Térítésmentes onkopszichológiai támogatás a Szent György Kórházban

Egy daganatos megbetegedés nemcsak a páciens testét, hanem lelkét is jelentősen megterheli. Fontos azonban hangsúlyozni, van segítség! Pájer Alexandra pszichológus mesélt arról a lehetőségről, mellyel a betegek élhetnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.
2022.12.05. 14:35 |
Térítésmentes onkopszichológiai támogatás a Szent György Kórházban

Mit is takar egészen pontosan az onkopszichológia?

Ez egy viszonylag új területe a pszichológiának. Egy olyantudományterülete, amely abból a komplex szemléletből alakult ki, hogy a daganatos betegség nem csak a testet, de a lelket is egyaránt érinti. Új alkalmazkodási stratégiák kiépítését igényli lelki, testi, egzisztenciális és társas értelemben is. Kórházunkban ez alkalmazott egészségpszichológiai keretekben valósul meg.

Hogyan kell elképzelni egy kezelést?

Mindig egyénileg zajlanak a konzultációk. Ez lehet az osztályon, kemoterápia alatt, vagy az ambuláns rendelés keretein belül, kinek hogyan komfortos. Teljes mértékben arra fókuszálunk a terápiák során, hogy mik azok a már meglévő erőforrások, amiket a páciens mozgósítani tud a gyógyulás érdekében, és ami segít neki abban, hogy megküzdjön helyzetével. Szerteágazó segítség, mely maximálisan a beteg igényeihez igazodik.

Kik vehetik igénybe ezt a szolgáltatást?

Ezek a kezelések térítésmentesek. Alkalmazott egészség-szakpszichológus jelölt vagyok, több osztályon is dolgozom, például az Idegsebészeten, az Intenzív osztályon, az Onkológián. A többi osztályon konzíliumot adok, minden olyan páciensnek lehetősége van igénybe venni a lehetőséget, akit az osztályokon kezelünk, vagy bejelentkezik az OEP finanszírozott szakrendelésre.

Beutaló minden esetben szükséges hozzá, melyet a kezelőorvos tud kiállítani! A Hunyadi utcai Szakrendelőben, a 224-es szobában van a rendelés, melyre a 0630/791-7239-es telefonszámon tudnak időpontot kérni!

Egyéni krónikus fájdalomkezelő program – egy másik kezelés, amelyre szintén Önhöz tudnak bejelentkezni a betegek. Hogyan összegezné a lényegét?

Kognitív viselkedésterápiás szemléletben zajlik ez a kezelés. Főként az idegsebészeti gondozott pácienseket várjuk, akik már nagyon régóta küzdenek például krónikus gerincfájdalommal. Ez ugyanis hosszútávon már pszichésen is megviseli őket. Hat alkalmas, egyéni terápia. A konzultációra beutalóra van szükség, melyet az érintett idegsebész szakorvosától kérhet. Természetesen ez a lehetőség is térítésmentesen vehető igénybe, a szakrendelő 224-es rendelőjében. Erre is a korábban említett telefonszámon tudnak bejelentkezni a kedves betegek.

Fotó: Pápai Barna

Interjú

 1. Az írónő valósága

  Sohonyai Edit írónő. Fiatalon lett azzá, Fejér megyei Príma díjas. Két gyerek édesanyja, emellett nagyon sok gyerek életét segítette tanácsokkal élőben és a könyveiben. A kamaszok életét, örömét, bánatát mindig kiemelten kezelte, segítette őket ahogy és amivel tudta. 

  2023.01.28.
 2. Folyamatosan fejlődni

  A Fehérvár Rögbi SE egyesület két szakosztállyal működik: rögbi és súlyemelő. Mindkettőben jeleskednek, válogatott versenyzőkkel, nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek. Az egyesület tavalyi évét Gyolcsos Ferenc edző, alelnök értékelte.

  2023.01.27.
 3. Elismerés a városüzemeltetésért

  A városüzemeltetésért és a város fejlesztéséért Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adományozott Cser Palkovics András polgármester Zákányi Tamásnak, aki majd húsz éve a Városgondnokság munkatársa és az utóbbi mintegy másfél évtizedben városüzemeltetési igazgatóként dolgozott, most azonban nyugdíjba vonul.

  2023.01.12.
 4. „Egyértelműen ez a polgármesteri ciklus hozta a legtöbb kihívást eddigi szolgálatomban"

  Éppen csak fellélegezhettünk volna a pandémiás időszak után, amikor értelmetlen háború kezdődött tőlünk néhány száz kilométerre, melynek hatásait mostanra mindannyian érezzük már a hétköznapokban is. Az épített és közösségi környezetünk fejlesztése fenntartása is rég nem látott nehéz döntéseket hozott 2022-ben, de megannyi örömteli dolog is történt a város életében. Az idei esztendőről Cser-Palkovics Andrással, Székesfehérvár polgármesterével beszélgettünk. Az interjú alatt meghallgathatja az ÖKK podcast polgármesteri évértékelőjét is.

  2022.12.29.