Szoboráldás és egyházi események - augusztus 14-én érkezik a missziós kereszt

Augusztus 17-én 15. alkalommal adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője lesz. Augusztus 14-én Fehérvárra érkezik a missziós kereszt, ünnepélyes fogadására a Szent Imre templomban kerül sor. A Püspöki Palota udvarán a megyéspüspök megáldotta Szent István és Szent Imre szobrait is.
2018.08.10. 10:58 |
Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idén Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője, a A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókér alapítója kapja a Szent István Emlékérmet és Díjat.

A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért 2007 decemberében alakult meg a Fehérvár Travel Kft. támogatásainak és karitatív tevékenységeinek koordinálására. Az alapítvány kuratóriuma negyedévenként ír ki pályázatot, és általában 12-15 millió forintot osztanak szét az igénylők között. Az alapítvány egyéb tevékenységei között szerepel a Szent Kristóf Ház felépítésének és a fogyatékkal élők lakóotthonának támogatása, az idősek otthonában élők látogatása, valamint nappali klub létrehozása autizmussal élő fiatalok számára. Tíz év alatt több mint kétezer pályázót támogattak 410 millió forint értékben, a fogyatékkal élők nappali intézményének megépítését 138 millió forinttal segítették.

A Püspöki Palotában Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató beszámolt arról is, hogy augusztus 14-én, Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjének ünnepére érkezik a városba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

A három méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A keresztet 2017 novemberében, a magyar püspökök vatikáni ad limina látogatásán megáldotta Ferenc pápa. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A feszület középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, a levéldíszek fordulataiban pedig tizenkilenc magyar szent – mások mellett Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Gellért –, illetve boldog ereklyéi találhatók.

A kereszt ünnepélyes fogadására augusztus 14-én a Szent Imre templomban 10 óra 30-kor kerül sor. Augusztus 14-én 12 órától 15 óráig szentségimádással, 15 órakor a Kongresszusról való tájékoztatással folytatódik a lelki felkészülés. 17 óra 15-kor központi imaórát tartanak, majd 18 órakor a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében a Fogadalmi szentmisével köszöntik a keresztet. Augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmisék keretében állítják központba a kereszt üzenetét. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A Missziós Kereszt záróeseménye este 6 órakor püspöki szentmise keretében történik.

Daru segítségével emelték le a Szent István király székesegyház homlokzatáról Huber János Pál 1773-ban készült Szent István és Szent Imre szobrait. Új otthonuk a Püspöki Palota kertje lett, ahol pénteken Spányi Antal püspök áldotta meg az eredeti, renovált alkotásokat.

A közel 250 éves szobrokról másolatot is készítettek a restaurátorművészek. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bazilika homlokzatának harmadik királyalakját, a II. világháborúban elpusztult Szent László szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készült másolat.

Közélet

 1. Elszállíttatja a város a Hosszúsétatérre hordott illegális hulladékot

  Kedden reggel hét órakor kezdték a Városgondnokság munkatársai a Hosszúsétatéren elszállítani a több tíz köbméternyi illegálisan lerakott hulladékot. Mintegy ötven köbméternyi szemetet szállítanak el a MÁV területéről, ami félmillió forintjába kerül a városnak.

  2018.12.18.
 2. Karácsonyi ünnepi műsor és díjátadó a Kisfaludi Közösségi Házban

  December 21-én, pénteken karácsonyi ünnepi műsor és díjátadó lesz a Kisfaludi Közösségi Házban. (Könyves Kálmán utca 10/a) A 17 órakor kezdődő eseményen fellép a Hungarikum Együttes.

  2018.12.18.
 3. Kaszap István halálának 83. évfordulójára emlékeznek

  December 17-én, 17 órakor a Prohászka-emléktemplomban Spányi Antal megyés püspök koncelebrált szentmise keretében emlékezik meg Kaszap István halálának 83. évfordulójáról. A szentmise után a papság és a hívek Kaszap István sírjához vonulnak, és imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért.

  2018.12.17.
 4. A rózsaszín, az örömöt szimbolizáló gyertya lángja is fellobbant az Adventi Udvaron

  Szombaton a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvara rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket. Délután gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda műsorával és Spányi Antal, püspök örömvasárnap-előesti gondolataival.

  2018.12.15.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek