-
Carte Rouge
Május 2-án mutatják be a Barátság moziban a Carte Rouge című filmet. A vörös térkép a világ egyik első olyan térképe, ami a népesség nemzetiségek szerinti eloszlását, a népsűrűség figyelembevételével ábrázolta. Gerebics Sándor dokumentumfilm-játékfilmjének középpontjában gróf Apponyi Albertnek, a magyar békedelegáció vezetőjének 1920. január 16-án, a párizsi külügyminisztériumban elmondott beszéde áll, ahol a történelmi jelentőségű dokumentum egy kicsinyített változatát is bemutatták.
2024.05.01. -
Vidám menet a Belvárosban
Maskarás, vidám menet csalt mosolyt az arcokra kedden kora délelőtt Székesfehérvár Belvárosában. A Ballagási Hét vidám eseményére, a Bolondballagásra idén tizenhárom osztály nevezett és kilenc mutatta be táncos produkcióját a Zichy ligeti színpadon. A legjobbaknak járó fődíjat a telekis kalózok vitték el.
2024.04.30. -
Jégbúcsúztató Arénabul
Május 1-jén 19 órától Jégbúcsúztató Arénabulival búcsúzik a tavaszi jeges szezon Székesfehérvártól.
2024.04.30. -
Május 1-je a KEMPP-ben
Izgalmas és mozgalmas tárlatvezetésekkel várnak minden kedves érdeklődőt május 1-jén a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A program három időpontban indul.
2024.04.30.
Szombaton rendezik a 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált és a Fejér Megyei Vadásznapot Soponyán
A fesztivál a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója, ahol a vadhús népszerűsítése, széles körű felhasználási lehetőségeinek szemléltetése, az erdőben, a vadban és a vadászatban rejlő lehetőségek bemutatása kerül a középpontba. Az évtizedes hagyományokkal rendelkező programok közös célja az erdész-vadász-civil kapcsolatok erősítése mellett olyan nyilvános fórum létrehozása, mely lehetőséget ad az ágazatban tevékenykedők szakmai eszmecseréjére és bemutatkozására.
A szervezők mintegy ötezer főt várnak hazánk egész területéről és a szomszédos országokból.
A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, több mint ötven főzőcsapat méri össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálják. A zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor kerül a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában.
A fesztivál kiemelt fellépői: Gáspár Laci, az Irigy Hónaljmirigy, az Alba Regia Táncegyüttes, a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Katonazenekar, a Löfan Mazsorett tánccsoport, a Kákics Táncház, Bodrogi Gyula és Reviczky Gábor színművészek (látványfőzés), valamint Rákóczi Ferenc (speaker).
A változatos családi programok, könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok, autóbemutató és tesztvezetés, kiállítások, valamint vadászfelszerelés, gasztro- és kézműves vásárok tartalmas kikapcsolódást nyújtanak majd az őszi fesztiválszezon kezdetén.
A Fejér Vármegyei Vadásznap keretében az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete kitüntetéseinek átadására is sor kerül.
Belépőjegyek: 0-14 év között: 500 Ft, 14 év felett: 2.500 Ft. SZÉP-kártyát is elfogadnak. Étkezési jegy ellenében választhatnak a résztvevők a főzőcsapatok őz/szarvas/vaddisznó/muflon húsokból készült főételeiből vagy egyéb, nem csak vadhúsból készült gasztronómiai remekekből az étkező tér kínálatában. Az étkezési jegyek a helyszínen vásárolhatóak meg, 3.200 Ft/db áron.
A rendezvény fővédnökei Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter. Védnökei Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke; Mészáros Lőrinc, Mészáros és Mészáros Zrt.; és Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.