Székesfehérváron épül az első hazai 120 yardos amerikai foci pálya

Már dolgoznak a munkagépek a Takarodó úton, megkezdődött az egykori MÁV-pálya átalakítása. Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából az első 120 yardos (110 méteres), szabványos amerikai foci pálya készül el itt várhatóan tavaszra. A Városgondnokság végzi az edzőközpont kialakítását, amely a Divízió I-es feljutást megcélzó Fehérvár Enthroners csapatának új otthona lesz. 
2015.09.23. 14:34 |
Már dolgoznak a munkagépek a Takarodó úton, megkezdődött az egykori MÁV-pálya átalakítása. Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából az első 120 yardos (110 méteres), szabványos amerikai foci pálya készül el itt várhatóan tavaszra. A Városgondnokság végzi az edzőközpont kialakítását, amely a Divízió I-es feljutást megcélzó Fehérvár Enthroners csapatának új otthona lesz. A terveket szerdán helyszínbejárással egybekötött sajtótájékoztatón ismertették a város és a sportegyesület vezetői.
KÉPGALÉRIA
Székesfehérvár hazánk egyik legsokszínűbb sportvárosa, a profi és az amatőr sportolók, csapatok mellett a diák- és szabadidősport jelenléte is erős. Az Önkormányzat minden területre odafigyelve jelentős segítséget nyújt az egyesületek működésében, illetve a sportlétesítmények működtetésében. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András szerint az eddig elkészült közösségi központok nagy népszerűségnek örvendnek, így nagyon lényegesnek tartja a MÁV-pályán megvalósuló beruházást. „Minden székesfehérvári tisztában van azzal, hogy ez a terület egykor a MÁV Előréhez tartozott, aztán az évek múltán az állapota sajnos csak fokozatosan romlott. Ebből kifolyólag mindenképpen azt igényeltük az államtól, hogy szeretnénk ennek a területnek a tulajdonjogát átvenni, amelyet sportcéllal tovább tudunk hasznosítani. Ezeket a tárgyalásokat siker koronázta, így az állammal való együttműködés azt eredményezte, hogy az ingatlan Székesfehérvár Önkormányzatának tulajdonába került – azzal a jogi kötelezettséggel, hogy sportcélú hasznosítási lehetőségeket kell a jövőben is biztosítanunk. Ennek érdekében egy terv összeállítását kértük a Városgondnokságtól, így előreláthatólag 2017-ben tudjuk ezeket a fejlesztéseket teljes egészében befejezni, valamint ennek a területnek a helyzetét minden szempontból rendezni. Természetesen keressük az egyéb állami és pályázati lehetőségeket, melyek segítségével ez a munka jelentősen felgyorsítható lesz. Székesfehérvár Önkormányzata teljes mértékben elkötelezett abban, hogy a MÁV-pálya rendezését biztosítsa. Szeretnénk elérni, hogy minél több Székesfehérváron meghonosodott, valódi közösséget létrehozó sportágnak saját otthona legyen. Így jutottunk el oda, hogy először az amerikai foci, majd a következő ütemek megvalósításával a labdarúgás, továbbá az egyéb szabadidősportok is igazi otthonra leljenek.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki azt is kiemelte, hogy a MÁV-pálya, illetve annak környéke tökéletesen alkalmas komoly infrastrukturális fejlesztések megvalósítására. Székesfehérvár polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy a felüljárók elkészültével még inkább szeretnék bekapcsolni a városba Székesfehérvár déli részét. 
Újságírói kérdésre dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a FEZEN Fesztiválnak is házigazdájául szolgáló MÁV-pálya lesz 2016-ban is az otthona a nagyszabású kulturális eseménynek. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a FEZEN bebizonyította, hogy mekkora népszerűségnek örvend, ezért a jövőben a repteret és annak környékét szeretnék infrastrukturálisan úgy felújítani és megfelelő úthálózattal ellátni, hogy képes legyen befogadni a fesztivált. Dr. Cser-Palkovics András azt is hangsúlyozta, hogy a stadionépítés azért is lényeges, mivel az elvégzett munkánknak köszönhetően az atlétika önálló otthonra lelt Székesfehérváron, emellett a Sóstói Stadion rekonstrukciójával több, mint 14 000 szék kerül részben a MÁV-pályára, részben pedig a megye különböző pályáira. „Székesfehérvár szempontjából kulcskérdés és óriási lehetőség, hogy száz százalékban állami forrásból egy multifunkcionális, a kultúrát és a környezetvédelmet legalább annyira szolgáló létesítménnyel lesz gazdagabb a város.”
A sportágak helyi palettájára 2007-ben iratkozott fel az amerikai foci, amikor megalakult a Fehérvár Enthroners csapatként, majd bejegyzett sportegyesületként is. A Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligájában (MAFL) a Divízió II-ben játszó felnőttek mellett a Junior bajnokságban is sikerrel állnak helyt játékosaik. Ezért is fontos, hogy a hazai meccseit végre tényleg hazai pályán játszhassa a fehérvári amerikaifoci-csapat. „Úgy gondolom, hogy minden jelenlévő egyetért abban, hogy ez a sportág a reneszánszát éli Magyarországon, a Sport Televíziónak köszönhetően. Természetesen Székesfehérváron is komoly szurkoló- és rajongótáborral rendelkezik az amerikai foci, több olyan vendéglátóipari egységgel is találkozhatunk a városban, amelyek konkrétan erre a sportágra szakosodtak. Mindenképpen figyelemreméltónak tartom megemlíteni a tavalyi New England Patriots – Seattle Seahawks Super Bowl döntőt, amelyet az Alba Plaza ételudvarában közel hatszázan tekintettek meg. Ez az adat is hűen tükrözi, hogy mennyien kedvelik városunkban ezt a csodálatos és izgalmas sportágat. A Fehérvár Enthroners eddig nem tudott hazai környezetben pályára lépni – függetlenül attól, hogy egy nyolc éve működő egyesületről beszélünk. A klub ugyan a MÁV-pályán tartotta edzéseit, de nem álltak rendelkezésre az öltözőken a vizesblokkok, így a hivatalos meccseket nem tarthatták itt. Ennek ellenére Iszkaszentgyörgyre és Szabadbattyánba is rendszeresen ötszáz-hatszáz székesfehérvári néző kísérte el a csapatot. Ennek apropóján ez az együttes megérdemli, hogy a város örökbe fogadja, magáénak érezze, és igazi otthont teremtsen számára. Úgy érezzük, hogy ezzel a fejlesztéssel sokakat szólítunk meg.” – zárta gondolatait dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője, aki azt is hozzátette, hogy a teljes 120 yardos terület elsősorban az amerikai futballt szolgálja majd, ezen kívül mobilkapukat is elhelyeznek a labdarúgást kedvelők számára.
Az eseményen dr. Dienesné Fluck Györgyi, a városrész önkormányzati képviselője is megjelent. Beszédében örömét fejezte ki, hogy a körzetben újra nagyszabású fejlesztés valósul meg, amely a sporton kívül a közösségépítést is szolgálja. Mint mondta, a felüljáró elkészültével a városrész könnyen elérhető lesz bárki számára, így az emberi kapcsolatok tovább erősödhetnek. Dr. Dienesné Fluck Györgyi szerint a MÁV-pályán három ütemben megvalósuló fejlesztés szép dísze lesz Székesfehérvárnak.
 
A Takarodó úti pályán tartja edzéseit a Fehérvár Enthroners, itt kezdődött meg egy komplett edzőközpont kialakítása is, amely hazánk első teljes értékű, 120 yardos (110 méteres) amerikai foci pályája lesz. Az egykori MÁV-pályán jelenleg a bontás zajlik, ezt követően kerül sor, első ütemben az öltözőblokk (bírói helyiségek, hazai és vendégöltözők) és a megfelelő minőségű gyeppel ellátott pálya kialakítására kerül sor, természetesen már amerikai focikapukkal. Székesfehérvár Önkormányzata idén 30 millió forintot biztosít a sportfejlesztés megvalósítására, amely a Városgondnokság kivitelezésében már meg is kezdődött.
 
Bozai István városgondnok kiemelte, hogy a legnagyobb pénzt igénylő munka a régi főöltözőnek a felújítása. A beruházás során a teljes közművesítést, a csatornabekötést is el kell végezni, emellett az épületet elektromos fűtéssel szerelik fel. Az öltözőkön kívül a vendégek részére nemenként elkülönített vizesblokkot is kialakítanak. A pálya felújításával kapcsolatban Bozai István elmondta, hogy a terület alapvetően nincs rossz állapotban, itt a tápanyagpótlást, a felülvetést és a szelektív gyomirtást kell megoldani. Székesfehérvár városgondnoka ezen felül hangsúlyozta, hogy tavaszra a környék rendbetételét és a balesetveszélyes helyek (lelátó, korlátok, eredményjelző) megszüntetését szeretnék végrehajtani. A lelátón lévő betonszerkezetet kijavítják, majd az acélszerkezetű tartókra szerelik fel a székeket, emellett a tribün takarítására és a korlátok lefestésére is sor kerül.
 
A tervek szerint 2016-ban és 2017-ben is folytatódik újabb ütemekkel, önkormányzati és lehetőség szerint egyéb források bevonásával is folytatódik a beruházás. Amerikai futball pálya – mint centerpálya –, egy nagy vetett füves és egy kispályás műfüves edzőpálya készül, öltözőkkel és klubházzal, amely a Fehérvár Enthroners otthona lesz. A valódi cél egy, a korábbi Bregyó-közihez hasonló szabadidő- és sportcentrum kialakítása, amely a tömegsport-kedvelőket is várja. A beruházás végösszege csaknem 200 millió forintit tesz ki. A Centerpálya körül a salakos futópályát is helyrehozzák, ott lehet majd kocogni. Sőt, a Prohászka úti aszfaltos kézilabda pálya felújítása is szerepel a tervek között.
 
