Szoboráldás és egyházi események - augusztus 14-én érkezik a missziós kereszt

Augusztus 17-én 15. alkalommal adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője lesz. Augusztus 14-én Fehérvárra érkezik a missziós kereszt, ünnepélyes fogadására a Szent Imre templomban kerül sor. A Püspöki Palota udvarán a megyéspüspök megáldotta Szent István és Szent Imre szobrait is.
2018.08.10. 10:58 |
Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idén Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője, a A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókér alapítója kapja a Szent István Emlékérmet és Díjat.

A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért 2007 decemberében alakult meg a Fehérvár Travel Kft. támogatásainak és karitatív tevékenységeinek koordinálására. Az alapítvány kuratóriuma negyedévenként ír ki pályázatot, és általában 12-15 millió forintot osztanak szét az igénylők között. Az alapítvány egyéb tevékenységei között szerepel a Szent Kristóf Ház felépítésének és a fogyatékkal élők lakóotthonának támogatása, az idősek otthonában élők látogatása, valamint nappali klub létrehozása autizmussal élő fiatalok számára. Tíz év alatt több mint kétezer pályázót támogattak 410 millió forint értékben, a fogyatékkal élők nappali intézményének megépítését 138 millió forinttal segítették.

A Püspöki Palotában Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató beszámolt arról is, hogy augusztus 14-én, Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjének ünnepére érkezik a városba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

A három méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A keresztet 2017 novemberében, a magyar püspökök vatikáni ad limina látogatásán megáldotta Ferenc pápa. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A feszület középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, a levéldíszek fordulataiban pedig tizenkilenc magyar szent – mások mellett Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Gellért –, illetve boldog ereklyéi találhatók.

A kereszt ünnepélyes fogadására augusztus 14-én a Szent Imre templomban 10 óra 30-kor kerül sor. Augusztus 14-én 12 órától 15 óráig szentségimádással, 15 órakor a Kongresszusról való tájékoztatással folytatódik a lelki felkészülés. 17 óra 15-kor központi imaórát tartanak, majd 18 órakor a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében a Fogadalmi szentmisével köszöntik a keresztet. Augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmisék keretében állítják központba a kereszt üzenetét. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A Missziós Kereszt záróeseménye este 6 órakor püspöki szentmise keretében történik.

Daru segítségével emelték le a Szent István király székesegyház homlokzatáról Huber János Pál 1773-ban készült Szent István és Szent Imre szobrait. Új otthonuk a Püspöki Palota kertje lett, ahol pénteken Spányi Antal püspök áldotta meg az eredeti, renovált alkotásokat.

A közel 250 éves szobrokról másolatot is készítettek a restaurátorművészek. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bazilika homlokzatának harmadik királyalakját, a II. világháborúban elpusztult Szent László szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készült másolat.

Közélet

 1. Felavatták Bokros János emléktábláját a Ciszterci Gimnáziumban

  Pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban avatták fel a harminc éve elhunyt Bokros János költő, tanár emléktábláját. Bokros János nevét nagyon sok fehérvári ismeri, hiszen az egykori József Attila Gimnázium tanára volt, az emlékét őrzik a tanítványok és a helyi irodalmi élet iránt érdeklődők, a pályatársak is.

  2019.02.22.
 2. Állományba veszik a Vörösmarty Mihály Könyvtár közfoglalkoztatott dolgozóit

  Rendkívüli ülést tartott pénteken reggel Székesfehérvár képviselő testülete, melyen határoztak arról is, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár 12 közfoglalkoztatott munkavállalóját állományba veszi az intézmény, melyhez biztosítja a forrást az önkormányzat. Döntést hoztak arról is, hogy készpénzben biztosítja a város a 65 év fölöttiek ötezer forintos támogatását és a Székesfehérvári Születési támogatást is.

  2019.02.22.
 3. Kihirdették a „Randevú egy életen át” és a „Fehérvár Bölcsője” pályázatok nyerteseit

  A SZÉNA Egyesület a Családokért a „Házasság Hete" országos programsorozatához csatlakozva hirdette meg házaspároknak szóló játékát, valamint - a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként hetedik alkalommal írták ki a „Fehérvár Bölcsője” pályázatot. A „Randevú egy életen át” fődíját a Bodor-család, Natália és Ákos, a különdíjat a Dóczi-házaspár kapta. „Fehérvár Bölcsője” -amíg ki nem növik - Pápainé Sinka Veronikáéké lesz.

  2019.02.21.
 4. Túrával tisztelgett a Fejér menetszázad a doni hősök emléke előtt

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.

  2019.02.21.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek