Területi bemutatóval indul a Pesovár népdaléneklési verseny

Ebben a tanévben is megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az első területi bemutató december 7-én, pénteken 14 órakor lesz a Művészetek Házában.
2018.12.05. 11:37 |

A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is roppant népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken.

A megyei fiatalok mindig nagy számban jelentkeznek a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre – a legjobb, legtehetségesebb versenyzőkkel a Magyar Népdal Napja országos rendezvényén is találkozhatott a közönség.

A szinte az egész tanévet átfogó rendezvénysorozatra Fejér megyéből várják iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6–24 éves korig. Lehetőség van szóló énekesek és hangszeresek bemutatkozására, népdalt éneklő duók és triók, sőt nagyobb együttesek színpadra lépésére, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők január 10-ig, a jelentkezés részletei a www.fejermmk.hu honlapon olvashatók.

A december 7-i programban – előzetes jelentkezés alapján – 18 produkció lép a szakmai zsűri (Vakler Anna népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, és Varró János népzenepedagógus) elé. 

Az első területi előválogatóra székesfehérvári általános iskolákból érkeznek az énekesek, a többi helyszínre Fejér megye számos településéről, oktatási és kulturális intézményekből is neveznek a versenyzők.  A területi bemutatkozások további eseményei 2019. január és február hónapban lesznek, majd márciusban egy megyei döntővel zárul az eseménysorozat, amely a Csoóri Sándor Program Támogatásával valósul meg.

Kultúra

 1. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.16.
 2. Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

  Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti. 

  2018.12.15.
 3. Január 18-ig látható Novák Edith kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban

  Pénteken este nyílt meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 2019 január 18-ig látható tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitotta meg.

  2018.12.15.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.14.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka