Szerencsésen vészelte át a rendkívüli járványidőszakot az ASKA állatmenhely

A vártnál kedvezőbben vészelte át a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetet az ASKA Alapítvány állatmenhelye. A Homoksoron található telepen az elmúlt hetekben körülbelül felére csökkent az elkóborolt, behozott kutyák száma, viszont sokan jelentkeztek örökbefogadásra, adományozásra. A tapasztalatokat Molnár Tamásné, a menhely vezetője foglalta össze.
2020.05.21. 08:19 |

Az ASKA (Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány) menhelyen jelenleg körülbelül 170 kutyát gondoznak, biztonságos fekhelyet, mindennapi élelmezést, orvosi ellátást biztosítanak nekik, és mindenekelőtt esélyt adnak egy új életre.

A március közepén elrendelt járványügyi szigorítások megrettentették a telep munkatársait, attól tartottak ugyanis, hogy az elbírhatónál sokkal több kóborló állatot hoznak be, és jóval kevesebben jelentkeznek örökbefogadásra. Szerencsére nem így történt.

Molnár Tamásné arról számolt be, hogy az elmúlt két hónapban körülbelül felére csökkent a bejövő létszám. Sokkal kevesebb kóbor állatot hoztak be, vélhetően annak is köszönhetően, hogy a gazdák többet voltak otthon és jobban tudtak figyelni az állataikra. Az örökbeadás viszont nem változott, havonta körülbelül 50-80 állatot juttatnak új gazdához.

Március közepén egy hétig szünetelt az örökbeadás, a menhelyen ugyanis attól tartottak, hogy a leendő gazdák unaloműzőnek vinnék haza a kutyákat a megnövekedett szabadidő miatt, azonban egy ilyen döntés 10-15 évig tartó felelősséggel jár. Azóta ismét beindult és továbbra is az óvintézkedések betartásával zajlik az örökbeadás. Az érdeklődőknek időpontot kell foglalniuk telefonon a +36 30 206 5372 vagy a +36 30 317 4370 számon. Az ASKA nagyon sok hívást fogad főként Székesfehérvárról és környékéről, de az ország minden részéről van érdeklődés, a személyes látogatásokat félórás időbeosztással bonyolítják. A menhelyen kötelező a védőmaszk használata. A teljes nyitással és a közösségi sétákkal néhány hetet még biztosan kivárnak – mondta a menhely vezetője.

Bár vannak tartalékok, az elmúlt időszakban nagyon sokat számítottak a támogatások. „Minden nap arra jövünk be, hogy érkezik adomány, amiért végtelenül hálásak vagyunk a városlakóknak. A segítségnyújtás az első naptól működött, volt, aki anyagiakban támogatott minket, de volt olyan napunk is, hogy kaptunk fél zsáknyi nyakörvet, mert tudják, hogy biztosan szükségünk van rá. Ez nagyon jó érzés!” – fogalmazott Molnár Tamásné.

Az ASKA menhely folyamatosan fogadja a támogatásokat, főként a hosszú ideig tárolható száraz kutyatápokat. Ugyancsak jól jönnek a barkácsszerszámok és a faanyag a kutyaházak javítására, építésére, valamint a kerti szerszámok a homoksori terület rendben tartására.

Fehérvári színes

 1. Magony Henriett online tárlattal mutatkozik be az Igézőben

  Az Igézőben mutatkozik be online tárlattal Magony Henriett. A képeken a fantázia, a karnevál és a mesevilág rajzolja az arcokat, feltűnik közöttük a napfény bohóca, Oleg Popov, Fellini Gelsominája vagy Don Quijote, a Szélmalomharcos és Macskancellár. 

  2020.05.28.
 2. Csalára indul a pünkösdhétfői gyógynövénytúra

  A Herbarius programok következő gyógynövénygyűjtő túrája Csalára indul: pünkösdhétfőn kakukkfüvet, zsályát, mentát és bodzát is szedhetünk. A házipatikák praktikáiról Lencsés Rita szakértő beszél a résztvevőknek, akik a virágzó természet élményével is gazdagabbak lesznek.

  2020.05.28.
 3. Hírül vitte Székesfehérvár nevét a Földközi-tenger medencéjében

  1964-ben Újpesten bocsátották vízre a több mint 81 méter hosszú SZÉKESFEHÉRVÁR névre keresztelt folyam-tengeri áruszállító hajót, amit később Alba Regia névre kereszteltek át. Ez a hajó volt a magyar Duna-tengerjáró hajók legnagyobbika, 11.4 méteres szélességével és 4.9 méteres oldalmagasságával.

  2020.05.28.
 4. Romantika felsőfokon – pünkösdi városnéző programok a Tourinform irodával

  Pünkösd idején Székesfehérvár a legszebb arcát mutatja. A belváros virágdíszbe öltözik, a kompozíciókat május 29-én, pénteken délutántól pünkösd hétfőig csodálhatjuk meg. A tematika idén a játék és vidámság körül forog. A legszebb helyeket érdemes a Tourinform iroda vezetett sétáin bejárni. 

  2020.05.28.
 1. Dohányzás nélkül jobb az élet - plakátpályázat diákoknak

  Az Egészségfejlesztési Iroda plakátkészítésre biztatja a diákokat: a WHO kezdeményezéséhez csatlakoztak a dohányzásmentes világnap alkalmából. Rajzzal, fotóval, kollázzsal is lehet pályázni, a határidő május 29-e.

  2020.05.27.
 2. Városnéző és természetjáró programok Fehérváron a pünkösdi hétvégén

  Játék, vidámság, természetjárás. Színes programokkal várják pünkösd idején a fehérváriakat és a városba érkezőket. A Tourinform iroda városnéző programjait között kisvonatos Bory-vár túra és romantikus belvárosi séta is szerepel. A Sóstó Látógatóközpont szervezésében Ökotúrán vehetnek részt az érdeklődők.

  2020.05.27.
 3. Pünkösdi ökotúrák a Sóstó Természetvédelmi Területen

  A közel két hónapos kényszerszünet után, most újra indulnak programok a Sóstó Látogatóközpontban. A pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján várjuk a szabadba vágyókat Ökotúrára. A könnyű, 2 órás séta során szakvezető mesél Sóstó tavaszi, kora nyári érdekességeiről.

  2020.05.27.
 4. Indulnak a fehérvári szökőkutak – naponta ellenőrzi a vegyszerezést a Városgondnokság

  Minden városi szökőkút esetében rendszeresen takarítják a vízforgató rendszer szűrőit és pótolják az elpárolgott vizet. A Városgondnokság az úszómedencéknél is használatos vegyszerezéssel kezeli fehérvári szökőkutak vizét, hogy mindig szép tiszta legyen a a víz és ne legyen fertőzésveszélyes sem.

  2020.05.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V