Szoboráldás és egyházi események - augusztus 14-én érkezik a missziós kereszt

Augusztus 17-én 15. alkalommal adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat, az idei díjazott Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője lesz. Augusztus 14-én Fehérvárra érkezik a missziós kereszt, ünnepélyes fogadására a Szent Imre templomban kerül sor. A Püspöki Palota udvarán a megyéspüspök megáldotta Szent István és Szent Imre szobrait is.
2018.08.10. 10:58 |
Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idén Ribi Péter, a Fehérvár Travel Kft. ügyvezetője, a A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókér alapítója kapja a Szent István Emlékérmet és Díjat.

A Fehérvár Travel Közhasznú Alapítvány a Rászorulókért 2007 decemberében alakult meg a Fehérvár Travel Kft. támogatásainak és karitatív tevékenységeinek koordinálására. Az alapítvány kuratóriuma negyedévenként ír ki pályázatot, és általában 12-15 millió forintot osztanak szét az igénylők között. Az alapítvány egyéb tevékenységei között szerepel a Szent Kristóf Ház felépítésének és a fogyatékkal élők lakóotthonának támogatása, az idősek otthonában élők látogatása, valamint nappali klub létrehozása autizmussal élő fiatalok számára. Tíz év alatt több mint kétezer pályázót támogattak 410 millió forint értékben, a fogyatékkal élők nappali intézményének megépítését 138 millió forinttal segítették.

A Püspöki Palotában Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató beszámolt arról is, hogy augusztus 14-én, Székesfehérvár fogadalmi szentmiséjének ünnepére érkezik a városba a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

A három méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész alkotása. A keresztet 2017 novemberében, a magyar püspökök vatikáni ad limina látogatásán megáldotta Ferenc pápa. Növényi ornamentikája a magyar honfoglalás kori ötvösség motívumait idézi. A feszület középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, a levéldíszek fordulataiban pedig tizenkilenc magyar szent – mások mellett Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Gellért –, illetve boldog ereklyéi találhatók.

A kereszt ünnepélyes fogadására augusztus 14-én a Szent Imre templomban 10 óra 30-kor kerül sor. Augusztus 14-én 12 órától 15 óráig szentségimádással, 15 órakor a Kongresszusról való tájékoztatással folytatódik a lelki felkészülés. 17 óra 15-kor központi imaórát tartanak, majd 18 órakor a Magyar Szent Család ereklyéinek jelenlétében a Fogadalmi szentmisével köszöntik a keresztet. Augusztus 15-én délelőtt az ünnepi szentmisék keretében állítják központba a kereszt üzenetét. 12 és 17 óra között katekézisre és szentségimádásra várják a híveket. A Missziós Kereszt záróeseménye este 6 órakor püspöki szentmise keretében történik.

Daru segítségével emelték le a Szent István király székesegyház homlokzatáról Huber János Pál 1773-ban készült Szent István és Szent Imre szobrait. Új otthonuk a Püspöki Palota kertje lett, ahol pénteken Spányi Antal püspök áldotta meg az eredeti, renovált alkotásokat.

A közel 250 éves szobrokról másolatot is készítettek a restaurátorművészek. Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a bazilika homlokzatának harmadik királyalakját, a II. világháborúban elpusztult Szent László szobrot 1960-ban Antal Károly szobrászművész pótolta, ezért arról nem készült másolat.

Közélet

 1. Az Erasmus + pályázati lehetőségeiről tájékoztatják a diákokat csütörtökön

  Az Erasmus+ program pályázati lehetőségeit ismerteti Pribil-Kövesdy Döniz, a Tempus Közalapítvány pályázati referense a III. Béla király téren található VMK Pedagógiai Szakkönyvtárában október 25-én csütörtökön 16 órától.

  2018.10.21.
 2. Fehérváron is bemutatták a büntetés-végrehajtási roadshow programját

  Országos ismeretterjesztő programsorozatot indított az országos büntetés-végrehajtási szervezet; a toborzónappal egybekötött népszerűsítő roadshow második állomása szombaton Székesfehérvár volt. Az Alba Plazában a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum vándorkiállítását is meg lehetett tekinteni, ezenkívül a résztvevők interaktív bemutatókból ismerhették meg az egyes szolgálati ágakat és a szakmai feladatokat.

  2018.10.20.
 3. Jótékonysági esttel ünnepelték a Prohászka Karitász Csoport 25 esztendejét

  A Prohászka templom karitász csoportjának életében az idei esztendő kiemelt jelentőségű, mivel 25 évvel ezelőtt kezdte el a csoport a szeretetszolgálatát. A jeles évforduló alkalmából pénteken jótékonysági esttel ünnepeltek a templomban, ahol a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium kórusainak műsora mellett festménykiállítás is nyílt.

  2018.10.19.
 4. Két 56-os emlékhelyen tisztelgett pénteken a város diáksága a hősök előtt

  Pénteken délelőtt két '56-os emlékhelyen szerveztek megemlékezést fehérvári középiskolások részvételével. Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumának diákjai, a Hotel Magyar Király '56-os emléktáblájánál pedig a cisztercis diákok adtak ünnepi műsort.

  2018.10.19.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek