Szent Vendel kultuszáról szól Lukács László legújabb könyve

Kétnyelvű könyvet mutatnak be január 16-án szerdán az Országzászló téren: Lukács László néprajzkutató az állattartók, pásztorok védőszentjének kultuszát kutatta Németországban és Magyarországon. A Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa című kiadványt dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész méltatja.
2019.01.11. 07:54 |

A Múzeum Országzászló téri épületében mutatják be január 16-án, szerdán 15 órakor Lukács László Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa... – Szent Vendel hitvalló tiszteletéről Németországban és Magyarországon című, kétnyelvű könyvét.

A zámolyi származású, Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetéssel elismert néprajzkutató, az MTA doktora közel fél évszázada végez szakmai tevékenységet, a Szent István Király Múzeum muzeológusaként dolgozott 1974-től 2015-ig. Tudományos munkái között két éve a Káli-medence építészetéről kiadott tanulmánykötete jelent meg, az újabb kiadvány a jószágtartó gazdák védőszentjéről, Szent Vendelről szól.

A könyvet január 16-án szerdán 15 órakor dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) mutatja be, a német fordításról Lukács Miklós szakfordító beszél. A rendezvényen a kötetet árkedvezménnyel lehet megvásárolni.

A szent skót herceg volt, és római zarándokútját követően szegődött el pásztornak Németországban, majd remeteként áldotta meg a földművesek beteg állatait. A tholei kolostor apátjának választotta, a pásztorok védőszentjükként tisztelik. Székesfehérváron is van kultusza, többek között a Szent Vendel köz őrzi a nevét.

Kultúra

 1. Önálló grafikák a Réber-életműben - folytatódik a Játékmúzeum sorozata

  Kedden délután folytatódnak Réber-kiállításhoz szervezett programok a Játékmúzeumban. A Hetedhét Réber! ezúttal a filozofikus mélységű, a grafikai műformák határait összemosó autonóm rajzok világába vezeti be az érdeklődőket Wehner Tibor művészettörténész vezetésével. 

  2019.03.18.
 2. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.18.
 3. Disputa Szidiropulosz Archimédesszel, a Trianoni Szemle főszerkesztőjével

  Március 19-én, kedden újra disputa lesz az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő esemény vendége Szidiropulosz Archimédesz, a Trianoni Szemle főszerkesztője lesz. A disputa házigazdája Bobory Zoltán. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.03.18.
 4. Opera bemutatóra készül az Alba Regia Vegyeskar

  Székesfehérvári profi művészek és amatőr előadók különleges előadásra készülnek Székesfehérváron. Henry Purcell Dido és Aeneas című operáját március 24-én, vasárnap mutatják be a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.03.18.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka