Székesfehérváron rendeztek emlékmenetet a doni katasztrófa 80. évfordulója tiszteletére

Középiskolások részvételével rendezett emlékmenetet Székesfehérváron a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezete a doni katasztrófa 80. évfordulója tiszteletére. A fiatalok a Fekvő katona emlékműtől indultak és a vonulás során érintették a város katonai vonatkozású emlékműveit.
2023.01.20. 12:31 |
Székesfehérváron rendeztek emlékmenetet a doni katasztrófa 80. évfordulója tiszteletére

Az egyes helyszíneken mécsesgyújtással rótták le kegyeletüket a háborúk áldozatai előtt.

A Szervezet idén három emlékmenetet rendezett MATASZ DON-80 címmel, ezek egyike volt a múlt hétvégi, Zámoly és Mór közötti túra, a második pedig a mai székesfehérvári esemény.

Négy középiskola – az SzSzC Hunyadi Mátyás, Váci Mihály, Vörösmarty Mihály és Széchenyi István Műszaki Technikum – mintegy 50 tanulója, valamint két katonai szervezet – az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, illetve az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred – tagjai vettek részt.

A fiatalok a Fekvő katona emlékműnél találkoztak, innen indulva járták végig a mintegy 15 kilométeres útjukat a városban, hogy leróják kegyeletüket a doni harcokban elhunyt, fogságba esett és megsebesült katonák, valamint családjaik, hozzátartozóik előtt. A túra a következő útvonalat követte: Fekvő katona emlékmű – 10-es huszárok emlékszobra – II. világháborús emlékmű (csonka harang) – 17. honvéd gyalogezred emlékműve (Zichy liget) – Hosszú temető – Gac-hegyi hősök emlékműve (Királysor-Géza utca kereszteződés) – Lánczos Kornél Gimnázium emléktáblája – Budai út, a korábbi laktanyaépületek – Zsuzsanna forrás (Várkörút) – Vörösmarty tér, 69-esek emlékműve – Szentlélek katonatemető.

Az egyes helyszíneken koszorúkat, illetve mécseseket helyeztek el a résztvevők és egy-egy tanuló mondott ismertetőt az adott emlékműről. 

A MATASZ DON-80 emlékmenet-sorozat február 4-én Várpalotán zárul.

Közélet

 1. Szenvedélybetegségekről tanácskoztak

  Szakmai fórumot szervezett a RÉV Szenvedélybetegeket Segítő Ambulancia a Hiemer-házban. A tanácskozáson több témát is érintettek, szó volt többek között a kábítószerfogyasztással kapcsolatos állami szerepvállalásról, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok munkájáról, a kábítószert birtoklók eltereléséről, valamint az ADHD-val, azaz figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő gyerekek és felnőttek segítéséről.

  2023.02.01.
 2. Civilek napja

  Az idei év civil területet érintő kérdéseiről, eseményeiről számoltak be sajtótájékoztató keretében február első napján, amely a civilek napja. Molnár Tamás civil tanácsnok értékelte az elmúlt évet és szólt az 2023-as év támogatásairól, Rózsás Ildikó, a Változás Mentálhigiénés Egyesület vezetője egy február 8-i szakmai programról, míg Berdó-Kovács Erika, a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője a VIII. Civil Véradásról adott tájékoztatást.

  2023.02.01.
 3. Egyre fiatalabbak a szerhasználók

  Egyre inkább érintett a szerhasználatban az általános iskolás korosztály is - egyebek mellett erről is szó esett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával megtartott, területi módszertani konferencián.

  2023.02.01.
 4. Civil programok

  A Civilek Napja alkalomból a várható programokról tartottak sajtótájékoztatót. Idén is számíthatnak a város támogatására a civil szervezetek, februárban a fiatalok megtalálhatják azt a helyet, ahol szeretnének önkénteskedni, és négy helyszínen lesz lehetőség véradásra a vármegyében.

  2023.02.01.