Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.
2019.07.30. 14:24 |

Idén IV. Béla koronázása és élete a Szertartásjáték témája. Mi jutott eszébe először a téma kapcsán?

A tatárjárás, és rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy a Muhi csatát, hogy lehet a színpadon megjeleníteni. Sokat olvastam arról, hogy mi mind valahogyan Dzsingisz-kánnak vagyunk a leszármazottai, minden ötödik ember DNS-ében kimutatható a vele való kapcsolat. Aztán Béla és lánya, Szent Margit kapcsolatán gondolkodtam, mert biztos voltam benne, hogy Margit alakját majd ki akarja Szikora János rendező emelni.

A hetedik Koronázási Szertartásjáték előkészületei folynak. Lesznek nagy változások az előző évekhez képest?

Megjelent Szabó Zoltán könyve, a Nagyboldogasszony-bazilika építéstörténeti elemzése, és ebből kiderül, hogy a koronázás nem a főtemplomban, hanem a kápolnában zajlott. Ezért most a két torony közti részben lesz kialakítva a kápolna, és ott lesz a koronázás. Mindent erősen befolyásolnak az anyagiak, sok ötlet nem valósulhat meg emiatt.

Az előadásban jelzés értékű lesz a díszlet, hiszen a mozgás, dramaturgia, színész és világítás sok mindent tud kárpótolni.

Vetítés is lesz ismét, mert óriási a nézőtér és így közelebb lehet hozni a legtávolabb ülő nézőkhöz is az intimebb pillanatokat.

Ha sem költségvetés, sem más tényező nem befolyásolná, mi lenne az álmai díszlete vagy díszleteleme a IV. Béla előadáshoz?

Lehetne özönvíz, lehetne tüzet gyújtani a színpadon, rengeteg mindent lehetne megvalósítani, de leginkább talán az egészet átépíteném. Szeretnék egy amfiteátrumot kialakítani, ahol a nézők teljes körben ülnek. Az egészet kiforgatnám a kerekéből, már nem ragaszkodnék ahhoz, hogy amit elsőre építettünk, azt építsük és bővítsük tovább.

Melyek a legemlékezetesebb pillanatai az eddigi előadások próbafolyamatai, előadási kapcsán?

Nekem minden évben az tetszik a legjobban, hogy rengeteg gyerek van a nézőtéren. Azt gondolom, hogy a szertartásjáték megnézését szinte kötelezővé kellene tenni. Ismerem a történelmet, mégis, olyan dolgokat tudok meg a próbafolyamat alatt, amikről addig nem tudtam. A legjobban mindig a csendek tetszenek.

Emlékszem az első előadás utáni meghatott csendre, az fantasztikusan felemelő volt. Majdnem minden előadás végén érzem ezt.

Van kedvence az eddigi előadások közül?

Talán Vak Béla koronázása. A finom dolgok tetszenek jobban, nem a hatásvadász, látványos megvalósítások. Nagyon szeretem a Mihályi Győző által elmondott narratívát. A mostani előadásban Béla gondolatai ki lesznek hangosítva, szeretem ezt a finom dramaturgiát, hogy beleláthatunk valaki fejébe. Persze azért fontos a látvány is.

Hogyan ajánlaná az előadást a nézőknek?

Azt gondolom, majdnem minden királyunkra büszkék lehetünk. Csodálkozom a filmes világon, hogy nem készítenek ezekből a történetekből sorozatot, annyira izgalmas lehetne.

Mi a kedvenc helye Székesfehérváron?

Nehéz választanom, hiszen több is van. Sokszor járok úszni, ezért az uszoda jut elsőre eszembe, de szeretem a Prohászka Ottokár-emléktemplomot is. A Csónakázó-tó közepén található egy étterem, nagyon szép hely, imádok ott üldögélni. Nagyon szeretek bevásárolni Székesfehérváron, mert itt még a belvárosban, a kis utcákban találhatók jó butikok, ahol csodadolgokat lehet találni.

Interjú

 1. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 2. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 3. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 4. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 1. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 2. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 3. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 4. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2