Szobrot avattak Demján Sándor tiszteletére Sárszentmihályon

Szobrot avattak a két éve elhunyt Demján Sándor tiszteletére Sárszentmihályon. Ehhez a településhez kötődik ugyanis első önálló vezetői tevékenysége a Gorsium ÁFÉSZ elnökeként. Kocsis Balázs szobrászművész alkotása a Masterplast vállalkozás előtti téren kapott helyet, a cég így fejezi ki tiszteletét és megbecsülését a rendkívüli üzletember előtt.
2020.10.15. 15:40 |

Demján Sándor a mai Partium területén, a Szatmár megyei Börvely településen született 1943-ban.

Édesapját nem ismerte, édesanyja 1944-ben három gyerekkel együtt költözött Magyarországra, Etyekre. Rendkívüli tehetsége és üzleti érzéke már az iskolaévek alatt megmutatkozott többek között fotógrafikus memóriájának köszönhetően. Nyolcéves korára a legtöbb könyvet elolvasta az etyeki könyvtárban, és téveszthetetlen pontossággal emlékezett vissza mindenre. Az iskolaévek után a Gárdonyi ÁFÉSZ-nál helyezkedett el egyre magasabb pozíciókban, majd a Bicskei ÁFÉSZ elnökhelyettese, később a Gorsium ÁFÉSZ elnöke lett Sárszentmihályon, a pozíciót 1968-tól 1973-ig töltött be.

Már itt megmutatkozott a kivételes teremtési vágya és képessége, a gyakorlatias megvalósításra való törekvés, ami egész életművét jellemezte. Előrelátó, ötletdús, a jövőt építő és tervező vállalkozó volt jellegzetes, összetéveszthetetlen személyiséggel. Nevéhez fűződik többek között a budapesti Pólus Center, a Westend City Center, a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház felépítése, illetve a Prima Primissima díj megalapítása. Gazdasági, politikai bátorságához szívjóság, szolidaritás és önzetlenség is társult.

A Sárszentmihályon húsz évvel ezelőtt létesített Masterplast vezetői szobrot és parkot avattak Demján Sándor tiszteletére a vállalkozás központi épülete előtti téren. Kocsis Balázs alkotása az ajtón belépő Demján Sándort – ahogy sokan hívták, A „FŐNÖK”-öt – ábrázolja, kifejezve, hogy nyitott volt a lehetőségekre és másoknak is megnyitotta az ajtókat, a lehetőségeket a továbblépésre. A csütörtöki ünnepségen a cég munkatársain kívül ott voltak Demján Sándor egykori kollégái, családtagjai, tisztelői, barátai is. Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte.

Az esemény Bálint András színművész, Demján Sándor egykori osztálytársának szavalatával és visszaemlékezéseivel kezdődött, majd Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke mondott avató beszédet, hosszasan méltatta példaképe munkásságát. Mint fogalmazott, ÁFÉSZ vezetőként a kistelepülések, kisebb közösségek felvirágoztatásával olyan prosperálás indult el a térségben, ami ma is mértékadó. Az akkori rendszer korlátolt, szűk keretei között is érvényre tudta juttatni vállalkozó szemléletét. Az általa képviselt értékrendhez nagyon hasonlít az a szemlélet, melyre alapozva felépítették a Masterplast-ot.

Ács Balázs, a cég alelnöke arról beszélt, a szoboravatás főhajtás egy rendkívüli ember előtt. Demján Sándor üzleti életének első lépései Sárszentmihályon kezdődtek, ő azonban nem csak a településnek és környékének, hanem ezen messze túlmutatóan is adott maradandó, ma is prosperáló értékeket. Ács Balázs hozzátette, az ő generációjukra egyfajta inspirációként hatott Demján Sándor életműve, a folytonos előrelépést kereső gondolkodása. Saját vállalkozásuk építése során is nagyon sok, általa képviselt elvet alkalmaztak és használnak a mai napig.

Demján Lídia, Demján Sándor özvegye többek között férje gyermekkoráról, rendkívüli egyéniségéről, megismerkedésükről beszélt az ünnepségen. Mint mondta, Széchenyi Istvánhoz hasonlóan olyan pótolhatatlan, rendkívüli személyiség volt, amilyen száz évben csak egyszer születik. A mi feladatunk, hogy az örökségét és életművét továbbadjuk a következő generációk számára.

Törő Gábor országgyűlési képviselő is felszólalt az ünnepségen, szintén méltatva Demján Sándor életművét. Az avatóünnepség a szobor koszorúzásával zárult.

Kultúra

 1. Jótékonysági licittel ér véget az Agárdi Művésztelep 30 éve kiállítás

  Az Agárdi Nemzetközi Művésztelep 30 éves jubileumi kiállításának végén jótékonysági aukciót hirdettek a szervezők. Vida László Madárfészek című festményét bocsátották licitre, a befolyt összeget pedig Horváth Hellának a Vörösmarty Mihály Könyvtár munkatársának, a Vadmadárkórház önkéntesének gyógykezelésére fordítják.

  2020.10.27.
 2. Hangfestészet és hangszobrászat - Filep Sándor és Vörös Tamás koncertezik szombaton

  Október 31-én, szombaton 18 órára várnak minden kedves érdeklődőt az Öreghegyi Közösségi Házba (Székesfehérvár, Fiskális út 93.) Filep Sándor (gitár) és Vörös Tamás (basszusgitár) "Hangfestészet és hangszobrászat" című koncertjére. Közreműködnek: Bölcsik Nóra és Hideg Viki. A programra a belépés díjtalan, az intézmény területén maszk viselése kötelező.

  2020.10.27.
 3. Szavazzon a Concerto Budapestre! - fehérvári szólista is énekel a filmben

  A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. A film koncertjének egyik szólistája a fehérvári Zemlényi Eszter énekes. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy a magyar film legyen a befutó!

  2020.10.27.
 4. Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott a fehérvári balett igazgatója

  Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára. A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Egerházi Attila a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója is.

  2020.10.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka