Székesfehérvárra látogatott az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Székesfehérvárra látogatott szerdán Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete. A diplomata – aki 2020 szeptembere óta tölti be a posztot – a város gazdaságával, civil életével ismerkedett, a Városházán tárgyalt dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, majd a Belvárost is megnézte egy rövid séta során.
2023.01.25. 16:36 |
Székesfehérvárra látogatott az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

A londoni születési Paul Foxot 2020 szeptemberében nevezték ki Őfelsége magyarországi nagykövetévé. Pályafutása igen szerteágazó, dolgozott többek között Moszkvában miniszteri tanácsosként, Dubaiban főkonzulként, Abu Dhabiban misszióvezető-helyettesként, illetve Varsóban szintén misszióvezető-helyettesként és főkonzulként. Számos fontos feladatkört látott el az FCO-ban, azaz a brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztériumban. Nagy futballrajongó, Magyarországra a feleségével együtt jött, három felnőtt lánya van.

Paul Fox már délelőtt megérkezett Székesfehérvárra, látogatást tett a CONTINEST Technologies Zrt-nél, majd a Titkok Háza Tudományos Élményközpontot és a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ felújított tereit is megnézte, tájékozódott a civil élet lehetőségeiről, színtereiről és az itt zajló oktató programokról. Ezt követően érkezett a Városházára, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel tárgyalt.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a nagykövet örömét fejezte ki, hogy eljutott Székesfehérvárra, amely egy nagyon szép történelmi város. Fontosnak tartja, hogy megismerje a magyar városokat, és képet kapjon az általuk nyújtott lehetőségekről, hiszen “Budapest nem Magyarország, és Magyarország nem Budapest”. A nagykövet hosszabb időt töltött a Titkok Házában, és érdeklődve hallgatta, hogy mennyi lehetőséget nyújtanak itt a gyerekek, fiatalok számára a természettudományos tantárgyak jobb megismerésére.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte a nagyköveti látogatást. A Városházán egy prezentációt mutatott be számára a városról, annak történelméről és - külön kérésére - kiemelten a zöldberuházásokról, a környezetvédelmi fejlesztésekről. A városvezető tájékoztatta a nagykövetet a helyi gazdaságról, a kulturális és sportéletről, valamint a város katonai szerepéről, az itt működő NATO szervezeti egységekről is. A sajtótájékoztatót követő sétán Paul Fox a Belvárossal, annak értékeivel, nevezetességeivel is megismerkedett.

Közélet

 1. Szenvedélybetegségekről tanácskoztak

  Szakmai fórumot szervezett a RÉV Szenvedélybetegeket Segítő Ambulancia a Hiemer-házban. A tanácskozáson több témát is érintettek, szó volt többek között a kábítószerfogyasztással kapcsolatos állami szerepvállalásról, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok munkájáról, a kábítószert birtoklók eltereléséről, valamint az ADHD-val, azaz figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő gyerekek és felnőttek segítéséről.

  2023.02.01.
 2. Civilek napja

  Az idei év civil területet érintő kérdéseiről, eseményeiről számoltak be sajtótájékoztató keretében február első napján, amely a civilek napja. Molnár Tamás civil tanácsnok értékelte az elmúlt évet és szólt az 2023-as év támogatásairól, Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület vezetője egy február 8-i szakmai programról, míg Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője a VIII. Civil Véradásról adott tájékoztatást.

  2023.02.01.
 3. Egyre fiatalabbak a szerhasználók

  Egyre inkább érintett a szerhasználatban az általános iskolás korosztály is - egyebek mellett erről is szó esett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával megtartott, területi módszertani konferencián.

  2023.02.01.
 4. Civil programok

  A Civilek Napja alkalomból a várható programokról tartottak sajtótájékoztatót. Idén is számíthatnak a város támogatására a civil szervezetek, februárban a fiatalok megtalálhatják azt a helyet, ahol szeretnének önkénteskedni, és négy helyszínen lesz lehetőség véradásra a vármegyében.

  2023.02.01.