Természetes házipatika Lencsés Rita gyógynövényszakértővel

A nyár derekán szépen gyűlnek a kúrákhoz vagy alkalmi kezeléshez való szárítványok különféle teáknak, a kikevert krémek, a bőrápolásra használható tinktúrák és olajos kivonatok. Két hétházpusztai egy-egy hétvégés gyógynövénytábor már lezajlott Lencsés Rita szakértő vezetésével, aki a begyűjtés, a tárolás és a felhasználás praktikáiba is beavatta a résztvevőket.
2021.07.30. 15:02 |

Legközelebb vasárnap lesz Herbarius túra Bodajkra, akik pedig a nyár végi vadvirágok, gyógynövények és bogyófélék iránt érdeklődnek, augusztus utolsó hétvégéjére jelentkezhetnek be egy intenzív táborba.

Az erdő közepén található Hétházpusztán zavartalan és csodás erdei környezetben zajlott két hétvégén is intenzív gyógynövénytábor Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével. Minden tábor a gyűjtéssel kezdődik – most ugyan kevesebb volt a gyógynövény a szárazság miatt, de az erdő mentén, az árnyasabb területen találtak a résztvevők apróbojtorjánt, szurokfüvet bőségesen, katángkórót, galajféléket, mentát és csalánt, meséli a táborvezető. Utóbbi kettőből szörp készült, illetve a táborvezető által odavitt fügefalevélből is – idén is ez volt az egyik legnagyobb élmény, hiszen ezt rögtön meg is lehetett kóstolni.

Népszerű programelem volt a zsályachips készítése is: a leszedett növény levelei vajon megpirítva ízletes csemege volt kenyérfalatokkal. A leszedett természetes kincsekből hajtápláló tinktúra is készült, csalán, menta, diólevél és bojtorjángyökér felhasználásával. Az orbáncfű mindig favorit, hiszen a belőle készült olaj nagyon jó a nyári napégéshez vagy a száraz bőrre. A krémek között pedig idén ekcémára való készítményt kevertek: körömvirág, gyújtoványfű, tyúkhúr és nagy útifűlevél felhasználásával, és még érvédő krém is készült fekete nadálytővel kiegészítve. Lencsés Rita kóstolói között volt medvehagyma-pesztó, a zöld antibiotikumként számontartott apróbojtárján-tea, többféle lekvár és szörp is. A felhasználási ismeretek között helyet kapott a gyors aszalógép, illetve például a görcsoldó tinktúrák elkészítésének praktikái is.

Akik szívesen csatlakoznának még a nyár folyamán egy hétvégi kétnapos gyógynövényprogramhoz, azok az augusztus 28-29-én, szombat-vasárnapra tervezett hétházpusztai tábort beírhatják a naptárakba, hogy az évszak virágaiból, növényeiből és már szépen érő bogyóból – vadszederből, kökényből, somból gyűjthessenek a házipatikáikhoz. A táborban szívesen látják a családokat is: miközben a felnőttek tanulnak, addig a gyerekek sem fognak unatkozni. A program teljes díja 19.000 forint (benne a kétnapi foglalkozás, túravezetés, a szállás, vacsora, kiadós reggeli, napközbeni rágcsálnivalók, gyógynövényes kóstolók, tananyag és az ajándék készítmények); aki csak egy napra szeretne jönni szállás nélkül, annak 6.000 forintot, vacsorával együtt 7.500 forintot kell fizetni. A táborra a 30/296-6480-as telefonszámon vagy a lencsesrita82@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

A következő Herbarius túra Lencsés Ritával Bodajkon lesz augusztus 1-jén vasárnap, 9.30 órától. A Városházánál lesz a találkozó, onnan indul a csapat a Szoborparkhoz. A résztvevők vigyenek vágóeszközt, papírzacskót, gyűjtőkosarat, amikbe az összegyűjtött apróbojtorján, zsálya, kakukkfű és aranyvessző kerülhet.

A részvételi díj 1.300 forint, a tervezhetőség érdekében előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
krizsany.anna@szikm.hu vagy 70/338-6173
lencsesrita82@gmail.com vagy 30/296-6480

Fehérvári színes

 1. Világrekord kísérletre és családi napra várják ma a kisgyermekes családokat a Palotavárosban

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.25.
 2. Kati és az ő cipőszámítása - kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken

  A hölgyek számára (is) kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol egy hónapon át Illés Kati cipőtervező alkotásai tekinthetők meg. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.24.
 3. Kutatók Éjszakája robotokkal és játékkal az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ki lehetett próbálni a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. 

  2021.09.24.
 4. Kristályok világa – előadás és ásványkarkötő-készítés vasárnap a KÖFÉM Művházban

  Kristályok világa címmel kezdődik program szeptember 26-án, vasárnap 10.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban. A kristályokról lesz egy előadás, melyet karkötő-készítés követ, az első húsz jelentkezőnek díjmentesen biztosítják a nyersanyagot.

  2021.09.24.
 1. Tisztán látszik - jövőtudatos fesztivál lesz Sóstón

  Jövőtudatos fesztivált rendeznek szeptember utolsó hétvégéjén a Sóstó Természetvédelmi Területen és a Látogatóközpontban. A Zöld Busz Program köré épülő új, a természet védelmét központba helyező rendezvényen a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap.

  2021.09.24.
 2. Ingyenes Punnany Massif-koncert szombaton Székesfehérváron

  A pandémia miatt még idén is felemásra sikerült nyári rendezvényszezontól a város Önkormányzatának támogatásával egy ingyenes, szabadtéri Punnany Massif-koncerttel búcsúzhatunk Székesfehérváron. Az ország egyik legnépszerűbb fesztiválzenekara a Ligetben lép színpadra szombaton.

  2021.09.23.
 3. Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban

  A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.23.
 4. Álomautóm és Az utazás jövője – rajzpályázatot hirdetett az Ivanics Csoport

  Álomautóm és Az utazás jövője címmel hirdetett rajzpályázatot óvodásoknak és alsó tagozatosoknak az Ivanics csoport székesfehérvári márkakereskedése. A tetszőleges technikával, A/4-es méretben készült alkotásokat - a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt - október 11-ig kell benyújtani személyesen vagy postai úton. 

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár