Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…
2019.07.31. 07:58 |

Miért szereted ezt a várost?

Itt születtem és élek. Éppen a napokban gondoltam arra, hogy az elmúlt 35 évben hányszor mentem végig a városon: autóval, gyalog, kisiskolásként, felnőttként, és különféle élethelyzetekben. Szerelmesen vagy szomorúan, örömmel vagy teli tervekkel milyen más és más üzenetei voltak számomra azoknak az utcáknak, melyeken áthaladtam. Annyiszor sétáltam már hazafelé a Maroshegyen, a hídon át. Gyerekkoromban, mikor nem volt kedvem buszra várni, vagy éjszaka a bulik után, esetleg csak úgy, amikor friss levegőre vágytam, vagy arra futottam.Mennyiszer megyünk el úgy az utcán, hogy bele sem gondolunk, hányadszor tesszük már meg ezeket az utakat… Lehet, hogy azért is kötődöm annyira ehhez a városhoz, mert itt zajlott és zajlik az életem. Ha megengedem magamnak, hogy emlékezzek, akkor nagyon sok emlék jut eszembe a szegleteiről. Első randi, első csók a Kelemen Béla egyik lépcsőházában…
A Skála környéke például nekem a nagyszüleimről szól, mert ott laktak a környéken. Évekkel később én is itt laktam albérletben, és sok erőt adott, hogy jövet-menet mindig eszembe jutottak a gyermekkoromban velük töltött idők, a közös séták. A város tulajdonképpen egy emléktérkép most már.

Plusz előny?

Fehérvár jó helyen van: imádom a Balatont, a Velencei-tavat, és mindkettő közel van. Számomra egy igazi életvonal a város melletti autópálya. Bárhová is megyek, azt nézem, milyen gyorsan érhetek vissza. Fogom magam, beülök az autómban, fél óra alatt a Balatonon, tíz perc alatt a Velencei-tónál, negyven perc alatt Budapesten vagyok, de ha a tengerre vágyom, akkor négy óra és ott vagyok a tengerparton, vagyis elérhető közelségben van minden.

Legkedvesebb épületed?

Hú, nagyon sok van, csak felsorolni tudnám. A Hétvezérbe jártam, mely kedvenc iskolám volt. De a Hunyadit is szeretem, és magát az épületet is. Imádom a Bregyó köz környékét, a tavas részeket. Gyermekkoromban sokat játszottam arra, és talán éppen ezért, a víz közelsége a mai napig nagyon fontos számomra.

Mi a véleményed a változásokról?

A Mamám a Palotai úton lakik, a temetőhöz közel. Ő megélte a II. világháborút is, és sokszor mesél az élményeiről. 1944-ben a Hosszú temetőnél voltak a német katonák, az udvarunkban az oroszok, és nehéz volt megélniük, miként lőtték egymást az ellenséges erők, mert ők mindeközben lent bújtak a pincében. Egy idősebb embernek, mint a Mamám, aki több mint 80 éves, vajon mekkora változást jelent a város a gyermekkorától mostanáig? Benne élsz egy környezetben, és azt tapasztalod, hogy körülötted szép lassan minden megváltozik…

Emlékszem, a Pláza helyén régen Piac volt. Az itt eltöltött életidő miatt már lelkünk részévé válik a város – vajon a változásaival együtt mi is megváltozunk? Szerintem – mivel részt veszünk benne-, velünk együtt változik az egész, és érdekes a tudat, hogy egyszer ez a folyamat majd nélkülünk megy tovább.

Vannak-e családi szokásaitok?

Mostanában rendszeres péntek délelőtti programunk a családdal, hogy másfél éves pici fiunkkal együtt bejövünk a Belvárosba, és sétálunk egyet, esetleg kiülünk egy teraszra kávézni. Nincs nyüzsgés, viszonylag csendes a város, és jó megélni a pillanatokat, jó megélni, hogy szeretem az életemet.

Interjú

 1. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 2. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 3. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 4. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 1. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 2. Játsszunk együtt! – új együtténeklős fehérvári gyereklemez Mits Péter zenésszel

  „Gyere velem, ott várlak már az úton, gyere velem, peng a gitárhúrom (…)” – ezzel a számmal kezdődik Mits Péter új együtténeklős, interaktív gyereklemeze. A Játsszunk együtt! második összeállítását tavaly vették fel egy kodálybeli koncerten; népdalok, virágénekek, a gyerekdalok szerepelnek a lemezen. A felütés pedig egy igazi fehérvári szám: Mits Márton zenéjére Balajthy Ferenc írt szöveget. A lemezről, a hiteles és színvonalas gyerekzenéről, a gyerekeknek zenélésről kérdeztük Mits Péter zenészt.

  2020.06.19.
 3. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 4. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2