Székesfehérvári szivattyú segíti a szombathelyi távhőellátást

Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.
2022.12.01. 13:35 |
Székesfehérvári szivattyú segíti a szombathelyi távhőellátást

A SZÉPHŐ térítésmentesen kölcsönadja egyik – jelenleg tartalékként szolgáló – szivattyúját a Szomtávnak. Rekordsebességgel sikerült valamennyi szükséges hozzájáruló nyilatkozatot beszerezni, a szakemberek pedig már el is vitték a szivattyút, így azt az igazán hideg, téli időjárás megérkeztére üzembe tudják állítani Szombathelyen.

Szombathelyen, az egyik ellátási körzetben az elsődleges és a tartalék szivattyú is meghibásodott, és hiába rendelte meg a szolgáltató a szükséges alkatrészeket, azok megérkezése a jelenlegi piaci viszonyok miatt bizonytalan. Ekkor fordultak a SZÉPHŐ Zrt-hez, hogy legyen segítségükre.

Példaértékű az együttműködés, ami a helyzet megoldására megvalósult. Székesfehérvár Önkormányzatának felhatalmazásával a SZÉPHŐ – mivel az nem veszélyezteti a helyi feladatok biztonságos ellátását – térítésmentesen, átmenetileg kölcsönadja egyik, jelenleg tartalékként szolgáló szivattyúját a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft-nek. A Közgyűlés mellett ehhez a Belügyminisztérium hozzájárulására is szükség volt, ami dr. Cser-Palkovics András polgármester levelére válaszul nagyon gyorsan meg is érkezett.

„A megyei jogú városok számos területen segítik egymást, teljesen természetes volt ez ebben az esetben is. Biztos vagyok abban, hogy Szombathely is ugyanezt megtette volna fordított helyzetben. Köszönöm a két szolgáltató cég szakembereinek a közös munkát, valamint a minisztériumnak a szivattyú kölcsönadásához gyorsan kiadott jóváhagyását.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki közösségi oldalán is posztolt a témáról. 

Csütörtök reggel már meg is érkeztek a szombathelyiek a Svanehoj IFV250 TL 850 m3/h típusú szivattyúért. A közel kéttonnás berendezést a fehérvári szakemberek többórányi munkával tudták kiszerelni a helyéről a Király sori Fűtőerőműben, és mostanra már meg is érkezett Szombathelyre, ahol még az igazán hideg téli napok előtt üzembe tudják helyezni.

Gazdaság

 1. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért

  Március 10-ig várja a jelöléseket az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Az elismerések átadására 2023-ban is sor kerül, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Róth Péter alpolgármester és Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért kurátora.

  2023.01.26.
 3. Társasjátékkal tanítanak

  Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk, Bakonyi Márk harmadik helyezést ért el a Profi-T-Ability logisztika társasjáték országos versenyén. Mint kiderült, a korábban Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai által is kipróbált társasjáték nem csak szórakoztat, de közelebb is hozhatja a logisztika világát a diákok számára.

  2023.01.24.
 4. Csökkenő energiaköltségek

  A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált - nem fix hirdetményi áron vásárló - többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől.

  2023.01.21.