Teljes körűen akadálymentesített előadások lesznek a Vörösmarty Színházban

A 2018-2019. színházi évadban 3 előadásos, teljeskörűen akadálymentesített bérletes előadássorozatot indít a Vörösmarty Színház A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve. A bérletben három színdarab, a Chicago, a Black Comedy és a 80 nap alatt a föld körül látható.
2018.12.03. 19:12 |

A teljes körűen akadálymentesített program legfőbb értéke egy olyan fizikai és info - kommunikációs (autizmus, értelmi fogyatékos, hallássérülés, látássérülés) szempontból egyaránt akadálymentesített színházi előadás megvalósítása, mely Magyarországon példaértékű.

Mindezzel a program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti. Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az előadások előtt színpadbejárás lesz a látássérült embereknek, hogy tapintással is szerezhessenek információt a színpadról. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelnyelvi tolmácsolást, amely hallássérülteknek teszi érthetővé az előadást, továbbá szöveges narráció is segíti majd a látássérülteket, hogy kövessék a darabot. Az első előadásra várhatóan 2019 januárjában kerül majd sor.

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány már nyolc éve szervez a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron.

Spányi Antal püspök elmondta, gyermekkorától kezdve kialakult benne a szülői, családi gondolkodásmódból kifolyólag az az érzékenység a fogyatékkal élők iránt, ami hosszú évekig nem talált teret, mielőtt találkozott a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal. "Amikor idekerültem Székesfehérvárra és találkoztam a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal, segítettem őket, amiben csak tudtam. Nagy öröm, hogy eljutottunk odáig, hogy ma már olyan nagy intézmények segítik ezt a munkát, mint a Vörösmarty Színház, amelyik nemcsak jelképes módon partner ebben az érzékenyítésben." - mondta el a megyéspüspök, aki szerint a bérletsorozat olyan világot nyit meg a fogyatékkal élők előtt, amely eddig el volt zárva előlük.

Közélet

 1. Székesfehérvár Önkormányzata megakadályozta a lerakóbővítést

  A ma több országos médiafelületen megjelent, egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó szennyvíziszap-lerakás témában Székesfehérvár Önkormányzatának álláspontja az alábbi: Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak városunkban, így ezt a tevékenységet az Önkormányzat nem támogatja.

  2019.06.26.
 2. Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

  Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

  2019.06.26.
 3. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 4. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek