„Lélekmadár” - Szekeres Erzsébet textilművész tárlata nyílik szombaton

Február 15-én, szombaton 15 órakor kezdődik Szekeres Erzsébet, Magyar Örökség-, Pro Cultura Christiana-díjas textilművész „Lélekmadár - Tisztelet Kallós Zoltán emlékének” című kiállításának megnyitója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Köszöntőt mond Spányi Antal, megyés püspök, a kiállítást megnyitja Kovács Gergelyné, kultúrtörténész, közreműködik: Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas és Príma-díjas népdalénekes.
2020.02.14. 10:41 |

„Kallós Zoltánnal személyesen közel két évtizede Gödöllőn találkoztam a zeneiskola országos népzenei rendezvényén. Munkásságát és szellemiségét nagyra becsültem és tiszteltem. Művészi mondanivalómat az 1970-es években megjelent Balladák könyve és Kriza János népköltési gyűjteménye gyökeresen megváltoztatta.

Kallós Zoltán könyve mindig velem volt, mint másnál a Biblia. Az általa gyűjtött balladák számomra a tiszta forrást jelentették. A tus-temperával készült balladás képeim mintegy előtanulmányai lettek a varott technikával készült faliképeimnek. Édesanyám keze írását a Madarat láték nagy bánatba című képemen a balladából idézett sorok őrzik. Képeimen a hold, a nap, a csillagok, a virágok, a madarak és az égig érő fa ősi hitvilágunk hírnökei. A fekvő síkban ábrázolt alakok a halált, a felfelé törekvő vonalak az életet jelképezik.

A balladás képeken szívesen használom a népi hímzések jellegzetes színeit: a fehéret, okkert, sötétkéket. A történések megjelenítésénél a különböző öltéstechnikákat is alkalmazom. A varrott képeket gyöngydíszítmények mint fényforrások gazdagítják.

Kallós Zoltán 2011-ben megtisztelte érdeklődésével kolozsvári kiállításomat. Utoljára válaszúti múzeumában találkoztunk. Áldott emlékének tiszteletére készítettem ezt a kiállítást, s kívánom, hogy látogatói lelkének gazdagítását szolgálja.”

Szekeres Erzsébet

A kiállítás megtekinthető: március 31-ig, hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig.

Kultúra

 1. Varázslatos Vízizene vasárnap este az Alba Regia Szimfonikusoktól

  Több százan voltak vasárnap este a Csónakázó-tó körül, hogy meghallgassák Händel három szvitből álló Vízizenéjét az Alba Regia Szimfonikusoktól. Kívánni sem lehetett volna szebb időt a koncerthez, mely feledhetetlen idillt varázsolt Fehérvárra.

  2020.07.12.
 2. Vasárnapra halasztották az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjét a Csónakázó-tónál

  Július 12-én 19:30-ra halasztották az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjét az erős szél miatt. Vasárnap este a Csónakázó-tó szigetén csendül fel Händel három szvitből álló Vízizenéje Kiss Diána Magdolna színművész közreműködésével. A már előjegyzett csónakok bérlete természetesen automatikusan érvényes vasárnapra is!

  2020.07.11.
 3. Acsa Szűcs Imre emlékkiállításával megnyitott a Pelikán Galéria

  Péntektől újra várja a látogatókat a Szent István Király Múzeum kortárs művészeti galériája, melynek programjait a Székesfehérvári Művészek Társaságával közösen alakítja a múzeum. A kényszerű, hosszúra nyúlt szünet után Acsa Szűcs Imre emlékkiállítása látható a galériában.

  2020.07.11.
 4. A kutatások szerint mintegy 4500 éve alakult ki az Árpád-házi dinasztia

  Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt.  Kétezer évvel ezelőtt már az "Árpádok" családja és rokonaik az Uráltól délre és nyugatra helyezkedtek el.

  2020.07.11.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka