Titkok Háza - a Harmannal közösen fejleszthetik saját hangszóróikat a fiatalok

Újabb nagyszerű kurzus kezdődik a székesfehérvári Titkok Házában. A HARMAN Tehetségprogram keretén belül a fiatalok saját maguk építhetnek hangfalakat, melyben az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának oktatója lesz segítségükre. Az elkészült „terméket” pedig akár abban a laborban is letesztelhetik, ahol a JBL-eket vagy a Harman Kardonokat tesztelik.
2020.08.27. 12:48 |

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy egy pályázati lehetőséget látva az Echo indította el a Titkok Házát, ma pedig már komoly ipari partnerek is lehetőséget látnak a tudományos élményközpontban.

Mint mondta az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak és a Titkok Háza zászlóshajója a fiatalok műszaki képzésének. Kiemelte, hogy a Harman nem csak a város egyik legnagyobb adófizetője, hanem sokkal többet vállal ennél a közösség életében és az oktatás terén is példamutató a most elindított program.

A hallgatókat "megszerezni" soha nem elég korai.

Mindig nagy öröm olyan programot indítani, ami a tudomány szolgálatában áll - mondta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. Kiemelte, hogy a mai világ tudás alapú és különösen fontos a műszaki és az egészségügyi terület. A műszaki pályát nem adják könnyen éppen ezért fontos, hogy a város és a fehérvári vállalatok is komoly együttműködésben dolgoznak az egyetemekkel, a duális képzések pedig összeforrnak Székesfehérvár nevével.

A Titkok Házában idejekorán meg lehet mutatni a gyerekeknek a műszaki pálya szépségét.

Tóth Ferenc a Harman gyárigazgatója arról beszélt, hogy a fiatalkori tapasztalatok mennyire meghatározóak a műszaki pályára való kerüléshez. „Örülünk a Titkok Háza programjának, hiszen megfogható közelségbe kerülnek a műszaki tudományok a gyerekekhez. Bízunk benne, hogy a gyerekeknek nagyszerű élményekben lesz részük és sok inspirációt kapnak majd a műszaki szakmák irányába."

Nagy kihívás volt mindenkinek az elmúlt néhány hónap, ami megmutatta azt is milyen fontos a partnerség és az összefogás - emelte ki Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. Elmondta, hogy az önkormányzati és egyetemi partnerség mellett a vállalati szektor is megjelent a Titkok Házában.

Beszédes Bertalan, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar tanársegéde, a tehetségprogram felelőse a hangfalak készítéséről beszélt. Mint mondta a fiatalok önállóan készítenek majd és szerelnek össze hangfalakat a kurzuson, ami bizonyára nagy élmény lesz majd a fiataloknak. Az első kurzuson felső tagozatosok és középiskolások vesznek majd részt.

Borján Péter, a Titkok háza Tudományos Élményközpont igazgatója szerint a cél, hogy minél előbb elindítsuk a fiatalok gondolkodásmódját a műszaki területeken. Ez a kihívás több modellprogramot is generált az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy jelenleg 32 partnerintézménye van a Titkok Házának.

Szili Gyula a Harman termelési és mérnökségi szenior menedzsere szerint nagyon fontos, hogy olyan mérnökök kerüljenek ki az iskolapadból, akik már kicsi koruk óta érdeklődnek a különböző szerkezetek után. A diákoknak itt megmutatjuk hogyan készíthetnek hangszórót és természetesen azt el is vihetik majd magukkal.

A Titkok Háza Tudományos Élményközpont HARMAN Tehetségprogramja az Echo Innovációs Műhely, a Harman Becker Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar együttműködésének köszönhetően indul el.

Fehérvári színes

 1. Gyermekfoglalkoztató 6-11 éveseknek őszi szünetre a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Az őszi szünetben újra Gyermekfoglalkoztató várja a 6-11 éves korosztályt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahová szeretettel várják a gyerekeket október 27-én, kedden és 29-én, csütörtökön 10-12 óráig.

  2020.10.20.
 2. 1228 méter mélyen hagyták abba 83 éve a Székesfehérvári mélyfúrást

  A mai strand területén 1936-ban végeztek mélyfúrást Székesfehérváron, amit 1228.2 m-ig hajtottak. A fúrólyukból kikerült kőzetanyagot pedig, a mélységi adatok megjelölésével a Magyar Állami Földtani Intézetbe vitték. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen kőzetek találhatóak Fehérvár alatt.

  2020.10.20.
 3. Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncertezik szombaton az Öreghegyi Közösségi Házban

  Október 24-én, szombaton 18 órai kezdettel Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf koncertjére várnak minden zenekedvelőt az Öreghegyi Közösségi Ház (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) teraszára. A programra a belépés ingyenes, az intézmény területén a maszk viselése kötelező.

  2020.10.20.
 4. Őszi séta a Rácbánya zegzugos részein

  Az 1900-as évek elején még a Rácbányából fejtették ki a ház-, valamint az útalapok számára a  vörös gránitmurvát Székesfehérváron, majd az elhagyott kőbányából mára nagyszerű pihenőpark lett olyan telepített fafajtákkal, mint a júdásfa, fenyő, gyalogakác, nyír, alpesi aranyeső, vadgesztenye, hárs, vérszilva.

  2020.10.20.
 1. A Bregyóban votl az Országos Haditorna Verseny megyei döntője

  A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség idén is megrendezi az Országos Haditorna Versenyt, amelynek célja a honvédelmi nevelés, valamint a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése a fiatalok körében. Hétvégén a Bregyóban tartották a Fejér megyei döntőt.

  2020.10.19.
 2. Őszi mesés-kézműves délután a Vörösmarty Könyvtárban szerdán

  Őszi mesés-kézműves délutánra várja a kicsiket és a kicsit nagyobbakat a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az október 21-én, szerdán 16.30 órakor kezdődő foglalkozáson Janóval és Jankával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Belépő: egy falevél. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegére meghirdetett program ingyenes lesz, de előzetes regisztrációhoz kötött.

  2020.10.19.
 3. Közösségi összefogás a Szeder Bölcsőde levegőfürdető eszköz használatáért

  Facebook-os szavazással segíthetjük a Szeder Bölcsődét egy levegőfürdető eszköz használatának elnyerésében. A gép képes arra, hogy zárt térben elpusztítsa a kórokozókat, megtisztítsa a levegőt. A voksokat október 22-én, csütörtökön 17.30-ig várják, az eredményhirdetés 18 órakor lesz.

  2020.10.19.
 4. Bejutott a Junior Pénzügyi Kalasszis döntőjébe az I. István Technikum csapata

  Bejutott a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Technikum Balkáni Federáció csapata a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjébe. A versenyre 798 csapat nevezett, az ország minden pontjáról. A fehérvári csapat kapitánya Bíró Mózes, a felkészítő tanáruk pedig Pénzes Krisztina.

  2020.10.18.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1