Teljes körűen akadálymentesített előadások lesznek a Vörösmarty Színházban

A 2018-2019. színházi évadban 3 előadásos, teljeskörűen akadálymentesített bérletes előadássorozatot indít a Vörösmarty Színház A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal és a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házzal együttműködve. A bérletben három színdarab, a Chicago, a Black Comedy és a 80 nap alatt a föld körül látható.
2018.12.03. 19:12 |

A teljes körűen akadálymentesített program legfőbb értéke egy olyan fizikai és info - kommunikációs (autizmus, értelmi fogyatékos, hallássérülés, látássérülés) szempontból egyaránt akadálymentesített színházi előadás megvalósítása, mely Magyarországon példaértékű.

Mindezzel a program az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti. Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy az előadások előtt színpadbejárás lesz a látássérült embereknek, hogy tapintással is szerezhessenek információt a színpadról. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a jelnyelvi tolmácsolást, amely hallássérülteknek teszi érthetővé az előadást, továbbá szöveges narráció is segíti majd a látássérülteket, hogy kövessék a darabot. Az első előadásra várhatóan 2019 januárjában kerül majd sor.

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány már nyolc éve szervez a társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadást Székesfehérváron.

Spányi Antal püspök elmondta, gyermekkorától kezdve kialakult benne a szülői, családi gondolkodásmódból kifolyólag az az érzékenység a fogyatékkal élők iránt, ami hosszú évekig nem talált teret, mielőtt találkozott a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal. "Amikor idekerültem Székesfehérvárra és találkoztam a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvánnyal, segítettem őket, amiben csak tudtam. Nagy öröm, hogy eljutottunk odáig, hogy ma már olyan nagy intézmények segítik ezt a munkát, mint a Vörösmarty Színház, amelyik nemcsak jelképes módon partner ebben az érzékenyítésben." - mondta el a megyéspüspök, aki szerint a bérletsorozat olyan világot nyit meg a fogyatékkal élők előtt, amely eddig el volt zárva előlük.

Közélet

 1. Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete - a fiatalok biztonsága a cél

  A frissen alakult egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozásának, kikapcsolódásának elősegítése, biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek, szervezők és hatóságok közötti kommunikáció erősítése és a drogprevenció. Ennek részeként hatósági partnerekkel közösen létrehozza saját minősítési rendszerét, melynek neve: Biztonságos Szórakozóhely. 

  2019.03.18.
 2. IPAR 4.0 - „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.”

  A digitalizáció oktatásra, gazdaságra, szakképzésre és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól, a digitális átállást támogató fejlesztések és kapcsolódó támogatásokról, a fehérvári jógyakorlatról is szó lesz az Alba Innovár Digitális Élményközpont március 26-i eseményén. 

  2019.03.18.
 3. Püspöki áldást kapnak a fehérvári édesapák március 19-én, Szent József ünnepén

  Március 19-én, kedden délelőtt 10 órakor a Szemináriumi templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

  2019.03.18.
 4. Március 24-től tartós élelmiszergyűjtés lesz a templomokban

  Március 24 és 31. között ismét nagyböjti élelmiszergyűjtés lesz a katolikus templomokban. A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

  2019.03.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek