Székesfehérváron is megemlékeznek a Székely Szabadság Napjáról március 10-én

Március 10-e a Székely Szabadság Napja, amikor az 1854-ben ezen a napon kivégzett székely vértanúk emléke előtt tisztelgünk. Székesfehérváron idén is lesz megemlékezés; vasárnap 15 órára a Balatoni úti körforgalomban található székelykapuhoz, majd 15:45-re az Országalmához várnak mindenkit, aki fontosnak tartja, hogy kiálljon Székelyföld önrendelkezése és a külhoni magyarság mellett.
2019.03.06. 13:01 |

Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János, kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály, ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly, földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták újra fellobbantani, ám az életükkel fizettek a nemzeti önrendelkezésért. Ez a nap egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává.

Székesfehérváron idén is megemlékeznek a Székely Szabadság Napjáról. Az esemény március 10-én, vasárnap 15 órakor kezdődik Maroshegyen, a Balatoni úti körforgalomban található székelykapunál, majd 15:45 órakor az Országalmától az Országzászló térre vonulnak, ahol 16 órakor kezdődik a megemlékezés.

Az imádságos megemlékezésen mécseseket gyújtanak a résztvevők, illetve kitűzik a kapura azt a székely nemzeti zászlót, melyet 2012-ben a kapu avatásakor a Székely Nemzeti Tanács ajándékozott a Fejér Szövetségnek.

„Minden magyar felelős minden magyarért, éljen a világban bárhol.

Pénteken reggeltől a Városházára is kikerül a székely zászló, testvérvárosunkkal, Csíkszeredával és az egész székelységgel való szolidaritásunk és az összmagyarság összefogásának jegyében.” - hangsúlyozta Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka szerdán, a Hiemer-házban, az eseményt felvezető sajtótájékoztatón.

Székesfehérvár Csíkszereda testvérvárosa, a székelység pedig a magyarság testvérnemzete.

Az ő fájdalmuk a mi fájdalmunk is, ezt fejezzük ki március 10-én, Székesfehérvár több helyszínén.” - emelte ki Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Szeretnénk ha idén is sokan látogatnának el a Székely Szabadság Napjának fehérvári rendezvényhelyszíneire. Március 10-én, vasárnap délután 3 órakor a maroshegyi székelykapunál egy rövid főhajtás erejéig találkozunk, majd 15:45-től az Országalmánál gyülekezünk, ahonnan 16 órakor az Országzászló térre vonulunk.

A téren három művész is fellép; Vesztergám Miklós tárogatón játszik, Becze Katalin Margit néni székely dalokat énekel, valamint a tavalyi Versünnep győztese, Baráth Eszter mond verset.” - tájékoztatott Juhász László, tanácsnok, a Székely Bál alapítója.

A megemlékezés egyben figyelemfelhívás: napjaink ordító igazságtalanságait rendezni kellene. Székelyföld autonómiájának ügyét intenzíven, minden nemzetközi fórumon napirenden kell tartani. Ezért a vasárnapi megemlékezés részünkről határozott kiállás Székelyföld autonómiatörekvései mellett.” - tette hozzá Kónyi-Kis Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági mozgalom országos alelnöke.

Az eseményre tisztelettel hívnak és várnak mindenkit, akinek fontos a határon túli magyarság, az összetartozás és a székely nemzeti önrendelkezés ügye.

Közélet

 1. A Vízivárosi Nyugdíjas Klub alapításának 25. évfordulóját ünnepelték

  Huszonöt esztendeje működik a nyugdíjas klub Vízivárosban; a negyedszázados fennállását ünneplő szervezet tagjait és vezetőit Fehérvár polgármestere köszöntötte kedden, a Kiskakas Vendéglőben. Az aktív szervezet jelenleg mintegy harminc tagot számlál, akik heti rendszerességgel találkoznak, illetőleg vesznek részt közös programokon. 

  2019.06.25.
 2. Sikeres felnőttképzés az Alba Innovár és az Arconic együttműködésével

  Sikerrel zárult az az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program, melyet közösen indított az Alba Innovár Digitális Élményközpont, az Arconic és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A januárban kezdődött 320 órás tanfolyam eredményeként 11 arconicos dolgozó vette át digitális közép-, illetve emeltszintű diplomáját.

  2019.06.25.
 3. Papokat és diakónust szentelt Spányi Antal, püspök a Prohászka templomban

  A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén végzik a pap,- és diakónusszentelést. Hétfőn, a Prohászka Emléktemplomban Spányi Antal, megyés püspök pappá szentelte Lindmayer Miklós, Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd, diakónusokat, valamint diakónussá szentelte Győri Balázs István, akolitust. A felszenteltek megbízást kaptak az áldozópapi és szerpapi tisztség betöltésére. 

  2019.06.24.
 4. A hadifogságban elhunyt Gyóni Géza költőre emlékeznek

  Június 25-én, kedden 16 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Díszudvarán emlékeznek meg Gyóni Géza, költő születésének 135., halálának 102. évfordulójáról. A megemlékezést követően Toldi Éva pedagógus, szerkesztő, újságíró előadására várják az érdeklődőket.

  2019.06.24.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek