Székesfehérváron is megemlékeznek a Székely Szabadság Napjáról március 10-én

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, amikor az 1854-ben ezen a napon kivégzett székely vértanúk emléke előtt tisztelgünk. Székesfehérváron idén is lesz megemlékezés; vasárnap 15 órára a Balatoni úti körforgalomban található székelykapuhoz, majd 15:45-re az Országalmához várnak mindenkit, aki fontosnak tartja, hogy kiálljon Székelyföld önrendelkezése és a külhoni magyarság mellett.
2019.03.06. 13:01 |

Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János, kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály, ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly, földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták újra fellobbantani, ám az életükkel fizettek a nemzeti önrendelkezésért. Ez a nap egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává.

Székesfehérváron idén is megemlékeznek a Székely Szabadság Napjáról. Az esemény március 10-én, vasárnap 15 órakor kezdődik Maroshegyen, a Balatoni úti körforgalomban található székelykapunál, majd 15:45 órakor az Országalmától az Országzászló térre vonulnak, ahol 16 órakor kezdődik a megemlékezés.

Az imádságos megemlékezésen mécseseket gyújtanak a résztvevők, illetve kitűzik a kapura azt a székely nemzeti zászlót, melyet 2012-ben a kapu avatásakor a Székely Nemzeti Tanács ajándékozott a Fejér Szövetségnek.

„Minden magyar felelős minden magyarért, éljen a világban bárhol.

Pénteken reggeltől a Városházára is kikerül a székely zászló, testvérvárosunkkal, Csíkszeredával és az egész székelységgel való szolidaritásunk és az összmagyarság összefogásának jegyében.” - hangsúlyozta Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka szerdán, a Hiemer-házban, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón.

Székesfehérvár Csíkszereda testvérvárosa, a székelység pedig a magyarság testvérnemzete.

Az ő fájdalmuk a mi fájdalmunk is, ezt fejezzük ki március 10-én, Székesfehérvár több helyszínén.” - emelte ki Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Szeretnénk ha idén is sokan látogatnának el a Székely Szabadság Napjának fehérvári rendezvényhelyszíneire. Március 10-én, vasárnap délután 3 órakor a maroshegyi székelykapunál egy rövid főhajtás erejéig találkozunk, majd 15:45-től az Országalmánál gyülekezünk, ahonnan 16 órakor az Országzászló térre vonulunk.

A téren három művész is fellép; Vesztergám Miklós tárogatón játszik, Becze Katalin Margit néni székely dalokat énekel, valamint a tavalyi Versünnep győztese, Baráth Eszter mond verset.” - tájékoztatott Juhász László, tanácsnok, a Székely Bál alapítója.

A megemlékezés egyben figyelemfelhívás: napjaink ordító igazságtalanságait rendezni kellene. Székelyföld autonómiájának ügyét intenzíven, minden nemzetközi fórumon napirenden kell tartani. Ezért a vasárnapi megemlékezés részünkről határozott kiállás Székelyföld autonómiatörekvései mellett.” - tette hozzá Kónyi-Kis Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom országos alelnöke.

Az eseményre tisztelettel hívnak és várnak mindenkit, akinek fontos a határon túli magyarság, az összetartozás és a székely nemzeti önrendelkezés ügye.

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek