Szent Vendel kultuszáról szól Lukács László legújabb könyve

Kétnyelvű könyvet mutatnak be január 16-án szerdán az Országzászló téren: Lukács László néprajzkutató az állattartók, pásztorok védőszentjének kultuszát kutatta Németországban és Magyarországon. A Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa című kiadványt dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész méltatja.
2019.01.11. 07:54 |

A Múzeum Országzászló téri épületében mutatják be január 16-án, szerdán 15 órakor Lukács László Szent Vendel főpásztor, barmok patrónusa... – Szent Vendel hitvalló tiszteletéről Németországban és Magyarországon című, kétnyelvű könyvét.

A zámolyi származású, Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetéssel elismert néprajzkutató, az MTA doktora közel fél évszázada végez szakmai tevékenységet, a Szent István Király Múzeum muzeológusaként dolgozott 1974-től 2015-ig. Tudományos munkái között két éve a Káli-medence építészetéről kiadott tanulmánykötete jelent meg, az újabb kiadvány a jószágtartó gazdák védőszentjéről, Szent Vendelről szól.

A könyvet január 16-án szerdán 15 órakor dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) mutatja be, a német fordításról Lukács Miklós szakfordító beszél. A rendezvényen a kötetet árkedvezménnyel lehet megvásárolni.

A szent skót herceg volt, és római zarándokútját követően szegődött el pásztornak Németországban, majd remeteként áldotta meg a földművesek beteg állatait. A tholei kolostor apátjának választotta, a pásztorok védőszentjükként tisztelik. Székesfehérváron is van kultusza, többek között a Szent Vendel köz őrzi a nevét.

Kultúra

 1. Ferenc pápáról vetítenek filmet szerdán a Szent István Művelődési Házban

  Változatos programkínálattal várja vendégeit januárban a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Január 16-án, szerdán 17 órakor folytatódik az Útkereső Filmklub, melynek keretében a Ferenc pápa - Egy hiteles ember című olasz, francia, amerikai dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. 

  2019.01.16.
 2. Kultúrházak éjjel-nappal - a Barátság mozi gépházába is benézhetnek a látogatók

  A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében február 16-án, szombaton a Barátság mozi gépházába is bekukkanthatnak a kíváncsiak. Megmutatják, hogyan működik és mire képes a digitális vetítőgép.

  2019.01.16.
 3. Az utolsó írás - hétfőn mutatják be Dr. Siklósi Gyula egyik utolsó munkáját

  Ünnepélyes keretek között mutatják be Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor egyik utolsó munkáját. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont által kötetbe rendezett "A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca)" címet viselő könyvet január 21-én, hétfőn a Városháza Dísztermében Dr. Hatházi Gábor régész, főosztály-vezető mutatja be. 

  2019.01.15.
 4. Jankovics Marcell tárlatvezetése a Trianon kiállításon a Magyar Kultúra Napján

  Január 22-én, kedden, 17 órakor Jankovics Marcell, grafikusművész, filmrendező rendhagyó tárlatvezetést tart a Trianon kiállításon, a Csók István Képtárban. Beszélgetőpartnere Látrányi Viktória, újságíró lesz. A nagyszabású tárlaton közel kétszáz alkotás látható a művésztől egy sok tekintetben újszerű, innovatív közegben. A belépés díjtalan.

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka