Táplálékok szívünk védelméért

Szívünk védelme ma az egyik legfontosabb dolog, amelyet az egészséges életmód, táplálkozás keretein belül tehetünk magunkért. Számos étel és ital fogyasztásával segíthetjük testünk motorjának egészségét, működését. Lássuk mivel és hogyan!
2014.04.07. 13:23 |
 Szívünk védelme ma az egyik legfontosabb dolog, amelyet az egészséges életmód, táplálkozás keretein belül tehetünk magunkért. Számos étel és ital fogyasztásával segíthetjük testünk motorjának egészségét, működését. Lássuk mivel és hogyan!
 
 A legbanálisabb, mindenki által ismert szívvédő „szer” a vörösbor. A vörösbor csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a sörnek is van hasonló hatása. A sörfogyasztás mérsékli a káros koleszterin szintjén, emellett antioxidáns tartalma is jelentős. Persze a jótékony tulajdonságok mindkét alkohol ital esetében csak mértékkel fogyasztva érvényesek.
 
 A cseresznye az antocianinok révén bír szívvédő hatással, míg a csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt nagyon hasznos. A C-vitamin segíti a vérnyomás szabályozását, erősíti az érfalakat.
 
 A halak az omega-3 zsírsavak miatt népszerűek e tekintetben, a szárnyas húsok pedig a B6-vitamin okán kerülnek be a szívbarát táplálkozás alapvető élelmiszerei közé.
 
 A paradicsomot bizonyos vizsgálatok érelmeszesedés gátlónak tekintik, s így kiemelten ajánlják a fogyasztását. A babot koleszterincsökkentő tulajdonsága miatt mondták ki kívánatos tápláléknak.
 
 A rostdús alma, valamint a flavonoidokban gazdag szőlő szintén szívvédő, utóbbi a vérrögök képződésének a kockázatát is csökkentheti.
 
 Ott van még az olívaolaj, amely kiemelten ajánlott és a fokhagyma, amelynek allin-tartalma révén számos pozitív hatása van szervezetünkre.