Székesfehérváron rendezik a 30. Evezős Ergométeres Országos Bajnokságot

A 30. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokságnak és az Egyetemi Evezős Ergométeres Országos Bajnokságnak február 22-23. között a fehérvári Alba Regia Sportcsarnok ad otthont.
2020.02.11. 07:25 |

A Magyar Evezős Szövetség, a Prémium Média & Sport Management Zrt., a Career Sport Managemen és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség szervezésében megvalósuló sporteseményre várhatóan közel 1000 versenyző érkezik.

Az evezősök téli kiegészítő edzésformájaként számon tartott ergométer világszerte egyre elterjedtebb, ma már a különböző fitnesz termek, rehabilitációs intézetek, iskolák, egyetemek nélkülözhetetlen kelléke. 

A klubok, a magyar válogatott versenyzői mellett számos amatőr, Masters (27 év feletti) és egyetemi, főiskolai induló áll rajthoz, de fitnesz klubokból is várjuk az érdeklődő versenyzőket. Magyarországon mintegy negyven evezős egyesület működik.Hosszú éveken át Győrben került sor a szezon nyitóeseményére, idén azonban a „Királyok Városában” indítják az idényt a hazai evezősök.

A para-számok is állandó programjai az országos bajnokságoknak.

Fejér megyétől cseppet sem idegen a sportág: 2019-ben az év legnagyobb és egyik legsikeresebb nemzetközi versenyét, a több ezer fős résztvevői létszámmal bíró Masters Világbajnokságot rendezték a Velencei-tavi pályán, amely tavaly az Olimpiai Reménységek Versenyének és az Országos Bajnokságoknak is otthont adott. Agárdon működik a hazai evezős sport egyik legfontosabb bázisa, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. (régi nevén a Velencei-tavi Vízi Sportiskola).Az Országos Bajnokságon már 13 évesek is versenyeznek, de a Masters kategóriában gyakran indulnak az „M”, azaz a 89 év fölötti korcsoportban is!2020 rendkívül fontos év a sportban, hiszen nyáron rendezik az olimpiát Tokióban.

A magyar evezésnek, amely Rióban két számban képviselte a magyar színeket, sajnos még nem sikerült kvótát szereznie, az idei év pótkvalifikációs versenyein azonban van még rá lehetősége, tehát kulcsfontosságú a hazai élversenyzők számára a jó szereplés az Ergométeres Országos Bajnokságon.

Az ergométeres evezés nemcsak bemelegítésre és zsírégetésre kiváló, a szív- és érrendszert, sőt az izmokat is erősíti. A test minden izmát, az alsó és a felső testet is megmozgatja, edzi a kart, a lábat, a mellkast, a hátat, a hasat.

Sport

 1. EB-selejtezőre készül Fehérváron a női kosárlabda-válogatott

  Székely Norbert szövetségi kapitány vezetésével a hollandok elleni, novemberi, kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőre készül Székesfehérváron a női kosárlabda-válogatott. A keretben van sérülésből felépült, és éppen klub nélküli játékos is, a lényeg most az összetartás. A hétfőn kezdődött edzőtábor négy héten át tart az MKOSZ edzőközpontjában.

  2020.06.30.
 2. Jégkorong Erste Liga - finn edző irányítja a Fehérvári Titánokat

  A finn Kasper Vuorinent nevezték ki a jégkorong Erste Ligában szereplő Fehérvári Titánok edzőjének. A klub honlapjának beszámolója szerint a játékoséveit Finnországban töltő tréner aktív pályafutását 2007-ben fejezte be.

  2020.06.30.
 3. Triatlon - világsztárok és érmek a Deseda-tó partján

  A hazai triatlon egyik meghatározó helyszínén, a kaposvári Deseda-tó partján került megrendezésre az idei szezon első megmérettetése. A múlt héten kirobbant nyári hőség nem állta útját a Family Tree Triatlon SE sportolóinak sem, az egyesület versenyzői szép eredményekkel zártak Somogyban.

  2020.06.29.
 4. Karantén utáni első úszóverseny Győrben, delfinesekkel

  A koronavírus utáni első meghívásos úszóversenyt rendezték Győrben, a Covid-19 miatt előírt szabályok fokozott betartása mellett. A fedett uszodában lebonyolított versenyen igen népes mezőny állt rajthoz, az utánpótlás legjobbjai mellett olimpiai kerettagok is. A székesfehérvári Delfin SE fiataljai is most először mutatták meg magukat a nehéz időszak után.

  2020.06.29.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak