztalatokat gyűjteni Székesfehérvárról és környékéről. A fiatal vállalkozók elmehetnek pár hónapra külföldre, ahol élesben tanulhatnak olyantól, akiknél ez működik. 

Segítik a startupok indulását, sikerült vállalkozásokat export piacra juttatniuk innovatív ötletekkel az informatika, élelmiszeripar, mechatronika területén is. Mára elérték, hogy 2021-ig lekötött szerződésállományunk van a projekteket illetően, így a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség biztos lábakon áll.

Városfejlesztés

 1. Elkészültek az új gyalogos átkelőhelyek a Kisteleki utcában

  Pénteken délelőtt volt a műszaki átadása a Zsolt utca és a Kisteleki utca kereszteződésénél, illetve a Kisteleki utca és a Töhötöm utca kereszteződésénél épített két új gyalogos átkelőhelynek. Deák Lajosné a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy régen szerették volna már a környéken lakók, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyek épüljenek a Kisteleki utcában.

  2018.05.25.
 2. Jelentős mennyiségű fát ültetnek ősszel a Rádió lakótelepi veszélyes nyárfák helyett

  A Rádió lakótelep 22-es számtól a Rádió utcáig épül egy új, térköves sétány a jelenlegi tönkrement aszfaltos járda helyett, ami a lakótelep járdafelújítási programjának első üteme. Az új járda kettő méter szélességben és 171 méter hosszan épül, amely a jelenlegi járda nyomvonalán halad majd – mondta Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző.

  2018.05.25.
 3. Munkaterület átadások városszerte - kezdődik a III. Béla király tér felújítása is

  Újabb hat helyen kezdődnek út és járdafelújítások Székesfehérváron. A III. Béla király téren a burkolat felújítása mellett parkolóépítés is kezdődik, a Széchenyi utca 33-51 között a járda felújítása két héten belül elkezdődik akárcsak a Géza utca burkolat felújítása a Karinthy tér és a Kadocsa utca között. A Rozsnyói és a Szabadkai utcákban az útépítés mellett a vízvezetékeket is cserélik a házi bekötésekkel együtt.

  2018.05.24.
 4. Elkészültek az új járdák az Orgona és a Hajnal utcában is

  Három Oncsa telepi utcában újulnak meg a járdák, melyből a Hajnal és az Orgona utcákban elkészült a beruházás, az Agyag utcában még tart a munka. A beruházások összesen több mint másfél kilométeres járdaszakaszt érintenek 2100 négyzetméteren. 

  2018.05.23.
 1. Szökőkút, több fa és nagy virágágyások is lesznek az új Jávor Ottó téri parkban

  Kezdődik a parképítési munka a Jávor Ottó téren, ahol a fákkal együtt összesen 6000 tő növényt ültetnek el. A tervek szerint a park megszépült, virágosabb környezetben és új burkolat kialakításával, sétányokkal, illetve egy új szökőkúttal várja a jövőben a fehérváriakat. Itt kap helyet a születések parkja, továbbá megújul a közvilágítás is. A munkálatokkal várhatóan szeptemberre végeznek.

  2018.05.16.
 2. Júliusban elkészül - már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

  Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.

  2018.05.14.
 3. Járdafelújítások az író utcákban - kezdődik a Géza utca felújítása is

  A Géza utcában a Zsolt utca (Papagáj telep) és a Gorkij utca között hamarosan befejeződik az új aszfaltos járda építése és a Pálóczi Horváth Ádám utcában is két-három hét múlva végeznek az új járda építésével. Mindkét utcában szegéllyel és új alépítménnyel készül a járda. 

  2018.05.14.
 4. A tanév végéig elkészül a homlokzat és tetőfelújítás a Hunyadiban

  Jelenleg nincs tető a hunyadisok feje fölött, felújítás zajlik ugyanis az intézményben. Az iskola tetőszerkezetét és a homlokzatot korszerűsítik a szakemberek. Az iskola homlokzata új külsőt, a tetőszerkezet pedig a régi azbeszt fedés helyett cserepet kap. A korszerűsítés várhatóan a tanév végéig elkészül.

  2018.05.10.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek