Télen is minden nap várja látogatóit a Bory-vár

Az idei télen nem zár be a Bory-vár, a téli nyitvatartás szerint 2023 március 6-ig hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között, míg szombaton és vasárnap 9 és 16 óra között várják a látogatókat a Máriavölgy 54. szám alatt. A város egyik leghíresebb turisztikai látványosságát, az ország egyik legérdekesebb építményét alkotója, Bory Jenő szobrászművész negyven nyáron át építette.
2022.11.29. 07:14 |
Télen is minden nap várja látogatóit a Bory-vár

A vár telkét, amelyen szőlő és gyümölcsfák között eredetileg csak egy borospince állt a hozzá tartozó présházzal, még 1912-ben vásárolta meg Bory Jenő.

A présházat ekkor bővítette lakássá s készített fölötte egy műtermet is. A vár építésébe csak az első világháború után kezdett, amikor sokasodó szobrászi megrendeléseinek honoráriumából erre is tudott költeni.

TÉLI NYITVATARTÁS:

2022. nov. 14 - 2023. márc. 6.
Hétfő - Péntek: 9:00 - 15:00
Szombat - Vasárnap: 9:00 - 16:00

Ágoston Noémi, Bory Jenő dédunokája a a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérem novemberi átadásán idézte fel, hogy dédapja először egy présházat vásárolt meg az Öreghegyen, amit nyaralóvá épített át. Minderre azért volt szükség, mert ikerlányai születtek, (Klári és Lili) ami akkoriban ritka volt és különösen kellett ügyelni az egészségükre.

A szobrászművész családjával korábban Budapesten lakott és az orvosok javasolták, hogy ha lehet minél több időt töltsenek vidéken tiszta levegőn. Ezért épült itt a nyaraló, majd később a Bory-vár. "Bory Jenő először rendbehozta a földszintet, aztán épített a tetejébe egy nagy műtermet számtalan és egy tornyot, ami ha nem is az égig ér, de el lehet belőle látni Csaláig meg Fehérvárig. A torony tetejébe zászlót tűzött, arra pedig rápingált egy piros szívet, jeléül annak, hogy itt érző emberek, szívek lakoznak."