Területi bemutatóval indul a Pesovár népdaléneklési verseny

Ebben a tanévben is megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az első területi bemutató december 7-én, pénteken 14 órakor lesz a Művészetek Házában.
2018.12.05. 11:37 |

A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is roppant népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken.

A megyei fiatalok mindig nagy számban jelentkeznek a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre – a legjobb, legtehetségesebb versenyzőkkel a Magyar Népdal Napja országos rendezvényén is találkozhatott a közönség.

A szinte az egész tanévet átfogó rendezvénysorozatra Fejér megyéből várják iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6–24 éves korig. Lehetőség van szóló énekesek és hangszeresek bemutatkozására, népdalt éneklő duók és triók, sőt nagyobb együttesek színpadra lépésére, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők január 10-ig, a jelentkezés részletei a www.fejermmk.hu honlapon olvashatók.

A december 7-i programban – előzetes jelentkezés alapján – 18 produkció lép a szakmai zsűri (Vakler Anna népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, és Varró János népzenepedagógus) elé. 

Az első területi előválogatóra székesfehérvári általános iskolákból érkeznek az énekesek, a többi helyszínre Fejér megye számos településéről, oktatási és kulturális intézményekből is neveznek a versenyzők.  A területi bemutatkozások további eseményei 2019. január és február hónapban lesznek, majd márciusban egy megyei döntővel zárul az eseménysorozat, amely a Csoóri Sándor Program Támogatásával valósul meg.

Kultúra

 1. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 2. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 3. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 4. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka