Szerencsétlen baleset okozta a rózsa pusztulását a fehérvári rózsás házon

Az elmúlt napokban sokan találgatták a közösségi médiában, hogy miért pusztult el a Lakatos utcai rózsás ház egyik falán a rózsa. Becsengettünk és megkérdeztük, mi történt?
2020.05.19. 14:34 |

Zümmögnek a méhek, csicseregnek a madarak és már nyílnak a rózsák a Lakatos utcai rózsás házon. Az egyik fal és a tetőre erősített szerkezet azonban csupaszon árválkodik, mert az egyházmegyei látogatóközpont építése nemcsak porral és hanggal jár.

 Csukly Zsolt, a rózsás ház tulajdonosa elmondta, hogy az építkezésre hoztak egy darut, amelynek felállításhoz szükség volt egy autós darura is. „Szegény sofőr csak végezte a dolgát! Nekem már attól is halálfélelmem volt, ahogy a szerkezet jobbra-balra lengett a magasban. Ahogyan forgolódott egy óvatlan pillanatban leszakadtak a rózsák. Szerencsétlen baleset volt az egész. Amelyik rózsáról azt hittem, hogy megmarad, az is tönkrement, mert hosszában megrepedt és gombafertőzést kapott.”

Az igazán lélekgyilkos munka csak ezután következett. Az elhalt, éveken át nevelt, kötözgetett rózsaszárakat nem volt egyszerű leszedni, majd meghatározott méretre összevagdosni, hogy elvigye a kukásautó. Zsolt sokszor még éjjel is a metszéssel álmodott. Aztán ahogyan lenni szokott, minden rosszban volt valami jó.

„Az ott a jövő! Már huszonöt centis!" - mutatott a férfi mosolyogva a legújabb, legkisebb rózsatőre. - "Ez egy olyan fajta, amit már régen kinéztem magamnak, csak már nem volt több hely. Ez is egy Rambler-fajta, egy évben csak egyszer virágzik, de akkor nagyon. Gyorsan nő és bízom benne, hogy nagyjából három év múlva be fogja teljesen borítani a falat.”

A külső homlokzatra még akkor kerültek rózsák, amikor Zsolt kisfia megkérdezte, hogy ha már a Rózsa utcára néz az ablakuk, miért nincsenek itt rózsák? Innen jött az ötlet, hogy a belvárosi kis utcát rózsák díszítsék. Az unatkozó ifjak vagy az erejüket egy hosszú éjszaka után próbálgatók azonban ezeket rendre kitépték, csak a Lakatos utcában maradtak épen. Ezért arra a területre a férfi szintén Rambler rózsafajtát ültetett.

„Nem vagyok mai gyerek, de még szeretném látni, ahogy virágba borul a fal, ezért választottam ezt a fajtát. Emellett azért, mert illatos, így nyáron egy-két hónapra – bár csapataink folyamatosan vesztésre állnak – valamelyest elnyomja az egyes éjszakai járókelők által hagyott vizeletszagot az utcában, emellett a graffitisek ellen is véd” - jegyezte meg cinkosan Csukly Zsolt, majd tett néhány métert, hogy megmutassa a „szerelmét”, a csengő melletti részre felfuttatott francia szépséget.

„Az interneten szerettem bele és úgy hozattam ide. Ha feleségem megtudná, hogy mennyiért, biztosan elválna! De nézze meg micsoda finom virág! Gyönyörű pasztellszíne van.”

A rózsákat nemcsak a fehérváriak és a turisták, hanem vadméhek is szeretik. A méhdongásra Zsolt szerint pont úgy, mint ahogyan egy Jókai-regényben a grófok, nagyokat lehet aludni...

Fehérvári színes

 1. Tizedszer is sikeres volt a Savanyú Emlékkupa Horgászverseny

  Sikerrel lezajlott az idén is a pünkösdhétfőn tartott Savanyú Emlékkupa. A Red-Blue Devils horgászversenyén szép időben, jó hangulatban egyéni és páros kategóriában ragadtak botot a résztvevők – számoltak be a szervezők. A verseny egykori szurkolótársuknak, Németh „Savanyú” Zoltánnak állít emléket.

  2020.06.03.
 2. Szűcsinger - Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs estje szombaton a Petz Sörözőben

  Június 6-án, szombaton 19 órakor kezdődik a zenész Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA) és a keszthelyi születésű költő, Szálinger Balázs meghatározhatatlan műfajú másfél órás előadása a Petz Sörözőben. (Bőrgyár u. 23.) Koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek meg öncélú örömzene. Belépő: 2000 Ft. Jegyek elővételben a pultban, 75 számozott ülőhely, helyfoglalás érkezési sorrendben.

  2020.06.02.
 3. Napközis táborok a Bregyóban – nyolc turnusra lehet jelentkezni!

  Székesfehérvár Önkormányzata a nyári időszakban is szeretné segíteni a kisgyermekes családokat, így – mivel a jogszabályok lehetővé teszik - megszervezi hagyományos nyári napközis táborát. Idén is rengeteg színes és érdekes programmal várja majd a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Tábor a Bregyó Sportcentrumban. 

  2020.06.02.
 4. Pünkösdi virágcsodák Székesfehérváron - erre szavaztak a legtöbben

  Lezárult a szavazás – az idei pünkösdi virágcsodák közül a látogatók az Anemone Fleur virágüzlet kompozícióját tartották a legszebbnek, a Székesfehérvár applikációban erre voksoltak a legtöbben. A második helyen a VirágVár Varkocs-szobornál látható alkotása, a harmadik helyen pedig a Budai 66. díszítése tetszett a legjobban, amely az Országalmát öltöztette ünneplőbe. 

  2020.06.01.
 1. Karanténnaplót írtak a diákok a Comenius iskolában

  Karanténnapló  és a Comenius címmel készített összeállítást a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, mert szülők és pedagógus-szülők is úgy érezték, szeretnék megfogalmazni, mit éltek át az elmúlt hónapokban, mit tapasztaltak gyermekeik kapcsán.

  2020.05.30.
 2. Kakukkfű, zsálya, menta és bodza - Csalára indul gyógynövénytúra pünkösdhétfőn

  A Herbarius programok következő gyógynövénygyűjtő túrája Csalára indul: pünkösdhétfőn kakukkfüvet, zsályát, mentát és bodzát is szedhetünk. A házipatikák praktikáiról Lencsés Rita szakértő beszél a résztvevőknek, akik a virágzó természet élményével is gazdagabbak lesznek.

  2020.05.30.
 3. Pünkösdi programajánló - ezek lesznek a hétvégi programok Fehérváron

  Virágdíszbe öltözött Belváros, Hősök Napja, tematikus séták, strandnyitó, gyermeknapi meglepetés, Fehérvári Kavalkád – színes programok közül választhatnak május utolsó hétvégéjén a fehérváriak és a városba érkezők.

  2020.05.29.
 4. Pozitív tapasztalatokat szereztek a FEMA Állatmentők a rendkívüli időszakban

  Pozitív tapasztalatokkal zárta a koronavírus-járvány okozta rendkívüli időszakot a Fejér Megyei Állatmentő és Állatvédő Egyesület, azaz a FEMA. A szokásosnál több volt az örökbefogadás és az adomány is – mondták a szervezet vezetői. Az állatmenő - rehabilitációs munka ezután is teljes gőzzel folytatódik, a támogatásokra folyamatosan számítanak. Június közepétől újraindulnak a látogatói napok, melyre előre kell időpontot egyeztetni.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V