Titkok Háza - a Harmannal közösen fejleszthetik saját hangszóróikat a fiatalok

Újabb nagyszerű kurzus kezdődik a székesfehérvári Titkok Házában. A HARMAN Tehetségprogram keretén belül a fiatalok saját maguk építhetnek hangfalakat, melyben az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatója lesz segítségükre. Az elkészült „terméket” pedig akár abban a laborban is letesztelhetik, ahol a JBL-eket vagy a Harman Kardonokat tesztelik.
2020.08.27. 12:48 |

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy egy pályázati lehetőséget látva az Echo indította el a Titkok Házát, ma pedig már komoly ipari partnerek is lehetőséget látnak a tudományos élményközpontban.

Mint mondta az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak és a Titkok Háza zászlóshajója a fiatalok műszaki képzésének. Kiemelte, hogy a Harman nem csak a város egyik legnagyobb adófizetője, hanem sokkal többet vállal ennél a közösség életében és az oktatás terén is példamutató a most elindított program.

A hallgatókat "megszerezni" soha nem elég korai.

Mindig nagy öröm olyan programot indítani, ami a tudomány szolgálatában áll - mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Kiemelte, hogy a mai világ tudás alapú és különösen fontos a műszaki és az egészségügyi terület. A műszaki pályát nem adják könnyen éppen ezért fontos, hogy a város és a fehérvári vállalatok is komoly együttműködésben dolgoznak az egyetemekkel, a duális képzések pedig összeforrnak Székesfehérvár nevével.

A Titkok Házában idejekorán meg lehet mutatni a gyerekeknek a műszaki pálya szépségét.

Tóth Ferenc a Harman gyárigazgatója arról beszélt, hogy a fiatalkori tapasztalatok mennyire meghatározóak a műszaki pályára való kerüléshez. „Örülünk a Titkok Háza programjának, hiszen megfogható közelségbe kerülnek a műszaki tudományok a gyerekekhez. Bízunk benne, hogy a gyerekeknek nagyszerű élményekben lesz részük és sok inspirációt kapnak majd a műszaki szakmák irányába."

Nagy kihívás volt mindenkinek az elmúlt néhány hónap, ami megmutatta azt is milyen fontos a partnerség és az összefogás - emelte ki Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. Elmondta, hogy az önkormányzati és egyetemi partnerség mellett a vállalati szektor is megjelent a Titkok Házában.

Beszédes Bertalan, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar tanársegéde, a tehetségprogram felelőse a hangfalak készítéséről beszélt. Mint mondta a fiatalok önállóan készítenek majd és szerelnek össze hangfalakat a kurzuson, ami bizonyára nagy élmény lesz majd a fiataloknak. Az első kurzuson felső tagozatosok és középiskolások vesznek majd részt.

Borján Péter, a Titkok háza Tudományos Élményközpont igazgatója szerint a cél, hogy minél előbb elindítsuk a fiatalok gondolkodásmódját a műszaki területeken. Ez a kihívás több modellprogramot is generált az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy jelenleg 32 partnerintézménye van a Titkok Házának.

Szili Gyula a Harman termelési és mérnökségi szenior menedzsere szerint nagyon fontos, hogy olyan mérnökök kerüljenek ki az iskolapadból, akik már kicsi koruk óta érdeklődnek a különböző szerkezetek után. A diákoknak itt megmutatjuk hogyan készíthetnek hangszórót és természetesen azt el is vihetik majd magukkal.

A Titkok Háza Tudományos Élményközpont HARMAN Tehetségprogramja az Echo Innovációs Műhely, a Harman Becker Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar együttműködésének köszönhetően indul el.

Fehérvári színes

 1. Anyáknapi pályázatot hirdet a VOKE - április 26-ig várják az alkotásokat

  Antonie de Saint-Exupéry „Jól csak a szívével lát az ember” idézetével hirdet anyák napja alkalmából pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár. A gyerekeket szebbnél szebb kreatív alkotások készítésére hívják egészen április 26-ig.

  2021.04.13.
 2. Fecske otthon lett a Mura utca is - videón a fecskefészkek telepítése

  Újabb mű fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány szakemberei a városban, ezúttal a Mura utcai társasházaknál. A speciálisan kialakított fészkek kifejezetten a városi környezetet kedvelő molnárfecskék számára készültek. A telepítésről videó is készült.

  2021.04.13.
 3. Helyszínelés után az idős férfi defektes kerekét is kicserélték a fehérvári rendőrök

  Székesfehérváron, a Palotai útra egy anyagi káros közúti közlekedési balesethez kértek rendőri segítséget. Az intézkedés során a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrei észlelték, hogy a balesetben résztvevő egyik jármű kereke defektet kapott, és hogy az autót vezető idős férfi önerőből kicserélni azt nem tudná. 

  2021.04.12.
 4. Mi fakad a tollamból? Legyél idegenvezető! - iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE

  A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár „Mi fakad a tollamból?” című vers- és történetíró pályázatának 2021-es témája nyomán a kis írók idegenvezetők bőrébe bújhatnak, és kedvenc tájaikra kalauzolhatják olvasóikat. Az általános és középiskolásoknak május 31-ig lesz lehetőségük, hogy leadják pályázatukat.

  2021.04.12.
 1. Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet

  A Fecskepart egyik legkedveltebb szegletébe, az elkerülő út mögötti kiserdőbe indultak el szombaton délelőtt a környéken lakók: azonban a délelőtti kirándulás és kutyasétáltatás helyett azért, hogy több mint tíz köbméternyi hulladékot szedjenek össze önkéntes munkával.

  2021.04.10.
 2. Online dietetikai tanácsadást szervez kismamáknak az Egészségfejlesztési Iroda

  Folyamatosan dolgozik és szervez online programokat a családok egészségéért a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda. Különös hangsúlyt fektetnek a kismamákra, akiket dietetikai tanácsadással segít az EFI szakembere, illetve szülésre felkészítő tanfolyamra is lehet jelentkezni.

  2021.04.09.
 3. Online kiállítás a MÁV fotókör közösségi oldalán

  Minden hónapban új online kiállítással várja az érdeklődőket a MÁV Fotószakkör közösségi oldalán és a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár honlapján. A tavalyi évben útnak indított tematikus tárlat témái között „lendületes”, „fehér”, „játékos”, „absztrakt” és „magányos” képek is láthatóak.

  2021.04.09.
 4. Bringázz munkába - ha menned kell valahova, inkább ülj biciklire!

  „Kerékpárral másoktól távolságot tartva, egészségesen, gyorsan, szabadon és olcsón juthatsz el oda, ahova szeretnél.” – a Bringázz a Munkába kampány ugyan rendhagyó módon, de a járványhelyzetben is elindult. A Magyar Kerékpárosklub a bringázásra ösztönöz, amihez a legfontosabb tippeket és információkat letölthető kisokos és videósorozat formájában is közzéteszik.

  2021.04.09.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár