Székesfehérváron tanácskoznak a víziközmű-szolgáltatók vezetői

Két napon át Székesfehérváron tanácskoznak a hazai víziközmű-szolgáltató cégek vezetői. A Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség meghívására az igazgatói értekezlet résztvevői szeretnék felhívni a figyelmet a víziközmű ágazat problémáira, és közösen próbálnak megoldásokat, új utakat, lehetőségeket keresni.
2022.11.23. 20:25 |
Székesfehérváron tanácskoznak a víziközmű-szolgáltatók vezetői

Igazgatói tanácskozásra hívta az ország víziközmű-szolgáltatóinak vezetőit a Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség. A Székesfehérváron szerdán kezdődött kétnapos eseményen szó lesz az energiaválság okozta nehéz gazdasági helyzet megoldásának lehetőségeiről, a szakemberképzés hiányának megoldásáról, a fejlődés lehetőségeiről.

A megjelenteket Laczi Péter, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Mint mondta, ebben a gazdagsági helyzetben különösen nagy ennek a konferenciának a jelentősége, hogy közösen hívják fel a víziközmű ágazat problémáira a figyelmet, nyomatékosítva: a helyzet mielőbbi megoldást kíván. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy ezen a fórumon is hangzanak majd el olyan tények és konkrétumok, amelyek a megoldás felé vezetnek az önkormányzati szolgáltatók számára kilátástalannak tűnő helyzetből. „Megyünk tovább a ránk váró úton, a kihívásokat elfogadjuk, bízunk abban, hogy helyzetünk megoldódik és bízzunk az állami szerepvállalásban. Hiszünk abban, hogy kollégáinkkal dolgozhatunk együtt tovább egymásért és a szakmáért.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, hogy a víziközmű-szolgáltatókat érintő problémák évek óta halmozódtak már. A szakemberképzés hiánya, a közműadó kérdése, a befagyasztott árak vonatkozásában, szemben a távhővel, ahol az állam egy nagyon korrekt kiegészítő támogatási rendszerrel biztosította a fejlesztési, béremelési forrásokat a cégeknek, de ugyanez nem alakult ki a víziközmű-szolgáltatók vonatkozásában. Jól látható tehát, hogy egy nagyon komoly, eleve nehéz pénzügyi helyzetben érte a cégeket az energiaválság. Ez a problémakör nem lesz megoldható az állam segítsége és kiegészítő támogatása nélkül, sem a működtetés, sem a fejlesztés vonatkozásában. Ez egy nagyon komplex problémakör, amelynek megoldásában a fehérvári fórum is remek lehetőséget ad. Hozzátette, a szakma szerint a Fejérvíz Zrt. országos viszonylatban a kifejezetten jó működési kondíciókkal bíró cégek közé tartozik. Székesfehérvárnak és azoknak a települési önkormányzatoknak, ahol jelen van a cég, a problémák megoldása azért is nagyon fontos, mert a szolgáltatás biztosítása mellett több száz munkavállalót foglalkoztatnak, akik szakmai elhivatottsággal végzik tevékenységüket, sokszor egyáltalán nem könnyű körülmények között.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, felvázolva a már meglévő problémák és az energiaválság okozta többletköltségek miatt kialakult helyzetet azt mondta, az előttünk álló feladatok megoldásának egyetlen útja van: többletforrást hozni az ágazatba, hogy a működést, az üzemfolytonosságot biztosítani lehessen. Az elnök szerint, ha nem áll be változás a víz- és csatornadíjak megállapításában, akkor csak állami dotációval lehet e szolgáltatást biztosítani 2023-ban.

Az igazgatói értekezlet a megnyitót követően szekcióüléssel folytatódott, amelyen Dányi Gábor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszteri biztosa és Dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese tartottak szakmai előadást.

Közélet

 1. Köszönet a segítőknek

  Ünnepélyes keretek között adták át a Csengőszó-díjat a Titkok Házában. A Szegényeket Támogató Alapítvány elismerését idén Sztrida Noémi, a Hydro Extrusion Hungary Kft. munkatársa vehette át, aki az elmúlt két évben tevékenyen részt vett négy nagyszabású esemény megszervezésében, a közös együttműködésen felül adománygyűjtést szervezett a cég családi napján, valamint részt vett a csomagok osztásában, szervezte a kollegák részvételét az eseményekre.

  2022.12.03.
 2. Ökumenikus jótékonyság

  Színvonalas ünnepi műsorral várták a résztvevőket idén is az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A nagyszabású esemény bevételét – közel 800 ezer forintot - két anyaországon túli magyar közösség, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon (Kárpátalja) és a Gyulafehérvári Református Egyházközség (Erdély) javára ajánlották fel.

  2022.12.02.
 3. Kora tavasszal átadják a déli összekötőt

  Végéhez közeledik a Seregélyesi és Sárkeresztúri utakat összekötő út kivitelezése. Elérték a 95%-os készültséget, a tervek szerint a lakosság a műszaki átadás után, kora tavasszal veheti használatba a modern közvilágítással és kerékpárúttal szegélyezett, közel 5 kilométeres szakaszt.

  2022.12.02.
 4. Már kaphatók a jövő évi matricák

  Már kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. megújult honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

  2022.12.02.