Székesfehérvárnak kell lennie az új magyar honvédség központjának

Székesfehérvárnak kell lennie az új magyar honvédség központjának, a magyar katonák fővárosának – ezt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter erősítette meg abban az előadásában, melyet a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról tartott a Fejér Megyei Kormányhivatal Dísztermében.
2019.10.10. 15:08 |

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően többek között megkezdődhet a honvédség eszközparkjának és képességeinek, valamint védelmi rendszerének átfogó megújítása, újjáélesztik a magyar hadiipart és fejlesztik az önkéntes tartalékos katonák rendszerét is.

A székesfehérvári középfokú és felsőoktatási intézmények vezetőinek, a közhivatalok képviselőinek és diákoknak a részvételével zajlott a Kormányhivatalban az a program, melyben a honvédelem megújítását mutatták be.

„Fehérvár, mint katonaváros és mint a magyar honvédség első számú helye, egy olyan pont, amely bennünket arra kötelez és inspirál, hogy a katonai igazgatásban, a civil szférában jobban teljesítsünk, mint az ország más részei. A lakosság és a katonák közötti együttműködés több évtizedes, évszázados, ez azt jelenti, hogy nekünk továbbra is dolgunk van! A megyei védelmi bizottság ennek mentén dolgozik együtt a helyi katonákkal, és támogat minden olyan programot, amely a katonaság és a honvédelmi tudat fejlesztésére irányul. Székesfehérváron olyan civil kapcsolati rendszer alakult ki az elmúlt években, melyre bátran támaszkodhatunk.” – fogalmazott köszöntőjében dr. Simon László kormánymegbízott.
„A honvédelem ügye nemzeti ügy! Törvény fogalmazza meg, hogy minden magyar állampolgárnak a kötelessége. Mindenki azért dolgozik, hogy a saját szakterületén gondoskodjon Magyarország és a magyar állam sikerességéről… A jövő megalapozása a mi dolgunk, a mi kötelességünk! ” - mondta bevezetőjében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Arról is szólt, hogy a béke és a biztonság alapvető érdek, de nagyon törékeny. Gyorsan és radikálisan tud megváltozni, melyre csak a közelmúltból és a jelenből példaként említhető az 1990-es években lezajlott délszláv háború és a 2014-ben kirobban kelet-ukrajnai válság. Manapság a hibrid hadviselés korát éljük, amely a polgári lakosságot is bevonja a soraiba. A honvédelem ügye fontos az illegális migráció és az felerősödött terrorizmus okán is, amely több száz ártatlan civil áldozatot szed Európában.

„Magyarországnak erős, ütőképes, modern, korszerű katonai eszközökkel felszerelt, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, jól kiképzett katonákra van szüksége. Ezeket a feltételeket kell megteremteni annak érdekében, hogy béke és biztonság legyen. A katona nem háborút akar! Önökkel együtt a békét és a biztonságot akarja fenntartani.” – hangzott el az előadásban.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az ember, a katona áll. Alapja a fizikailag, pszichésen és egyéb képességeiben is alkalmas emberek kiválasztása és kiképzése. A program a haderőfejlesztés alapvető pilléreiként tartalmazza a légierő és a szárazföldi haderő fejlesztését, új, csúcstechnikával rendelkező gépek és haditechnikai eszközök beszerzését, a területi védelmi rendszerek megalakítását és a magyar hadiipar fellendítését. A humánerőforrás tekintetében kiemelten fontos az önkéntes tartalékos-rendszer fejlesztése, a méltányos és arányos javadalmazás megteremtése, a honvédelmi ösztöndíjrendszer bevezetése és a hazafias-honvédelmi nevelés a családokban és az iskolákban. A teljesülés egyik legfontosabb feltétele a költségvetési, a kormányzati támogatás megléte.

Székesfehérvárnak kell lennie a katonák fővárosának, az új magyar honvédség központjának!...Itt akarjuk létrehozni azt a többnemzeti hadosztály-parancsnokságot is, amely biztosítja Magyarországnak és térségének a békéjét és biztonságát. Székesfehérvárnak rendkívül nagy szerepe van. A város mindig elkötelezett katonaváros volt, ezt mi csak erősíteni szeretnénk! Köszönet a város vezetésének, hogy ebben mellénk áll!” – fogalmazott előadásában a miniszter.

Közélet

 1. Ú,j szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Deponia

  A Hulladékcsökkentés hete keretében mutatták be azokat a kisfilmeket, melyeket a Depónia Nonprofit Kft. és a Fehérvár Médiacentrum közösen készített el. A Kukakommandó című kisfilm-sorozat a helyes hulladékgyűjtéssel foglalkozik és szemléletformálási szándékkal készült.

  2019.11.21.
 2. A saját család nélkül nevelkedő fiataloknak gyűjtenek élelmiszert a "nagy" Tescoban

  November 22 péntek délután 14 órától november 24-én vasárnap este 18 óráig több mint húsz önkéntes segítségével Székesfehérváron a saját család nélküli gyermekek és fiatalok számára  gyűjt tartós élelmiszer adományt az Aszalvölgyúti Tesco áruházban a „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület.

  2019.11.21.
 3. Hétfőn lesz a Bazilika felszentelésének évfordulója - megbízóleveleket adnak át

  November 25-én, hétfőn a Székesegyház felújítása miatt a Szent Imre templomban ünneplik az 1938-ban „Basilica Minor” rangot kapott Székesfehérvári Székesegyház felszentelésének évfordulóját. A 17 órakor kezdődő koncelebrált szentmise keretében adja át Spányi Antal, megyés püspök az újonnan végzett világi lelkipásztori munkatársak számára a püspöki megbízólevelet. 

  2019.11.21.
 4. Köszönet a szociális dolgozóknak - Vágvölgyi Éva vehette át a városi díjat

  A Szociális Munka Napja alkalmából Székesfehérvár Önkormányzata minden évben köszönti a szociális szféra helyi vezetőit, dolgozóit, és ádja át a Pro Caritate Albae Regiae díjat. A város elismerését az idén Vágvölgyi Éva, a család-és gyermekjóléti szolgálat vezető családsegítője vehette át.

  2019.11.20.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek