Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…
2019.07.31. 07:58 |

Miért szereted ezt a várost?

Itt születtem és élek. Éppen a napokban gondoltam arra, hogy az elmúlt 35 évben hányszor mentem végig a városon: autóval, gyalog, kisiskolásként, felnőttként, és különféle élethelyzetekben. Szerelmesen vagy szomorúan, örömmel vagy teli tervekkel milyen más és más üzenetei voltak számomra azoknak az utcáknak, melyeken áthaladtam. Annyiszor sétáltam már hazafelé a Maroshegyen, a hídon át. Gyerekkoromban, mikor nem volt kedvem buszra várni, vagy éjszaka a bulik után, esetleg csak úgy, amikor friss levegőre vágytam, vagy arra futottam.Mennyiszer megyünk el úgy az utcán, hogy bele sem gondolunk, hányadszor tesszük már meg ezeket az utakat… Lehet, hogy azért is kötődöm annyira ehhez a városhoz, mert itt zajlott és zajlik az életem. Ha megengedem magamnak, hogy emlékezzek, akkor nagyon sok emlék jut eszembe a szegleteiről. Első randi, első csók a Kelemen Béla egyik lépcsőházában…
A Skála környéke például nekem a nagyszüleimről szól, mert ott laktak a környéken. Évekkel később én is itt laktam albérletben, és sok erőt adott, hogy jövet-menet mindig eszembe jutottak a gyermekkoromban velük töltött idők, a közös séták. A város tulajdonképpen egy emléktérkép most már.

Plusz előny?

Fehérvár jó helyen van: imádom a Balatont, a Velencei-tavat, és mindkettő közel van. Számomra egy igazi életvonal a város melletti autópálya. Bárhová is megyek, azt nézem, milyen gyorsan érhetek vissza. Fogom magam, beülök az autómban, fél óra alatt a Balatonon, tíz perc alatt a Velencei-tónál, negyven perc alatt Budapesten vagyok, de ha a tengerre vágyom, akkor négy óra és ott vagyok a tengerparton, vagyis elérhető közelségben van minden.

Legkedvesebb épületed?

Hú, nagyon sok van, csak felsorolni tudnám. A Hétvezérbe jártam, mely kedvenc iskolám volt. De a Hunyadit is szeretem, és magát az épületet is. Imádom a Bregyó köz környékét, a tavas részeket. Gyermekkoromban sokat játszottam arra, és talán éppen ezért, a víz közelsége a mai napig nagyon fontos számomra.

Mi a véleményed a változásokról?

A Mamám a Palotai úton lakik, a temetőhöz közel. Ő megélte a II. világháborút is, és sokszor mesél az élményeiről. 1944-ben a Hosszú temetőnél voltak a német katonák, az udvarunkban az oroszok, és nehéz volt megélniük, miként lőtték egymást az ellenséges erők, mert ők mindeközben lent bújtak a pincében. Egy idősebb embernek, mint a Mamám, aki több mint 80 éves, vajon mekkora változást jelent a város a gyermekkorától mostanáig? Benne élsz egy környezetben, és azt tapasztalod, hogy körülötted szép lassan minden megváltozik…

Emlékszem, a Pláza helyén régen Piac volt. Az itt eltöltött életidő miatt már lelkünk részévé válik a város – vajon a változásaival együtt mi is megváltozunk? Szerintem – mivel részt veszünk benne-, velünk együtt változik az egész, és érdekes a tudat, hogy egyszer ez a folyamat majd nélkülünk megy tovább.

Vannak-e családi szokásaitok?

Mostanában rendszeres péntek délelőtti programunk a családdal, hogy másfél éves pici fiunkkal együtt bejövünk a Belvárosba, és sétálunk egyet, esetleg kiülünk egy teraszra kávézni. Nincs nyüzsgés, viszonylag csendes a város, és jó megélni a pillanatokat, jó megélni, hogy szeretem az életemet.

Interjú

 1. Klasszikus nyitottság a 21. században - beszélgetés Lehrner Zsolt alpolgármesterrel

  Az elmúlt húsz évben a bankszektorban dolgozott és a napokban adja át az általa vezetett fiók vezetését. A Palotavárosban él, a legtöbbet gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekedik. Büszkén vállalja, hogy busszal jár munkába, ha mégis autóval indul körüzenetet ír a kollégáinak, mert aggasztja, hogy legtöbbször csak egy-egy ember ül a járművekben. Szereti és ismeri is Közép-Európa városait, egy igazi klasszikus ember, aki nyitott a huszonegyedik század kihívásaira. 

  2019.11.14.
 2. Profi ökölvívás - Törteli Balázs gőzerővel készül a visszatérésre

  Túl van egy hosszabb, sérülést követő periódus nehezén, munkába állt és újra teljes erőbedobással készül az új kihívásokra - jelentette be minap Törteli Balázs (15-2; 6 KO) magyar bajnok ökölvívó.„Jó érzés sportolónak lenni, izomlázzal feküdni, izomlázzal kelni és újra azt érezni, hogy tartok valahova.” - emelte ki a fehérvári harcos honlapunknak adott hosszabb interjújában.

  2019.10.04.
 3. Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

  Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.

  2019.08.26.
 4. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 1. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 2. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 3. Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

  Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.

  2019.07.30.
 4. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek