Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

Jelentős adócsökkentést kaptak a kormány döntésének köszönhetően a kis- és középvállalkozások. Az önkormányzatoknál ez bevételkiesést jelent, ezért az állam kompenzációt biztosít majd a településeknek. Az erre biztosított keretösszeget és a felosztási kategóriákat ma a Kormányinfón jelentették be. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán szólalt meg a témában, ahol leírja: a város fejlesztési források formájában kap majd kompenzációt, és erről már folynak az egyeztetések a kormánnyal. 
2021.05.06. 15:34 |

Dr. Cser-Palkovics András megerősítette, hogy soha annyi fejlesztési forrás nem érkezett még az önkormányzatokhoz és Fehérvárra, mint az elmúlt években, ugyanakkor az nem előnyös a város számára, hogy egyre több állami támogatás dől el az adóerőképesség alapján.

„Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

- Székesfehérvár önkormányzata helyesnek tartja a kormány azon döntését, hogy egy ilyen nehéz időszakban nem adóemelések történnek, hanem több pénz marad a vállalkozásoknál, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését. A KKV-szektor részére biztosított HIPA-kedvezmény mintegy 2 milliárd forint önkormányzati támogatást jelent 2021-ben a székesfehérvári vállalkozásoknak. Ez a 2019. évi iparűzési adóbevételünk kb. 10 %-a, amit 2021-ben ki tudunk gazdálkodni. A kedvezmény esetleges 2022-es fenntartását azonban nem tartanám indokoltnak. A HIPA ugyanis elengedhetetlen bevételi forrás a jelenlegi önkormányzati finanszírozási struktúrában, a működés és a fejlesztés tekintetében is.

- Megítélésem szerint a KKV-k részére (az iparkamara javaslata alapján) nyújtott általános HIPA-kedvezménynél persze talán hatékonyabb és szolidárisabb lett volna,, ha ezt a komoly pénzügyi segítséget koncentráltan azokban a gazdasági ágazatokban (pl. vendéglátás, szállodaipar, utazási irodák, szépségipar, előadóművészek, rendezvényszervezők) tevékenykedő vállalkozások kapták volna meg, akiket és akik munkavállalóit valóban érdemben sújtottak a járványhelyzetből fakadó korlátozások. A részükre egyébként Székesfehérvár közössége külön támogatási programot biztosított.

- Székesfehérvár nem igazán számított működési kompenzációra, tárgyalásaink a fejlesztéseink állami támogatására irányulnak, különösen az egészségügy és a közlekedés területén. A fejlesztésekről az egyeztetéseket folytatjuk, és bízunk benne, hogy ezek sikerrel is járnak majd. Erre a bizalomra minden okunk meg is van, hiszen soha annyi fejlesztési forrás nem érkezett még az önkormányzatokhoz és Fehérvárra, mint az elmúlt években.

- Miközben támogatom a vállalkozásokat segítő programot, látni kell azonban azt is, hogy Székesfehérvár számára nem előnyös, hogy egyre több állami támogatás dől el az adóerőképesség alapján. A szolidaritás fontos elv, ezt el is fogadjuk, de ez nem eredményezhet igazságtalan forráselvonást vagy forráselosztást. Különösen azért, mert az állam költségvetési bevételeinek jelentős része nyilvánvalóan éppen a magas adóerőképességű városokból származik. Ezek versenyképességének megőrzése tehát az államnak is érdeke.

- Örülök viszont annak, hogy a kompenzációról szóló döntés független az adott települést vezető polgármester pártpolitikai hovatartozásától. Az adóerőképesség objektív mérce, legfeljebb az lehet kérdés, hol húzódik a határ. Az alacsony adóerőképességhez kötött teljes vagy részleges kompenzáció nyomán azonban sok baloldali vezetésű város (pl. ha jól számolok, akkor Szeged, Pécs, Hódmezővásárhely, Miskolc) jut most jelentős kormányzati forrásokhoz, akár működési (!) támogatásként is. A gazdasági erő dönt tehát, nem a pártpolitikai hovatartozás. Ez esélyt adhat arra, hogy kivonjuk az önkormányzatokat az országos pártpolitikai csatározások középpontjából. Ez az emberek, valamint a települések érdeke is, és ebben mindegyik polgármesternek óriási szerepe, felelőssége van. Most tehát a városvezetőknél a labda. Én, ahogy eddig is, a jövőben is a tárgyalásokban hiszek.

dr. Cser-Palkovics András
polgármester”

Közélet

 1. Pénteken kezdődik a kilencedik Emlékparki Nyár a KEMPP-ben

  Kilencedik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyarat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A két hónapon át tartó kulturális programsorozatban többek között koncerteken, kiállításokon vehet részt a közönség. A belépés díjtalan, a beltéri programok látogatásához kérik a védettségi igazolványt.

  2021.06.14.
 2. Június 20-ig lehet pályázni a jövő évi Deák Dénes Ösztöndíjra

  A székesfehérvári Deák Dénes Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet művészettörténész, várostörténész, illetve e tudományterületek doktori iskoláinak hallgatói részére kutatási tevékenységük támogatására. Pályázni részletes kutatási terv benyújtásával lehet június 20-ig.

  2021.06.14.
 3. Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós volt országgyűlési képviselő

  Életének 81. esztendejében elhunyt Dr. Horváth Miklós állatorvos, volt országgyűlési képviselő. 1985-ben és 1990-ben is országgyűlési képviselőnek választották Fejér megyében. A környezetvédelmi bizottság tagja is volt a rendszerváltás utáni első országgyűlésben, majd az MDF városi elnökeként és önkormányzati képviselőként vett részt a helyi közéletben.

  2021.06.13.
 4. A 77 évvel ezelőtti borzalomra emlékeztek Székesfehérváron

  Vasárnap délelőtt a Mártírok Emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 77. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőnél. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en vergődtek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

  2021.06.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4