Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.
2019.07.30. 14:24 |

Idén IV. Béla koronázása és élete a Szertartásjáték témája. Mi jutott eszébe először a téma kapcsán?

A tatárjárás, és rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy a Muhi csatát, hogy lehet a színpadon megjeleníteni. Sokat olvastam arról, hogy mi mind valahogyan Dzsingisz-kánnak vagyunk a leszármazottai, minden ötödik ember DNS-ében kimutatható a vele való kapcsolat. Aztán Béla és lánya, Szent Margit kapcsolatán gondolkodtam, mert biztos voltam benne, hogy Margit alakját majd ki akarja Szikora János rendező emelni.

A hetedik Koronázási Szertartásjáték előkészületei folynak. Lesznek nagy változások az előző évekhez képest?

Megjelent Szabó Zoltán könyve, a Nagyboldogasszony-bazilika építéstörténeti elemzése, és ebből kiderül, hogy a koronázás nem a főtemplomban, hanem a kápolnában zajlott. Ezért most a két torony közti részben lesz kialakítva a kápolna, és ott lesz a koronázás. Mindent erősen befolyásolnak az anyagiak, sok ötlet nem valósulhat meg emiatt.

Az előadásban jelzés értékű lesz a díszlet, hiszen a mozgás, dramaturgia, színész és világítás sok mindent tud kárpótolni.

Vetítés is lesz ismét, mert óriási a nézőtér és így közelebb lehet hozni a legtávolabb ülő nézőkhöz is az intimebb pillanatokat.

Ha sem költségvetés, sem más tényező nem befolyásolná, mi lenne az álmai díszlete vagy díszleteleme a IV. Béla előadáshoz?

Lehetne özönvíz, lehetne tüzet gyújtani a színpadon, rengeteg mindent lehetne megvalósítani, de leginkább talán az egészet átépíteném. Szeretnék egy amfiteátrumot kialakítani, ahol a nézők teljes körben ülnek. Az egészet kiforgatnám a kerekéből, már nem ragaszkodnék ahhoz, hogy amit elsőre építettünk, azt építsük és bővítsük tovább.

Melyek a legemlékezetesebb pillanatai az eddigi előadások próbafolyamatai, előadási kapcsán?

Nekem minden évben az tetszik a legjobban, hogy rengeteg gyerek van a nézőtéren. Azt gondolom, hogy a szertartásjáték megnézését szinte kötelezővé kellene tenni. Ismerem a történelmet, mégis, olyan dolgokat tudok meg a próbafolyamat alatt, amikről addig nem tudtam. A legjobban mindig a csendek tetszenek.

Emlékszem az első előadás utáni meghatott csendre, az fantasztikusan felemelő volt. Majdnem minden előadás végén érzem ezt.

Van kedvence az eddigi előadások közül?

Talán Vak Béla koronázása. A finom dolgok tetszenek jobban, nem a hatásvadász, látványos megvalósítások. Nagyon szeretem a Mihályi Győző által elmondott narratívát. A mostani előadásban Béla gondolatai ki lesznek hangosítva, szeretem ezt a finom dramaturgiát, hogy beleláthatunk valaki fejébe. Persze azért fontos a látvány is.

Hogyan ajánlaná az előadást a nézőknek?

Azt gondolom, majdnem minden királyunkra büszkék lehetünk. Csodálkozom a filmes világon, hogy nem készítenek ezekből a történetekből sorozatot, annyira izgalmas lehetne.

Mi a kedvenc helye Székesfehérváron?

Nehéz választanom, hiszen több is van. Sokszor járok úszni, ezért az uszoda jut elsőre eszembe, de szeretem a Prohászka Ottokár-emléktemplomot is. A Csónakázó-tó közepén található egy étterem, nagyon szép hely, imádok ott üldögélni. Nagyon szeretek bevásárolni Székesfehérváron, mert itt még a belvárosban, a kis utcákban találhatók jó butikok, ahol csodadolgokat lehet találni.

Interjú

 1. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 2. Végtelen erő, energia, küzdelem, száguldás emberi sorsok és lelkiállapotok között

  Szirtes Edina „Mókus” muzsikus és zeneszerző évek óta jegyzi a Koronázási Szertartásjáték zenéjét. Az alkotó lelkesedéssel mesélt többek között az alkotás folyamatáról, kedvenc tavalyi jelenetéről és megosztotta gondolatait a szövegkönyvről is.

  2019.08.02.
 3. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 1. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.
 2. Székesfehérvár a templomok városa - számtalan rejtett kincs vár még felfedezésre

  Tornyai Gábor közvetlensége és emberismerete magával ragadó. Amellett, hogy katolikus pap, még mentálhigiénés szakember is, akihez bátran lehet életvezetési tanácsokért fordulni. Gábor atya nemcsak prédikációiban találta meg a megszólítás lehetőségét, hanem évek óta szerepel a Vörösmarty Rádió műsoraiban is. Emellett igazi lokálpatrióta, aki szereti felfedezni a várost, ahol él.

  2019.07.23.
 3. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 4. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek