Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.
2019.07.30. 14:24 |

Idén IV. Béla koronázása és élete a Szertartásjáték témája. Mi jutott eszébe először a téma kapcsán?

A tatárjárás, és rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy a Muhi csatát, hogy lehet a színpadon megjeleníteni. Sokat olvastam arról, hogy mi mind valahogyan Dzsingisz-kánnak vagyunk a leszármazottai, minden ötödik ember DNS-ében kimutatható a vele való kapcsolat. Aztán Béla és lánya, Szent Margit kapcsolatán gondolkodtam, mert biztos voltam benne, hogy Margit alakját majd ki akarja Szikora János rendező emelni.

A hetedik Koronázási Szertartásjáték előkészületei folynak. Lesznek nagy változások az előző évekhez képest?

Megjelent Szabó Zoltán könyve, a Nagyboldogasszony-bazilika építéstörténeti elemzése, és ebből kiderül, hogy a koronázás nem a főtemplomban, hanem a kápolnában zajlott. Ezért most a két torony közti részben lesz kialakítva a kápolna, és ott lesz a koronázás. Mindent erősen befolyásolnak az anyagiak, sok ötlet nem valósulhat meg emiatt.

Az előadásban jelzés értékű lesz a díszlet, hiszen a mozgás, dramaturgia, színész és világítás sok mindent tud kárpótolni.

Vetítés is lesz ismét, mert óriási a nézőtér és így közelebb lehet hozni a legtávolabb ülő nézőkhöz is az intimebb pillanatokat.

Ha sem költségvetés, sem más tényező nem befolyásolná, mi lenne az álmai díszlete vagy díszleteleme a IV. Béla előadáshoz?

Lehetne özönvíz, lehetne tüzet gyújtani a színpadon, rengeteg mindent lehetne megvalósítani, de leginkább talán az egészet átépíteném. Szeretnék egy amfiteátrumot kialakítani, ahol a nézők teljes körben ülnek. Az egészet kiforgatnám a kerekéből, már nem ragaszkodnék ahhoz, hogy amit elsőre építettünk, azt építsük és bővítsük tovább.

Melyek a legemlékezetesebb pillanatai az eddigi előadások próbafolyamatai, előadási kapcsán?

Nekem minden évben az tetszik a legjobban, hogy rengeteg gyerek van a nézőtéren. Azt gondolom, hogy a szertartásjáték megnézését szinte kötelezővé kellene tenni. Ismerem a történelmet, mégis, olyan dolgokat tudok meg a próbafolyamat alatt, amikről addig nem tudtam. A legjobban mindig a csendek tetszenek.

Emlékszem az első előadás utáni meghatott csendre, az fantasztikusan felemelő volt. Majdnem minden előadás végén érzem ezt.

Van kedvence az eddigi előadások közül?

Talán Vak Béla koronázása. A finom dolgok tetszenek jobban, nem a hatásvadász, látványos megvalósítások. Nagyon szeretem a Mihályi Győző által elmondott narratívát. A mostani előadásban Béla gondolatai ki lesznek hangosítva, szeretem ezt a finom dramaturgiát, hogy beleláthatunk valaki fejébe. Persze azért fontos a látvány is.

Hogyan ajánlaná az előadást a nézőknek?

Azt gondolom, majdnem minden királyunkra büszkék lehetünk. Csodálkozom a filmes világon, hogy nem készítenek ezekből a történetekből sorozatot, annyira izgalmas lehetne.

Mi a kedvenc helye Székesfehérváron?

Nehéz választanom, hiszen több is van. Sokszor járok úszni, ezért az uszoda jut elsőre eszembe, de szeretem a Prohászka Ottokár-emléktemplomot is. A Csónakázó-tó közepén található egy étterem, nagyon szép hely, imádok ott üldögélni. Nagyon szeretek bevásárolni Székesfehérváron, mert itt még a belvárosban, a kis utcákban találhatók jó butikok, ahol csodadolgokat lehet találni.

Interjú

 1. Klasszikus nyitottság a 21. században - beszélgetés Lehrner Zsolt alpolgármesterrel

  Az elmúlt húsz évben a bankszektorban dolgozott és a napokban adja át az általa vezetett fiók vezetését. A Palotavárosban él, a legtöbbet gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekedik. Büszkén vállalja, hogy busszal jár munkába, ha mégis autóval indul körüzenetet ír a kollégáinak, mert aggasztja, hogy legtöbbször csak egy-egy ember ül a járművekben. Szereti és ismeri is Közép-Európa városait, egy igazi klasszikus ember, aki nyitott a huszonegyedik század kihívásaira. 

  2019.11.14.
 2. Profi ökölvívás - Törteli Balázs gőzerővel készül a visszatérésre

  Túl van egy hosszabb, sérülést követő periódus nehezén, munkába állt és újra teljes erőbedobással készül az új kihívásokra - jelentette be minap Törteli Balázs (15-2; 6 KO) magyar bajnok ökölvívó.„Jó érzés sportolónak lenni, izomlázzal feküdni, izomlázzal kelni és újra azt érezni, hogy tartok valahova.” - emelte ki a fehérvári harcos honlapunknak adott hosszabb interjújában.

  2019.10.04.
 3. Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

  Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.

  2019.08.26.
 4. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 1. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 2. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 3. Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

  Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.

  2019.07.30.
 4. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek