-
Belvárosi adventi programok
Különleges dalokat és meséket hallhatunk esténként az élő adventi naptár egy-egy megnyíló ablakából, délelőttönként pedig a gyermekek varázsolják meghitté a várakozást az Adventi színpadon látható műsorokkal, de fellép a Balett Színház és a Hungarikum zenekar is!
2025.12.16. -
Hagyomány, érték, minőség
Ismét meghirdette pályázatát a Fejér Termék cím elnyerésére a Fejér Vármegyei Önkormányzat. A minősítés célja, hogy felhívják a figyelmet a vármegyében előállított élelmiszerekre és kézműves termékekre, továbbá hangsúlyozni a három alappillért, a hagyományt, az értéket és a minőséget. A vállalkozó kedvű termelők és termékelőállítók 2026. február 28-ig pályázhatnak.
2025.12.16. -
CSÁO Karácsony
Átadták azokat az adományokat, amelyeket a Hétvezér Általános Iskolában és a Széna Téri Általános Iskolában gyűjtöttek a székesfehérvári Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) számára. Az adományátadáshoz csatlakozott a Székesfehérvári Szegényeket Támogató Alapítványon keresztül a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák Technikuma is.
2025.12.15. -
Szertelen Ifjúság
A Szertelen Ifjúság elnevezésű drogprevenciós program második, őszi ütemében 12 önkormányzati, alapítványi és egyházi fenntartású iskola 1039 diákja kapott naprakész ismereteket a drogfüggőséggel, s annak súlyos következményeivel kapcsolatban.
2025.12.15.
Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között
Lencsés Rita gyógynövényszakértő virtuálisan folytatja a sorozatot a gyógynövények, gyűjtésük és felhasználásuk ismertetésével, amit a Herbarius programok Facebook-oldalán tesz közzé.
A legújabb, online követhető kirándulás például megmutatja a légúti panaszokra alkalmazható pettyegetett tüdőfüvet is, miközben egy fehérvár-közeli medvehagyma-lelőhelyre kalauzol.
A kedvelt alapanyagot sokan használják a konyhában; ha egyesével csipkedjük le a leveleit, az állományra is vigyázunk, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az emésztésserkentő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény jó immunerősítő: kiváló alapanyaga a tavaszi salátának, akár a frissen szedett tyúkhúr, a virágzás előtt leszedett pitypanglevél vagy a salátaboglárka, amihez nagyon finom falat a saját magunk – fokhagymával, citromlével, olívaolajjal – készítette pestóval megkent kenyér.
Az is kiderült a népszerű gyógynövénytúrák oldalán, hogyan tudjuk megkülönböztetni a tyúkhúrt a borostyánlevelű veronikától, vagy a salátaboglárkát az ibolyától, és hamarosan újabb, ezúttal szörpreceptek ötleteivel gazdagodhatunk, az ibolya és a pitypang felhasználásával.
Az ismeretterjesztő-kedvcsináló anyagok természetesen interaktívak: a túrák vezetője várja a kérdéseket, hozzászólásokat a Facebookon vagy akár a lencsesrita82@gmail.com e-mail címre.