A székesfehérvári Fehérvár Enthroners amerikaifutball-csapat 2007-ben alakult meg, és lett bejegyzett sportegyesület az Enthroners. A 2010-es évben érte el a csapat eddigi legjobb eredményét. A felnőttek a Divízió II-es bajnokságban bronzérmet, míg a dunaújvárosi Gorillaz csapattal kiegészült Junior csapat a Junior bajnokságban ezüstérmet szerzett. A juniorok a decemberi junior Aréna kupát hódították el. A sikerek a közelmúltban sem kerülték el a klubot, hiszen 2013-ban a BAFC kupa harmadik helyezést ért el, és a Junior bajnokságban a legjobb négy csapata közé jutottak a fehérvári amerikai focisták. „Tisztelettel szeretném megköszönni Székesfehérvár Önkormányzatának, továbbá mindenkinek, aki a város részéről szerepet vállal ebben a projektben. A csapat szempontjából hatalmas előrelépést jelent, hogy egy ilyen fantasztikus létesítményben játszhatunk a jövőben. Mindent megteszünk azért, hogy a sportsikereinkkel megháláljuk Székesfehérvárnak azt a gondosságot és szeretet, amellyel az egyesült iránt viseltetik.” – mondta Lévai Ferenc, a Fehérvár Enthroners elnöke, aki szerint az új létesítmény tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy akár magyar válogatott, akár HFL (Hungarian Football League) mérkőzéseket és döntőket rendezhessenek benne.
 
A világszerte rendkívül népszerű sportágnak nálunk is egyre több követője van, ami a fehérvári csapat népes szurkolótáborán is meglátszik. A most zajló nagyszabású beruházásnak köszönhetően az amerikaifoci-kedvelők hamarosan fehérvári pályán bíztathatják a Fehérvár Enthroners játékosait. A csapat a sportág kedvelőinek egy másik kezdeményezéssel is készül: az Alba Plazá-val együttműködve októbertől havonta egyszer közös meccsnézést szerveznek majd, ahol az NFL-ben zajló legizgalmasabb küzdelmeket követhetik, beszélhetik meg a szurkolók a játékosokkal, szakkomentátorokkal. Természetesen örömmel várja a csapat az amerikai focihoz kedvet érzők jelentkezését játékosnak is 13 éves kortól, számukra október 18-án, vasárnap a sportágat testközelből bemutató toborzóval is készül a Fehérvár Enthroners.

Sport

 1. November 21-én stadionavató és nyitómérkőzés lesz a Sóstói Stadionban

  Hétfőn aláírásra került az a két megállapodás – egy állandó bérletről szóló szerződés és egy eseti használatról szóló keretszerződés –, amelyek értelmében a Fehérvár FC Kft. bérbe veszi a Sóstói Stadion sport-, és irodai célú részeit Székesfehérvár Önkormányzatától. A létrejött együttműködés a város számára is előnyös, hiszen a klub az üzemeltetési költségek jelentős részét bérleti díj formájában fizeti meg. November 21-én 17.15 órától az avató, 19 órától pedig a nyitómérkőzés lesz a stadionban.

  2018.11.12.
 2. Veretlenül menetel a MÁV Előre női röplabda csapata

  Újabb bajnoki győzelmet ért el a MÁV Előre SC a női röplabda NB II Nyugati csoportjában. Sziládi Viktóriáék a Balatonfüredet verték. Az NB I-es férfi csapat a Pénzügyőrnél vendégeskedett hétvégén, játszmát nyert, de kikapott.

  2018.11.12.
 3. Családi nap az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián

  Második alkalommal várta utánpótlás játékosait és szüleiket az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia a Fehérvár AV19 All Star Napra, ahol a jeges és jégen kívüli izgalmas ügyességi feladatok mellett ismeretterjesztő, érdekes előadásokkal és All Star-gálamérkőzéssel is készültek a résztvevőknek. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok felszereléseket is gyűjtöttek a Csíkszentimrei Sasok számára, melyeket decemberben adnak majd át a székelyföldi egyesületnek.

  2018.11.11.
 4. Mezőkövesden nem ment a Vidinek, ismét visszaütött a fáradtság

  Nincs megállás, három nappal az EL-ben szerzett győzelem után újra bajnokit játszott a MOL Vidi, ezúttal Mezőkövesden. Nem voltak frissek a több alapembert pihentető fehérváriak, az első félidőben nem született gól. A másodikban pedig a hazaiak találtak be egy kontrából, így elszenvedte harmadik vereségét a bajnokságban a Vidi.

  2018.11.11.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak