„Szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön” – pályaorientáció a Szakképzési Centrumban

A székesfehérvári szakképzés minden ágát megismerhetik a tanulók a Székesfehérvári Szakképzési Centrum október óta működő Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. Ott jártunkkor a Tóvárosi Általános Iskola 7. osztályosai ismerkedtek az egészségügyi, kereskedelmi, gépész és építőipari szakmákkal.
2023.02.20. 13:47 |
„Szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön” – pályaorientáció a Szakképzési Centrumban

A pályaorientáció egy hosszú folyamat, ami hetedik-nyolcadik osztályban csúcsosodik ki – ezt a korosztályt várják elsősorban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében is. A számos munkaállomással felszerelt terem a szakképzés szinte minden ágát be tudja mutatni a diákoknak. Méghozzá élményszerűen: ők maguk is kipróbálhatják a szakmák különböző fogásait.

Varrás, pincérkedés, kereskedelmi ismeretek, 3d tervezés, famegmunkálás, sebkötözés – pénteken többek között ezeket a tevékenységeket végezték a Tóvárosi Általános Iskola hetedikesei. A foglalkozás első felében Halász Tímea, a Centrum szakképzési munkatársa vezette be őket a szakmák, szakmacsoportok, ágazatok rejtelmeibe, majd a fehérvári technikumok szaktanárai és diákjai hoztak ízelítőt a szakmai feladatokból.

Önismeret, szakmaismeret és a gazdasági helyzet ismerete is szükséges ahhoz, hogy jó döntést hozzanak a pályaválasztáskor a diákok és a szülők. Ezekben mind tud segíteni a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Nem az a céljuk, hogy minden gyereket a saját iskoláikba irányítsanak, „azt szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön" – fogalmazott Halász Tímea. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum egy honlapot is működtet a pályaorientációhoz kapcsolódva: palyaorientacio.szfszc.hu