Támogatás a tehetségeknek - 83 diák vehetett át Tóth István ösztöndíjat

Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 83 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át.
2020.01.30. 16:20 |

A nyolcvanhárom díjazott egy éven keresztül kap havi 5.500 és 12.000 forint közötti összeget tanulmányai támogatására.

A támogatásban részesülő székesfehérvári általános és középiskolásokat, illetve felsőoktatásban tanulókat a Városháza Dísztermében köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke. 

 Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében megemlékezett a Tóth házaspárról, akik az 1930-as gazdasági válság idején vándoroltak ki Kanadába és magyarságukat, hazaszeretetüket megőrizve a szülővárosukra hagyták vagyonukat.

Az ösztöndíjak átadása előtt Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a valóban szívből jövő ösztöndíjról van szó, hiszen a Tóth házaspár nem felejtette el, hogy honnan indult és amikor tehették, megadták ezt a segítséget, ma pedig azért lehetünk itt, mert gondoltak városukra.

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy jó helyre került a segítség a kuratórium jóvoltából. "Legyetek büszkék erre az ösztöndíjra, hiszen ezt az eredményt ti értétek el! Ez az ösztöndíj azért jött létre, mert vannak olyan ügyes, tehetséges fiatalok, akik ezért megdolgoztak.." - szólt a diákokhoz a polgármester, aki azt kívánta az ösztöndíjasoknak, hogy találják meg azt a hivatást, amiben ki tudnak teljesedni és nem munkaként élik meg.

A közalapítvány azon székesfehérvári diákokat támogatja, akik jó tanulmányi eredményt értek el és anyagi, családi körülményeik miatt az ösztöndíj sokat számít ahhoz, hogy megfelelően folytathassák a tanulmányaikat. A jelentős alaptőke ellenére a kamatok évek óta nem fedeznék a hagyatéki és alapítói célok teljesülését, ezért Székesfehérvári Önkormányzata saját költségvetéséből járul hozzá, hogy minél több diáknak nyújthassanak támogatást.

A kuratórium az alkalmazott értékelési, pontozási rendszerrel most is arra törekedett, hogy az ösztöndíj a nehezebb helyzetben levők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben levőket is. 

Az átadó különlegessége volt, hogy ebben az évben az ösztöndíjasok köszöntötték műsorral a társaikat, és köszönték meg a támogatást. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Novák Aporka Telemann a-moll szonátájának I. és II. tételét szólaltatta meg furulyán, míg Philippe Gaubert Nocturne et Allegro Scherzo művét Pintér Bernadett fuvolista adta elő.

A műsor után az ösztöndíjak ünnepélyes átadása következett. A Tóth István - Tóth Terézia ösztöndíjra összesen nyolcvanhat pályázat érkezett, amelyből nyolcvanhárom nyert támogatást. A Városháza Dísztermében tartott ünnepségen öt általános iskolás, ötven középiskolás és huszonnyolc felsőfokú oktatásban tanuló diák vehette át Cser-Palkovics András polgármestertől az ösztöndíjról szóló dokumentumot.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek