Teljes körűen akadálymentesített előadások lesznek a Vörösmarty Színházban

A 2018-2019. színházi évadban 3 előadásos, teljeskörűen akadálymentesített bérletes előadássorozatot indít a Vörösmarty Színház A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve. A bérletben három színdarab, a Chicago, a Black Comedy és a 80 nap alatt a föld körül látható.
2018.12.03. 19:12 |

A teljes körűen akadálymentesített program legfőbb értéke egy olyan fizikai és info - kommunikációs (autizmus, értelmi fogyatékos, hallássérülés, látássérülés) szempontból egyaránt akadálymentesített színházi előadás megvalósítása, mely Magyarországon példaértékű.

Mindezzel a program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti. Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az előadások előtt színpadbejárás lesz a látássérült embereknek, hogy tapintással is szerezhessenek információt a színpadról. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelnyelvi tolmácsolást, amely hallássérülteknek teszi érthetővé az előadást, továbbá szöveges narráció is segíti majd a látássérülteket, hogy kövessék a darabot. Az első előadásra várhatóan 2019 januárjában kerül majd sor.

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány már nyolc éve szervez a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron.

Spányi Antal püspök elmondta, gyermekkorától kezdve kialakult benne a szülői, családi gondolkodásmódból kifolyólag az az érzékenység a fogyatékkal élők iránt, ami hosszú évekig nem talált teret, mielőtt találkozott a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal. "Amikor idekerültem Székesfehérvárra és találkoztam a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal, segítettem őket, amiben csak tudtam. Nagy öröm, hogy eljutottunk odáig, hogy ma már olyan nagy intézmények segítik ezt a munkát, mint a Vörösmarty Színház, amelyik nemcsak jelképes módon partner ebben az érzékenyítésben." - mondta el a megyéspüspök, aki szerint a bérletsorozat olyan világot nyit meg a fogyatékkal élők előtt, amely eddig el volt zárva előlük.

Közélet

 1. Jól tanuló fehérvári fiatalok vehettek át Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat

  Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 76 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át húsz intézményből.

  2019.01.15.
 2. Pénteken lesz nyílt nap a BCE Székesfehérvári Campusán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán 2019. január 18-án, pénteken reggel kilenc órától nyílt napot tartanak, ahová az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt szeretettel várják. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!

  2019.01.15.
 3. Vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje

  Január 20-án, vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a Felsővárosi Közösségi Házban, a búcsú folytatásaként pedig fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2019.01.15.
 4. InnoSchool – középiskolás fiatalok vállalkozóvá válását segítik

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vesz az InnoSchool nemzetközi projektben melynek célja a közép-európai országokban, köztünk hazánkban is a vállalkozói szellem erősítése és a vállalkozóvá válás segítése a középfokú iskolai tanulmányaikat végző fiatalok körében. 

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek