Területi bemutatóval indul a Pesovár népdaléneklési verseny

Ebben a tanévben is megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az első területi bemutató december 7-én, pénteken 14 órakor lesz a Művészetek Házában.
2018.12.05. 11:37 |

A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is roppant népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken.

A megyei fiatalok mindig nagy számban jelentkeznek a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre – a legjobb, legtehetségesebb versenyzőkkel a Magyar Népdal Napja országos rendezvényén is találkozhatott a közönség.

A szinte az egész tanévet átfogó rendezvénysorozatra Fejér megyéből várják iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6–24 éves korig. Lehetőség van szóló énekesek és hangszeresek bemutatkozására, népdalt éneklő duók és triók, sőt nagyobb együttesek színpadra lépésére, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők január 10-ig, a jelentkezés részletei a www.fejermmk.hu honlapon olvashatók.

A december 7-i programban – előzetes jelentkezés alapján – 18 produkció lép a szakmai zsűri (Vakler Anna népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, és Varró János népzenepedagógus) elé. 

Az első területi előválogatóra székesfehérvári általános iskolákból érkeznek az énekesek, a többi helyszínre Fejér megye számos településéről, oktatási és kulturális intézményekből is neveznek a versenyzők.  A területi bemutatkozások további eseményei 2019. január és február hónapban lesznek, majd márciusban egy megyei döntővel zárul az eseménysorozat, amely a Csoóri Sándor Program Támogatásával valósul meg.

Kultúra

 1. Burján Zsigmond, operatőr-rendező lesz az Öreghegyi Disputa vendége

  Április 30-án, kedden 18 órakor újra disputára várják az érdeklődőket az Öreghegyi Közösségi Házba. Az esemény vendége Burján Zsigmond, operatőr-rendező lesz, a beszélgetést Bobory Zoltán vezeti. A belépés díjtalan.

  2019.04.26.
 2. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.25.
 3. „Az Isten álarcosbálja” - Koch Imre kötetbemutatója a Királykút Emlékházban

  Április 29-én, hétfőn 18 órakor kezdődik Koch Imre „Az Isten álarcosbálja” című kötetének bemutatója a Királykút Emlékházban. Az est vendégi a szerző és Kaiser László lesznek, közreműködik Bobory Zoltán. Az est házigazdája Bakonyi István, a belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.04.25.
 4. „Zámoly az én szememmel” - Dr. Lukács László előadása Fehérváron

  Dr. Lukács László néprajzkutató lesz a Fejér Megyei Honismereti Egyesület következő összejövetelének vendége. A néprajzkutató, muzeológus élete egy meghatározó szakaszáról mesél „Zámoly az én szememmel" címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén az április 25-én, csütörtökön 15 órakor kezdődő eseményre.

  2019.04.24.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka