„Szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön” – pályaorientáció a Szakképzési Centrumban

A székesfehérvári szakképzés minden ágát megismerhetik a tanulók a Székesfehérvári Szakképzési Centrum október óta működő Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. Ott jártunkkor a Tóvárosi Általános Iskola 7. osztályosai ismerkedtek az egészségügyi, kereskedelmi, gépész és építőipari szakmákkal.
2023.02.20. 13:47 |
„Szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön” – pályaorientáció a Szakképzési Centrumban

A pályaorientáció egy hosszú folyamat, ami hetedik-nyolcadik osztályban csúcsosodik ki – ezt a korosztályt várják elsősorban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében is. A számos munkaállomással felszerelt terem a szakképzés szinte minden ágát be tudja mutatni a diákoknak. Méghozzá élményszerűen: ők maguk is kipróbálhatják a szakmák különböző fogásait.

Varrás, pincérkedés, kereskedelmi ismeretek, 3d tervezés, famegmunkálás, sebkötözés – pénteken többek között ezeket a tevékenységeket végezték a Tóvárosi Általános Iskola hetedikesei. A foglalkozás első felében Halász Tímea, a Centrum szakképzési munkatársa vezette be őket a szakmák, szakmacsoportok, ágazatok rejtelmeibe, majd a fehérvári technikumok szaktanárai és diákjai hoztak ízelítőt a szakmai feladatokból.

Önismeret, szakmaismeret és a gazdasági helyzet ismerete is szükséges ahhoz, hogy jó döntést hozzanak a pályaválasztáskor a diákok és a szülők. Ezekben mind tud segíteni a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Nem az a céljuk, hogy minden gyereket a saját iskoláikba irányítsanak, „azt szeretnénk, hogy minden gyerek a helyére kerüljön" – fogalmazott Halász Tímea. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum egy honlapot is működtet a pályaorientációhoz kapcsolódva: palyaorientacio.szfszc.hu

Közélet

 1. Több az autó, mint a hely

  Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről. A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

  2023.06.07.
 2. Önkéntesek hete

  Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében a vármegyében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt.

  2023.06.07.
 3. Heves esőzések Fejér vármegyében

  A nagy esőzések Fejér Vármegyét sem kímélték. Néhány óra alatt egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdult Kincsesbánya községre. Az esőzések nyomait felszámolták, azonban a napokban újabb esőzések várhatók.

  2023.06.07.
 4. Japánkert a Csónakázó-tó szigetén

  Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén. A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

  2023.06.07.