Szimfonikus slágerek csendültek fel a Stadion nyitányon

A Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét mutatta meg vasárnap este az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stadion nyitány című koncertjével. A zenekar nagy térben is jól megszólaló, sok ismert művet, dallamot magában foglaló programmal lépett a publikum elé. 
2018.11.18. 18:52 |

A Stadion nyitány elnevezésű koncerten többek között Hacsaturján, Vivaldi,  Dvořák és Bernstein legismertebb művei csendültek fel.

A zenekar előadásában elsőként a Fanfár az átlagemberhez, Aaron Copland 1942-ben írt jellegzetes bevonuló zenéje hangzott el. Ezt követte Julius Fučík, az Osztrák-Magyar Monarchia legendás katonakarmesterének mindenki számára ismerős indulója, a Gladiátorok bevonulása. A felfokozott hangulatot Aram Hacsaturján Spartacus című balettjének filmzene-szerű Adagiója nyugtatta meg, majd lírai betétként Antonio Vivaldi, az olasz barokk fejedelmének A négy évszak című hegedűverseny-sorozatából szólal meg A tél utolsó tétele. Ezt követően Dvořák szláv táncai, majd egy romantikus filmzene következett: a Hölgyek levendulában klasszicizáló dallamai csendültek fel. Az első részt az Ünnepi és alkalmi induló zárta.

Köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy formabontó koncertről van szó, ami azt is mutatja, hogy a Sóstói Stadion nem csak egy labdarúgó-stadion, hanem egy multifunkcionális közösségi tér, ami számos közösségi eseménynek, kulturális, tudományos, oktatási és sportprogramnak ad majd helyet.

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy ez a multifunkcionális létesítmény ugyanakkor nem váltja ki a hangversenyterem kérdését Székesfehérváron. "Tudjuk a feladatunkat, a következő években ez lehet az egyik fontos kihívás, aminek meg kell felelnünk, hiszen a város zeneszerető közössége szeretne egy hangversenytermet." - tette hozzá.

A második részt újra a Monarchia zenéje, Franz von Suppé közismert, jellegzetes fanfárral kezdődő Könnyűlovasság-nyitánya vezette be.

Ezt két fergeteges zenemű-részlet követte: a Camille Saint-Saёns drámai operájába, a Sámson és Delilába illesztett Bacchanália, majd Hacsaturján Kardtánca. Utána Kenneth J. Alford örökzöldjét, a Híd a Kwai folyó felett ütemei következtek, majd A trónok harcának filmzene-részlete. A Stadion nyitány koncert Leonard Bernstein zenéjével, a West Side Story musical részletével zárult.

A koncertet megelőzően Mészáros Attila alpolgármester vezetésével bejáráson vettek részt az érdeklődők, akik a lelátón állva és a pálya széléről ízelítőt kaptak az aréna akusztikai adottságából.

A szimfonikus zenekar rézfúvósai egy rövid fanfárt adtak elő a pálya gyepén. Közben felhangzott egy-egy, a fehérvári focicsapatot buzdító mondat, amelyet - a szervezők reményei szerint - november 21-én, szerdán 17.15 órakor a sportos megnyitón, majd az azt követő mérkőzésen több ezren skandálnak majd újra, hazai pályán bíztatva a csapatot.

Kultúra

 1. Otthon maradtunk! - Zenei válogatások, tanulmányok az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeitől

  Otthon maradtunk! címmel különleges zenei témájú sorozatot indított online felületein az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A székesfehérvári együttes zenészeinek bár jelenleg nincs lehetősége a közös próbákra, otthonában mindenki aktívan dolgozik és ezúttal kulturális, oktató jellegű zenei csemegéket nyújt a közönségnek. 

  2020.04.02.
 2. Sikerdarabokba pillanthatunk bele a Vörösmarty Színház közösségi oldalán

  A Vörösmarty Színház korábbi sikerdarabok felidézésére várja a közönséget Facebook-oldalán. Az április 1-jén indított kezdeményezés stílusosan egy bohózat képeivel indult.

  2020.04.02.
 3. Naponta megújuló online tartalmakkal vár a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  A koronavírus miatt kialakult járványügyi vészhelyzet következtében a a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár is bezárta kapuit. Ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott közművelődési forma ugyan átmenetileg szünetel, de ezzel egy időben született egy új online közösségi tér is, amelyre Iszkádi Erika, az intézmény vezetője hívta fel a figyelmet.

  2020.04.02.
 4. Otthoni olvasásra buzdítja a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Otthoni olvasásra buzdítja új felhívásában a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A #MaradjOtthon és #hatehetedOLVASS online kihívásban Facebook-oldalukra várják az olvasás közben készült fekete-fehér, kreatív fotókat.

  2020.03.30.

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Székesfehérvár Topotéka