Taroltak a karamellás fagylaltok a fehérvári regionális elődöntőn

Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato és a Füredi Fagyizó Passió-karamell, illetve Törökmézes vanília fagyija még mindig versenyben vannak azért, hogy 2020-ban elnyerjék az Év Fagylaltja címet – derült ki ma reggel a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett verseny első regionális elődöntőjén. 
2020.06.30. 15:20 |

A székesfehérvári Damniczki Cukrászdában rendezett megmérettetésre öt cukrászda jutott be, összesen tízféle fagyivarázst tesztelhetett a verseny zsűrije mellett a fehérvári közönség is, nagy megelégedéssel.

Évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Iparszövetsége meghirdeti az Év Fagylaltja versenyt, amelynek 2020-ban a koronavírus-járvány sem szabhatott gátat. A testület célja, hogy versenyükkel a klasszikus és hagyományos, kézműves fagylaltot népszerűsítsék.

Már kora délelőtt nyüzsgött ma a székesfehérvári Damniczki Cukrászda előtt a Fő utca: elismertebbnél elismertebb cukrászok és persze a fagyit szerető közönség is alig várta, hogy megkóstolhassák Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyék legújabb fagylaltjait. A regionális döntőbe öt cukrászat összesen tíz jeges finomsága jutott, köztük a Málnás túrótorta fűszeres ropogóssal, a Törökmézes vanília, a Ribizlis máktorta, a Hunyadi krónikája, a BORI, a Tonka-mogyoró Affogato, a Passió-karamell, a Sárgabarackos dió, a Tétényi áfonyás mandula és a DOTIS.

Kiss Zoltán, a lajosmizsei Kiss Cuki mestercukrásza és egyben a zsűri elnöke a kóstolás előtt elmondta, nagyon hálás feladat ilyen szép időben egész nap fagyit enni. „Itt kezdtük a regionális döntők sorát Székesfehérváron. Most 10 fagylalt közül kell eldöntenünk, hogy melyik legyen az a kettő vagy maximum három finomság, amely továbbra is versenyben marad az Év fagylaltja 2020 címért, amit egyébként július 7-én Budapesten hirdetünk majd ki.”

A zsűrizés kapcsán az elnöktől megtudtuk, hogy a finomságoknak szigorú szempontrendszernek kell megfelelniük: „Mi magunk sem tudjuk, hogy melyik cukrász fagyiját vagy éppen fagyijait kóstoljuk. Így lehet teljesen anonim és objektív a pontozás. Értékeljük a megjelenést, a dekorációt, a termék ízét és állagát. Fontos, hogy a versenyben résztvevő fagyikban nem lehet előre feldolgozott alapanyagokat használni, hiszen a lényeg, hogy természetes anyagok felhasználásával magas minőségű, kézműves termékek kerüljenek az asztalra, vagy jelen esetben a tölcsérekbe.” Az öttagú zsűri hangsúlyozta, hogy talán az 1998 óta meghirdetett verseny is hozzájárult ahhoz, hogy az évek során ennyit fejlődjön a magyar fagylaltkészítés.

A zsűrizést követően a fehérvári közönség is megkóstolhatta a versenyző fagyicsodákat. A nyári melegnek és a vakációnak köszönhetően pillanatok alatt hosszú sor is alakult ki, ki tölcsérből, ki pedig papírtálkákból fogyasztotta mosolyogva és elégedetten a finomabbnál finomabb különlegességeket.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, amelynek értelmében a Damniczki Cukrászda Tonka-mogyoró Affogato, valamint a Füredi Fagyizó Passió-karamell és Törökmézes vanília fagyijai jutottak a július 7-én megrendezésre kerülő döntőbe.

Damniczki Balázs, aki 2013-ban vörösbor-eszenciás málna fagyijával már elnyerte az Év Fagylaltja címet, az eredményhirdetés után elmondta, hogy személyes kedvence a tonkabab, így biztos volt benne, hogy a különleges fűszer alkotóeleme lesz az idei kreációnak.

„Nagyon örülök, hogy továbbjutottunk, és annak is, hogy ilyen pozitívok az első visszajelzések a fagyiról – azt hiszem, felvesszük a kínálatunkba. Nem titok már, hogy idén két ízzel neveztünk, a tonkababos mellett miénk volt a Málnás túrótorta is, amelyet kollégáim alkottak meg. Bár csak egy termékünk jutott tovább, nagyon büszke vagyok rájuk, mert finom és szép desszertet alkottak meg!” – fogalmazott a cukrász, akinek fagyiját egy olasz kávékülönlegesség az affogato – egy gombóc krémes vanília fagylalt egy espresso kávéval nyakon öntve – ihlette, amelyhez tökéletesen passzol a krémes, kicsit sós karamell egy csipet tonkababbal.

