Székesfehérváron tárgyalt dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet

Székesfehérvárra látogatott szerdán dr. Marjan Cencen, Szlovénia magyarországi nagykövete. A diplomata dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel tárgyalt a két ország közötti kapcsolatról és az együttműködés lehetőségeiről, különös tekintettel a Székesfehérvár és Kranj városa között körvonalazódó testvérvárosi kapcsolatra. A találkozó közös sétával zárult a Belvárosban.
2023.03.29. 12:35 |
Székesfehérváron tárgyalt dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet

Dr. Marjan Cencen középiskolai tanárként és tudományos kutatóként kezdte pályafutását, majd 1992-ben csatlakozott a Külügyminisztériumhoz. Különféle diplomáciai feladat- és munkaköröket látott el Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia, Óceánia, Latin- és Észak-Amerika, majd Európa kapcsán. 2021 júniusa óta tölti be a magyarországi nagyköveti posztot.

Székesfehérvári látogatásának célja az ismerkedés, Szlovénia és Magyarország együttműködésének áttekintése volt, különös tekintettel a Székesfehérvár és a szlovén Kranj városa között körvonalazódó testvérvárosi kapcsolatra.

Dr. Marjan Cencen nagykövet emlékeztetett arra, hogy március 14-én Székesfehérvár küldöttsége látogatást tett Kranjban, ahol – a szlovén és a magyar Országgyűlés házelnökeinek részvételével – felavatták Petőfi Sándor mellszobrát, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a felek. Ennek viszonzására Székesfehérváron hasonló kezdeményezésre készülnek. A fehérvári találkozó alkalmával áttekintették az együttműködés lehetőségét a gazdaság, a kultúra, a sport és az oktatás terén. A Szlovén Köztársaság Nagykövetsége lehetőséget lát abban, hogy támogassa a két város közötti kapcsolat erősítését – fogalmazott dr. Marjan Cencen.

Számos területen pozitív hatása lehet a Kranj és Székesfehérvár között körvonalazódó kapcsolatnak – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy a két város nagyon közel, mindössze 3-4 órás autóútra fekszik egymástól. A gazdasági, kulturális, sport jellegű és oktatási együttműködéseken túl ez jelentheti azt is, hogy a városok közösen pályázzanak európai uniós forrásokra.

Hozzátette, megtisztelő alkalom volt a Petőfi-szobor avatása Kranjban, ennek viszonzására készülnek Székesfehérváron, a Petőfi-park környékén. A városok közötti szándéknyilatkozat aláírására Székesfehérváron is sor kerül majd, várhataón a nyár folyamán, ezt követően igyekezek a kapcsolatot tartalommal megtölteni.

Az egyeztetés után a szlovén nagykövet megismerkedett a Városháza épületével és a Belvárossal is.

Közélet

 1. Több az autó, mint a hely

  Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről. A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

  2023.06.07.
 2. Önkéntesek hete

  Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében a vármegyében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt.

  2023.06.07.
 3. Heves esőzések Fejér vármegyében

  A nagy esőzések Fejér Vármegyét sem kímélték. Néhány óra alatt egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdult Kincsesbánya községre. Az esőzések nyomait felszámolták, azonban a napokban újabb esőzések várhatók.

  2023.06.07.
 4. Japánkert a Csónakázó-tó szigetén

  Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén. A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

  2023.06.07.