Találd fel a jövőt - a Széchenyi kreatív STEM-csapata utazhat Brüsszelbe

A „Találd fel a jövőt!” STEM témájú programja középiskolásokat szólított meg és ösztönzött kreatív gondolkodásra, csapatmunkában való együttműködésre. Az egész napos megmérettetés során a 35 fiatalnak a 2028-as olimpia közlekedésére kellett tervet készíteniük – ebben a legjobb a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium csapata volt, ők képviselik majd Fehérvárt és Magyarországot májusban a brüsszeli fordulón.
2019.03.23. 07:48 |

A STEM témájú, középiskolásokat megszólító projektet a Junior Achievement Magyarország és az Arconic Alapítvány közösen indították el. A programban fontos helyet kapott a természettudományos tárgyak, a matematika és a mérnöki készségek mellett az is, hogyan hasznosíthatják a résztvevők a megszerzett készségeket a munkaerőpiacon, illetve hogyan kereshetnek konstruktív megoldásokat a jövő problémáira.

A verseny győztese a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium egyik csapata lett, Hunka-Rostaházi Eszter tanítványai: Fazekas Bence, Győri Dominik, Kovács Bence és Nyiri Bálint. Ők képviselik a várost és az országot Brüsszelben május 6-7-én a nemzetközi megmérettetésen.

A versenyt Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója nyitotta meg a Magyar Királyban. Az innovációs napra az Árpád, a Váci és a Széchenyi Szakgimnáziumból, valamint a Vasvári Gimnáziumból érkeztek diákok. Öt fős csoportokban dolgoztak: vállalkozási készségeiket és együttműködési technikáikat mozgásba hozva bizonyították kreativitásukat, problémamegoldó képességeiket és a csapatban való működést. A feladat a 2028-as olimpiához kapcsolódott: a fiataloknak egy ambíciózus közlekedési tervet kellett készíteniük – a forgalmi zavarok, a torlódások és a közlekedésből adódó szennyeződések csökkentésével úgy, hogy pénzügyileg megvalósítható és életképes legyen a város számára.

Fehérvári színes

 1. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete vendégeskedett a Napraforgóban

  A Napraforgó Városi Napközis Táborban a gyerekek ma tűvel, cérnával, keresztszemes öltési technikával, hetesfonással és francia csomókkal ismerkedtek a Fehérvári Kézművesek Egyesületének jóvoltából. A mai kreatív délelőtt során a Bregyó-közi Sportcentrumban gyönyörű karkötők, könyvjelzők, anyaggal fedett üvegek, keresztszemes öltéssel díszített anyagok és színes kis madárkák készültek.

  2021.07.27.
 2. Reggel nyolc és este nyolc között várja a látogatókat a fehérvári városi strand

  Pénteken estig reggel 8 órától este 20 óráig tart nyitva a strand, melynek idénre a nagymedencéje is megújult. A gyermek pancsoló és vizes játszótér mellett egy élménymedence, csúszdák, gyerekmedence és egy nagymedence várja a látogatókat. 

  2021.07.27.
 3. Pénteken megújult stadiontúrára várják az érdeklődőket a MOL Aréna Sóstóban

  Július 30-án, pénteken 17 órakor újra stadiontúrát szerveznek a Mol Aréna Sóstóban. A megújult stadiontúra során a Sóstó Látogatóközpont szakvezetői segítségével a résztvevők betekinthetnek a klub életébe, megtudhatják, hogyan működik a stadion a mindennapokban, felfedezhetik a komplexumot, a túra végeztével pedig megnézhetik a Vidi Múzeumot is.

  2021.07.27.
 4. Vizes élőhelyekről és a csillagok világáról is tanulhatnak a gyerekek a sóstói ökoklubban

  A vizes élőhelyek titkaival, a szelektív hulladékgyűjtés praktikáival és a természet csodáival ismerkedhetnek a gyerekek a Sóstó Látogatóközpont ökoklubjában. A klubban nemcsak fontos ismereteket szerezhetnek a gyerekek a környezetünkről, hanem a kézügyességüket is fejleszthetik.

  2021.07.27.
 1. Szombatig várják még a tanszeradományokat a Gárdonyiban

  Még szombatig várnak új vagy jó állapotban lévő, használt tanszereket a Gárdonyi Művházban, amivel az Alba Bástya Központ rászoruló családjait támogatják az iskolakezdés előtt. A kezdeményezéshez magánszemélyek és vállalatok is csatlakozhatnak. Akinek kényelmesebb, az Ady Endre utcai vagy a Maroshegyi papírboltban is leadhatja az adományokat.

  2021.07.26.
 2. Szülésre felkészítő tanfolyamot indít augusztus 16-tól az EFI

  Ingyenes, online szülésre felkészítő tanfolyamot indít a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda augusztus 16-től. A hathetes tanfolyamra a 20. hetüket betöltött kismamákat várják, illetve elsősorban azokat, akiknél októberben várható a szülés időpontja.

  2021.07.26.
 3. Tábori közös élményekkel ismerkedtek egymással a "Vigyázó kezes" Testvérek

  Akárcsak az előző évek testvértáborai iránt, idén is nagy volt az érdeklődés a saját családjuk nélkül, más-más ellátási helyen nevelkedő 4-16 év közötti testvérpárok részéről. Már, a tavaszi meghirdetés után be is teltek a tábori helyek. A múlt hetet Agárdon a Pákász-tanyán töltötték a gyerekek a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület segítségével.

  2021.07.26.
 4. Nordic walking foglalkozások a Palotavárosi tavaknál Vauver Antal emlékére

  A Nyári Sportmámor 2021 rendezvénysorozat keretében a Magyar Szabadidősport Szövetség együttműködésével és a Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében a Palotavárosi Horgásztavak körül díjmentes nordic walking foglalkozásokat tartanak Vauver Antal nordic walking tréner emlékére egészen augusztus 30-ig minden szerdán 18 órától.

  2021.07.25.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1