Szűrőnappal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Székesfehérváron

Magyarországon becslések szerint mintegy 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladhatja az egymillió főt is. Az Alzheimer világnapon „Adj esélyt az éveidnek" mottóval szűrőnapra várták idén is az érdeklődőket Székesfehérváron a Palotai kapu téren, hogy felhívják a figyelmet a kór és a demencia veszélyeire.
2020.09.21. 11:07 |

Az Alzheimer világnapot 1994 szeptember 21-én, huszonhat esztendővel ezelőtt hozta létre a Nemzetközi Alzheimer Társaság.

Az Alba Plaza előtti téren Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Programjának szűrőkamionja várta az érdeklődőket mintegy negyvenféle vizsgálattal.

Sokan nem tudják, hogy egy pillanatnyi feledékenységnek vagy zavartságnak mi is az oka. Szeretnénk, hogy minél többen megértsék, hogy ha nem is teljesen, de meg lehet előzni, meghosszabbítani az élet minőségét – mondta köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök. "Az Alzheimer világnap azon túl, hogy felhívja a betegségre a figyelmet utat, utakat is mutat, hogy jobban tudjuk a magunk vagy a szeretteink életét jobbá tenni."

Összefogás és együttműködés eredménye az a szűrőprogram, ami megvalósult az Alzheimer világnapon Székesfehérváron – emelte ki dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Külön köszönetet mondott a szervezőknek, hogy idén sem maradt el a rendezvény, hanem kicsit más körülmények között, de mégis meg lehet tartani. "Ha a megelőzésről beszélünk, akkor lehetőséget adunk az embereknek az összefogó partnereken keresztül. A városi szűrőprogramokon is az az egyik legfontosabb dolog, hogy közel visszük a lehetőséget, amivel sokan élnek." - hangsúlyozta Fehérvár polgármestere.

Dr. Vajda Norbert, Katolikus Szeretetszolgálat Főigazgatója arról beszélt, hogy ne felejtsük el azt, hogy nagyon sokan vannak közöttünk olyan emberek, akiknek a demencia meghatározza a mindennapjait. A fehérvári szűrőnap is arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az embertársainkra. A szűrőkamion pedig a megelőzést szolgálja, hiszen nagyon nem mindegy, hogy figyelünk-e a jelekre. Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült nagyon sok demenciával foglalkozó szakembert összefogni az elmúlt egy évben és sok olyan tudást átadni, mely fontos a betegségben szenvedők ápolásához.

Közel egymillióan is lehetnek Magyarországon, akit valamilyen módon érint a demencia – emelte ki Dr. Radnainé Egervári Ágnes az INDA program szakmai vezetője. Bár gyógyítani nem lehet a betegséget, de az esetek harmada megelőzhető. Ezért is fontos, hogy a szűrőkamion ingyenes vizsgálatai segítenek megelőzni a kóros szellemi hanyatlás bekövetkezését. "Egészséges, jó életminőségben töltött éveket nyerhetünk azzal, ha idejében felismerjük a diagnózist és életmódbeli változásokat teszünk."

Közélet

 1. Nézd! Pont olyan vagy, mint én! - podcast az esélyegyenlőségről

  Csendben figyelni, biztató hangokon lépkedni, jó válaszoknak örülni, valóra váltani egy álmot. Mindezt egyetlen nap alatt. Az Idegenvezetés MÁSKÉPP és a Neked munka, nekem álom programok résztvevői sok élménnyel gazdagodtak. A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

  2020.10.30.
 2. Csendes főhajtás a katonahősök tiszteletére Székesfehérváron

  Hősi halottak, elhunyt katonák emléke előtt tisztelegtek halottak napja alkalmából a város és a megye képviselői, valamint a Magyar Honvédség katonái. Pénteken délelőtt a fehérvári katonatemetőkben és emlékhelyeken tartottak néma koszorúzásokat.

  2020.10.30.
 3. Érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét

  A temetői látogatások alkalmával érdemes ellenőrizni a sírhelyek rendelkezési jogának érvényességét. A sirhelykereso.varosgondnoksag.hu oldalon szintén ellenőrizheti bárki, hogy meddig váltották meg a sírhelyet. A sírhelykeresőben a Béla úti, a Börgöndi, a Csutora, a Fecskeparti, a Hosszú, a Kisfaludi, a Sóstó rk. és a Szedreskerti temetők sírhelyei az elhunyt neve alapján kereshető.

  2020.10.30.
 4. Élőben közvetít a Kossuth Rádió a Budai úti református templomból a reformáció napján

  Október 31-én 10 óra és 11 óra között a Budai úti székesfehérvári református templomból közvetít élőben istentiszteletet a Kossuth Rádió a reformáció napja alkalmából.

  2020.10.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1