Székesfehérváron is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Az éjszaka közepén riasztott a szén-monoxid-érzékelő egy székesfehérvári családi házban november 22-én. Az épület lakója még hétfőn este gyújtott be a hálószobai cserépkályhába. Keddre virradóra a kályhában már csak parázslás volt, amikor hangos sípolással jelzett a szoba és a közlekedő között elhelyezett szén-monoxid-érzékelő. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a szellőztetés után is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően nem történt tragédia.
2022.11.22. 11:39 |
Székesfehérváron is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz, így a cserépkályha is forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás.

Ha nincs elég friss levegő a kályha környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

A legbiztonságosabb, ha évente egyszer szakember ellenőrzi a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálja a kéményünket. Szilárd tüzelésnél évente szükséges a kéményeket ellenőriztetni. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.