„Már biztos az is, hogy a Füredi Fagyizó mindkét nevezett fagylaltja a legjobbak között szerepel az idén, önmagában már ez is hatalmas elismerés!” – kezdte gondolatait a mai verseny abszolút győztese, Dobó Norbert tulajdonos. „Nekem személyes kedvencem a passiógyümölcs, amit karamellel és pekándióval párosítottunk, a Törökmézes vanília pedig egy ideje már szerepel a cukrászda kínálatában, és most érett meg arra, hogy benevezzük a versenybe. Egyébként mindkét fagylaltunkat egy-egy desszert ihlette.”

A versenyben két nap alatt összesen négy helyszínen – Székesfehérváron, Dunaföldváron, Budapesten és Egerben – tartanak elődöntőket, ahonnan két-három fagylalt juthat a július 7-én, kedden rendezendő budapesti országos döntőbe. Az Év Fagylaltját az ipartestület székházában hirdetik ki.

Fehérvári színes

 1. Pénteken indul a regisztráció a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra

  Pénteken elindul a jelentkezés a XVI. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra: a magánszemélyek, civil és egyéb szervezetek július 10-től regisztrálhatnak a megújult online felületen, amelyen egy jól kezelhető térképről választhatják ki főzőhelyüket. Újdonság az is, hogy idén már online bankkártyás fizetésre is lehetőségük lesz a magánszemélyeknek. A cégek számára külön jelentkezési idősávot tartanak fenn a szervezők.

  2020.07.09.
 2. A Damniczki Cukrászda a Régió Kiváló Fagylaltja címet hozhatta el

  A tizenhárom döntőbe került fagyi közül végül a Füredi Fagyizó Passió-karamellje lett az Év fagylaltja 2020-ban. A július 7-én Budapesten tartott megmérettetésen Damniczki Balázs Tonka-mogyoró Affogato fantázia nevű jeges édességét a zsűri a „Régió Kiváló Fagylaltja” díjjal jutalmazta.

  2020.07.08.
 3. Orbáncfű, menta és apróbojtorján Gántról

  A természet ajándékait kutató Herbarius túrák vasárnap Gántra invitálják a gyógynövények iránt érdeklődőket. A programon Lencsés Rita szakértő vezetésével gyűjthetünk értékes kincseket a nyári, virágzó természetben, miközben a felhasználás, a tartósítás praktikáiról is szerezhetünk ismereteket.

  2020.07.08.
 4. Mindigmás városnéző séták - nyáresti programokra invitál a Tourinform

  Könnyed városnézésekre hívja az érdeklődőket a Tourinform: a Mindigmás séták élményszerű, mesélős programok, hétről hétre újabb témákat körüljárva ismerhetjük meg a Belvárost.

  2020.07.08.
 1. Kajakosok a Sárvízen - Gorsiumig eveztek a Vital SE sportolói

  Izgalmas felderítő vízitúrára indultak ma a Vital Club SE fiataljai: a rómaiak nyomába eredtek egy sárvízi evezéssel, Székesfehérvártól egészen Gorsiumig. A régészeti parknál az ókori kikötő maradványaihoz közel kötöttek ki, majd megnézték, hogy halad a római őrnaszád építése a felállított sátorban.

  2020.07.07.
 2. Felújítás után újra nyitva a Bregyóban a BMX és gördeszka park

  Kisebb felújítás után holnaptól újra várja az extrém sportok kedvelőit a Bregyó Sportcentrum BMX és gördeszka pályája. A Városgondnokság szakemberei az elemek borítását cserélték ki, ahol szükséges volt. Az extrém park a nyári szünetben minden nap reggel kilenc és este kilenc között tart nyitva!

  2020.07.07.
 3. Július 15-ig lehet visszaváltani 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén

  Július 15-ig lehet visszaváltani a 2020-as FEZEN jegyeket a vásárlás helyén. Annak, aki 2021-ben szeretné felhasználni, semmi teendője nincs, a bérlet jövőre is bérletként működik, a napijegyek pedig bármelyik 2021-es napon felhasználhatók lesznek. A korábban megváltott FEZEN jegyek érvényesek a FEZEN Klasszik szeptemberi minifesztiválra is.

  2020.07.07.
 4. Lehet még jelentkezni a Napraforgó Napközis Táborba

  A helyes kézmosás, a higiénés szabályok betartása, az egészség megőrzése témakörökben tartottak foglalkozást hétfőn a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztő munkatársai a Napraforgó Városi Napközis Táborban. A tábor következő heti turnusaira van még hely, jelentkezni ITT lehet!

  2020.07.06.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2