Szerb küldöttséggel egyeztetett Székesfehérvár polgármestere

Magyarországra látogatott a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumának államtitkára, Lálity Urbán Emese és a posztot korábban betöltő Kern Imre, Szabadka polgármestere. A szerb delegáció tagjai délelőtt Budapesten tárgyaltak, majd Székesfehérváron folytatták programjukat, ahol megnézték az IKARUS Székesfehérvári Ipari Parkot, délután pedig dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel egyeztettek.
2021.06.22. 17:33 |

Székesfehérvár polgármestere a Városházán fogadta a szerb küldöttséget, a találkozón elsőként műemlékvédelmi, örökségvédelmi, építésügyi kérdésekről esett szó. Kern Imre, Szabadka polgármestere kezdeményezte egy kétoldalú találkozó létrehozását Székesfehérváron, ahol a szerb szakemberek tapasztalatokat szerezhetnek fehérvári kollégáiktól Szabadka belvárosának átalakításához, építésügyi rendezéséhez, városvédelmi rehabilitációjához.

Szó volt közlekedési beruházásokról, beszerzésekről, tenderekről, azok állami és városi fenntartásáról, finanszírozásáról. A szerb vendégek IKARUS-ban tett látogatása kapcsán dr. Cser-Palkovics András beszámolt arról, hogy a Zöld Busz Mintaprojektben pozitív tapasztalatok születtek az elektromos busz kipróbálása kapcsán a helyi közlekedésben. Folyamatban van, hogy a szólóbuszok mellett csuklós elektromos buszokat is forgalomba helyezzenek a városi közlekedésben, és működtessenek egy egészségügyi szűrőbuszt is.

A találkozón Székesfehérvár polgármestere felvetette a Rác utca burkolatának közös összefogással, finanszírozással történő felújítását, ami régóta óhajtott és igényelt beruházás. Mint mondta, ebben az Europa Nostra-díjas utcában található a szerb-ortodox templom, és összetartó közösségként működik a városban a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat. A rendkívül nehezen járható utcaburkolat együttes erővel történő rehabilitációja szimbolikus lépés lenne az üdvözlendően jól alakuló szerb-magyar kapcsolatokban. Az egyeztetést követően a koronázási jelvények másolatait is megtekintették, majd sétát tettek a történelmi Belvárosban.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár