Tiszti pálya, Honvédség és Társadalom Baráti Kör, katonák, civilek, háború és béke

Március 11-én, szombaton, a Katonai Emlékparkban a szabadtéren megtartott Tavasznyitó programját követően az érdeklődők felmentek a zárt teraszra, ahol folytatódott az ünnep. A cudar idő elől jó volt mindenkinek bemenekülni a zárt teraszra, ahol azért hallani lehetett, amint a szél ádázul cibálta kint a fákat, döngette a terasz üvegfalát.
2023.03.12. 14:17 |
Tiszti pálya, Honvédség és Társadalom Baráti Kör, katonák, civilek, háború és béke

A jelenlévők beszélgetést hallhattak a Honvédség és Társadalom Baráti Körről dr. Sándor Zsolt altábornagy vezérkari főnök helyettes, és dr. Varga József, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökétől.

A moderált „fecsegő” során kiderült: Sándor Zsolt katonai pályája kezdetén elhatározta, ha tisztként teszi a dolgát, azt a legmagasabb szinten akarja tenni, és lám, az álma valósággá lett, hiszen sok tanulás és az elvégzett munkája nyomán immár a vezérkari főnök helyettese. Varga József gyermekkorában nem akart katona lenni, középiskolásként fordult az érdeklődése a honvédség felé. És mint mondta, nagyon örül így utólag is az akkori döntésének. Civilként mindketten tisztelték a katonákat, katonaként fontosnak tartották a civileket, hiszen őket szolgálták, védték, az esküjükhöz híven akár az életük árán is.

Varga József a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi kapcsolatok osztályának kommunikációs részlege vezetőjeként került kapcsolatba a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel, majd lett tagja és titkára e civil szervezetnek. Sándor Zsolt mindig is kiemelten fontosnak tartotta e társaságot, hiszen segítették a a két külön világ – katonák és civilek – egymáshoz közel kerülését.

Sándor Zsolttól hallhattuk – mivel szolgált az USA-ban, Kuvaitban, Afganisztánban -, hogy ott a katonák és civilek kapcsolata egészen más, mint Európában, különösen Kuvaitban és Afganisztánban. Ott a hadsereg sem volt annyira ütőképes, mint az öreg kontinensen, más világ az, a fegyelmezettséget tekintve, de igaz volt ez a mindennapi kultúrára is. Varga József kiemelte: a HTBK a civil szervezetek elismerten legjobban működő formája a HTBK, a társadalmi hasznossága kiemelkedő. Van, ahol egyetemen, van, ahol középiskolában vannak helyi szervezeteik, és ez a jövőt jelentheti.

Utolsó kérdésként mindketten Ukrajnáról beszélhettek. Az altábornagy úgy vélte, korábban remélték, Európában a balkáni háború után nem lesz újabb fegyveres megmozdulás, most Ukrajnában sajnálatosan van. Egyelőre csak remélni, bízni lehet a változásokban. Varga József szerint ez a civil szervezeteket közvetlenül nem érinti, közvetetten annál inkább.