Székesfehérváron tartja tanévzáró ülését a Pedagógusok Szakszervezete

Székesfehérváron tartja három napos kihelyezett tanévzáró ülését a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Elnöksége. A hétfőn kezdődő szakmai tanácskozáson részt vesz a szervezet 19 megyei elnöke, a fővárosi és az országos elnök, a tagozatvezetők és a felügyelőbizottság tagjai is. A taglétszáma alapján legnagyobb magyarországi ágazati szakszervezet az elmúlt tanévet értékeli és előkészíti a következő feladatterveit is.
2017.07.03. 18:02 |

Tapasztalatunk az, hogy a Székesfehérvári Tankerület és a Pedagógusok Szakszervezete közti együttműködés nagyon jó. Örülünk, hogy itt lehetünk Székesfehérváron, a helyi önkormányzat éppen a közelmúltban kapta meg a Pedagógusok Szakszervezetének kitüntetését, az Eötvös József Emlékplakettet, amellyel azokat az önkormányzatokat tüntetjük ki, amelyek kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásügyre. Évek óta figyeljük székesfehérvári képviselőtestület munkáját és úgy ítéltük meg, hogy ezt a kitüntetést idén nekik adományozzuk. Kollégáink e helyszínen egy nagyon jó példát fognak látni az önkormányzattal illetőleg a tankerülettel való együttműködésre. A második napon lesz egy nagyon komoly helyzetelemzés, mindenképpen tanácskoznunk kell arról, hogy mi várható még a közoktatás átalakításával kapcsolatosan. Vannak nyilatkozatok, melyek szerint a közoktatás átalakítása lezárult, de szerintünk egyáltalán nincs vége a folyamatnak. A 9 évfolyamos általános iskola tervéről például még semmilyen szakmai anyagot nem kaptunk, pedig azt előbb-utóbb be fogják vezetni, ami akkor nagyon komoly strukturális átalakulást fog okozni a magyar közoktatás rendszerében.” – mondta el a tanévzáró ülést megelőzően Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki hozzátette: „a szakszervezeti képviselők, bár nyár van, nem nagyon lesznek szabadságon. Ha otthon is lesznek, dolgozni fognak, mert augusztusban lesz egy tanévnyitó testületi ülés Balatonföldváron, amikorra a következő tanév teljes feladatterveivel és programjával készen kell lennünk. Ezen kívül 2018-ban a Pedagógus Szakszervezetben tisztújítás lesz, valamint fennállásunk 100 éves évfordulóját is a következő esztendőben ünnepelhetjük.”

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a tanácskozást üdvözlő beszédében megköszönte a Pedagógusok Szakszervezetének rangos elismerését, az Eötvös József Emlékplakettet. Mint mondta: „alaposan átgondoltuk, hogy milyen felelősséget és feladatokat ró ez az önkormányzatra. Úgy döntöttünk, hogy nem vonulunk ki és nem is fogunk kivonulni az oktatás rendszeréből. Noha fenntartási, üzemeltetési feladataink jelentősen csökkentek, a város – éppen aktuális gazdasági helyzetének megfelelően – mindig is biztosított pluszforrásokat s ez a jövőben is így lesz. Létrehoztuk az Ybl Miklós Fejlesztési Programot, amely egy a bölcsödétől a felsőoktatásig mindenféle intézménytípus felújítására fordítható közel 1 milliárd forintos alap. Ennek felhasználásáról folyamatosan egyeztetünk a tankerülettel. Rendszeresen támogatjuk iskolák alapítványait. Közel 200 millió forintos beruházással elkészült digitális oktatóközpontunk, az Alba Innovár elsődlegesen iskolásoknak tart majd foglalkozásokat és szakköröket szeptembertől. Minden hetedik és tizedik osztályos diák az országban elsőként, szociális helyzettől függetlenül, órarendi keretek között ismerkedhet majd meg világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközökkel és rendszerekkel, amelyek elengedhetetlenül szükségesek későbbi elhelyezkedési esélyeik szempontjából. Egyébiránt a tanároknak is szeretnénk ilyen irányú képzést biztosítani, ebben gyakorlati segítséget nyújt az Informatikai Vállalatok Szövetsége, amely digitális szakmai programunkat készítette."

A 2017-es, januárban bekövetkezett változások feladatmegosztást hoztak. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 198 járási központja 59 tankerületi központtá alakult, amelynek irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tankerületi központok önálló költségvetési szervek lettek. A Székesfehérvári Tankerületi Központ az egyik legnagyobb az országban, illetékességi területe öt járási területre terjed ki (Székesfehérvár, Mór, Bicske, Gárdony és Enying), országos viszonylatban a harmadik legnagyobb központ.” – tájékoztatott Bedi Andrea, a Székesfehérvári Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese.

Közélet

 1. "A Hazáért mindhalálig" - Fehérváron találkoztak az ország honvéd hagyományörzői

  Szombaton délelőtt a Városházán kezdődött a Honvéd Hagyományőrző Egyesület II. Országos Találkozója, melyen megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 éves évfordulójáról, a 75. éve bekövetkezett doni tragédiáról és a nagy háború befejezésének centenáriumáról, továbbá azokról az elesett katonákról, akik esküjükhöz hűen tették a dolgukat.

  2018.09.22.
 2. Ilyen volt a szeptemberi szúnyogirtás a levegőből

  A szúnyogirtást csípésszám vizsgálat előzi meg. Ez az elmúlt napokban igen magas, percenkénti 75-110 csípésszámot mért Fehérváron. A csütörtöki irtást az Önkormányzat megrendelésére a Városgondnokság végeztette. Az indulás előtt a térképes egyeztetés mellett az irtószer mennyiségét is ellenőrizték, továbbá minden gépen van GPS követő ami rögzítette a pontos repülési útvonalat is.

  2018.09.20.
 3. Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz - még jelentkezhet a programra

  Fogyatékkal élő emberek juthatnak korszerű info-kommunikációs eszközökhöz a „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” elnevezésű országos program keretében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 600 fő mozgáskorlátozott embert támogat olyan eszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, kapcsolók vagy tekintetkövető eszközök. 

  2018.09.20.
 4. A hagyomány folytatódik - gólyabál lesz október 10-én a Magyar Királyban

  Ebben az évben már a harmadik Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabál várja a városban tanuló elsőéves egyetemi hallgatókat október 10-én. A Hotel Magyar Király kapui 20.30 órakor tárulnak ki, a buli hajnalig négyig tart majd bálkirálynő- és bálkirályválasztással, tombolával és persze kiváló zenékkel.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek