Szeptember végéig látogatható a Birkás István-emlékkiállítás

Birkás István dunaújvárosi festőművész emlékkiállítását szeptember 21-ig lehet megtekinteni a Pelikán Galériában. Az idén hetven esztendősen elhunyt Munkácsy-díjas művész negyvenhárom alkotása az 1970-es évektől minden évtizedből bemutat műveket – híven tükrözve a műfaji és technikai, anyaghasználatbeli sokszínűséget.
2018.09.05. 08:18 |
Szeptember végéig látogatható a Birkás István-emlékkiállítás

Birkás István (1947–2018) dunaújvárosi festőművész emlékkiállítását szeptember 21-ig láthatják a Pelikán Galériába betérő művészetkedvelők.

A kiemelkedő Idő- vagy Fal-képekből látható például az Öreg fal, vagy a 2010-ben készült Nagy szekrény című mű – mint a kiállítás meghatározó látványelemei.

A kunmadarasi származású alkotó 2004-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, saját művészeti munkássága mellett kiemelkedő művészetszervező tevékenységet végzett. Ez év januárjában halt meg, hetven évesen.

A kiállítás negyvenhárom alkotása az 1970-es évektől minden évtizedből bemutat műveket: így a művész műfaji és technikai, anyaghasználatbeli sokszínűsége kiválóan megmutatkozik a tárlaton keresztül. A válogatás a művész halálakor a műteremben lévő tárgyakból, a szűkebben vett hagyatékból készült, így az utolsó alkotások vannak számbeli többségben. A tárgyak mellett egy rövid dokumentumfilm is felidézi a festőművész alakját. A tárlat szeptember 21-ig ingyenesen látogatható.