Székesfehérvár ad otthont a 2021-es öttusa Világkupa- döntőjének

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetése márciusban adta hírül, hogy a Dél-Koreában érvényben lévő szigorú karanténszabályok miatt Szöul helyett Magyarország rendezheti meg május 13. és 16. között a Világkupa-döntőt.
2021.03.25. 17:58 |

A ma Székesfehérváron tartott pályabejárás után Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke jelentette be, hogy a koronázóvárosban tett látogatása alkalmával mindent rendben talált, így a májusban újra Magyarországra érkező versenyzők immár biztosan Székesfehérváron állhatnak majd rajthoz a kairói világbajnokság és a tokiói olimpia előtt.

„A tegnap kezdődött budapesti öttusa Világkupa után újabb olimpiai kvalifikációs esemény kerül Magyarországra, azon belül pedig Székesfehérvárra, hiszen Szöul helyett hazánk rendezheti meg a május 13. és 16. közöttre tervezett Világkupa-döntőt, amely az utolsó előtti kvalifikációs verseny lesz a tokiói ötkarikás játékok előtt.” – jelentette be a mai Fehérváron tartott pályabejárás után Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke.

Elmondta, hogy az új helyszín kijelölésére azért volt szükség, mert a dél-koreai szigorú karanténszabályok jelentős logisztikai és pénzügyi kihívásokat jelentettek volna az öttusasport számára. A szakvezető felidézte, hogy a szöuli helyszín megváltoztatásával kapcsolatos döntés után a nemzetközi szövetség elsőként Magyarországot kereste fel az idei rendezés lehetőségével. Az UIPM vezetése a Peridot magyar nyílt fedettpályás versenyen tárgyalt először, és a sportdiplomáciai egyeztetések után hozta meg azt a fontos döntést, hogy májusban Magyarország fogadhatja azt a 36 férfi és 36 női sportolót, aki kvalifikációt szerez a Világkupa-döntőre. Ezzel Magyarország három kulcsfontosságú öttusaeseménynek ad otthont 2021-ben: a március 24. és 28. között rendezett világkupa-állomásnak, az április 22. és 25. közötti New Format tesztversenynek, valamint a Székesfehérváron megrendezésre kerülő Világkupa-döntőnek is. 

„A UIPM vezetése nevében szeretnék köszönetet mondani közeli barátainknak a magyar öttusa mozgalomban, valamint a tágabb sport- és közéleti vezetésnek is azért, hogy hihetetlen támogatást biztosítottak sportágunknak ebben a nehéz időszakban. A magyar fedettpályás versenyen járva láttam a szervezés magas színvonalát, amelyet a sportolók és az edzők is nagyra értékeltek. Jó hír globális közösségünk számára is, hogy ismét Székesfehérvár lesz a házigazdája a Világkupa-döntőnek.” – mondta Klaus Schormann, aki hozzátette: biztos benne, hogy minden versenyzőt megnyugvással fog eltölteni a székesfehérvári helyszín, hiszen mindenki jól ismeri már a koronázóvárosbeli szervezőket és helyszíneket. „Székesfehérvár, az öttusa magyar fővárosa és a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya már rutinos szervezők, biztos vagyok benne, hogy az ismerős környezet meg fogja nyugtatni a versenyzőket. Nagy örömünkre szolgál, hogy a májusi döntő egy újabb biztonságos versenyzési lehetőséget biztosít majd a sportolók számára a Tokió felé vezető úton.”

„Óriási megtiszteltetés, és egyben nagy felelősség is a szervezőbizottság számára egy ilyen rangos esemény megrendezése, de élvezzük a sportvezetés, az EMMI támogatását, bizalmát, ami szükségszerű ahhoz, hogy ennyi versenyt rendezhessünk, és a nemzetközi öttusaélet számára segítő kezet biztosítsunk ebben a rendkívüli, pandémiás helyzetben. Szakmai szempontból nagy lehetőség számunkra a budapesti világkupa és a székesfehérvári világkupa-döntő megrendezése is.” – mondta Gallai István, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára.

Vörös Zsuzsanna, a Volán Fehérvár szakosztályigazgatója elmondta, hogy nagy várakozással és lelkesedéssel vágtak bele a Világkupa-döntő szervezésébe és majdani lebonyolításába, hiszen az egyeztetések már hetek óta folynak mind a nemzetközi, mind a magyar szövetségekkel, valamint Székesfehérvár Önkormányzatával is. Mint mondta, a város biztosítja majd a hozzá tartozó infrastrukturális feltételeket, így az uszoda adott, a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban tartanák a már kipróbáltak szerint a laser runt és a lovaglást, a vívás tekintetében pedig már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Liget sori MKOSZ tornacsarnokkal. „Habár május közepe még messze van, a jelenlegi helyzetből kiindulva a versenyt zárt kapuk mellett tervezzük jelenleg. Már maga a megrendezés is nagy felelősséget ró ránk: mind a versenyzők, mind a lebonyolításban résztvevők, mind pedig a szurkolók egészségét és biztonságát kell most szem előtt tartanunk.”

A magyarországi járványügyi szabályoknak megfelelően, zárt kapuk mögött jelenleg is zajlik Budapesten a UIPM öttusa Világkupa, amely az idei első olimpiai kvalifikációs pontokat adó eseménye a sportágnak. A verseny központja a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol a lovaglás kivételével egy helyszínen kerül lebonyolításra az úszás, a vívás és a laser run verseny is. A Világkupára 37 ország 80 női és 92 férfi versenyzője nevezett. A Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályának két kiválósága, Demeter Bence és Kovács Sarolta is a magyar csapatot erősítik.

A szurkolók a Magyar Öttusa Szövetség jóvoltából élőben követhetik a csütörtöki férfi selejtezők úszás és laser run versenyét, valamint a döntő úszószámait a http://www.pentathlon.hu/kozvetites/ oldalon. A Nemzetközi Öttusa Szövetség a pénteki női, a szombati férfi és a vasárnapi vegyes váltó döntők bónusz vívását, lovaglását és laser run versenyét közvetíti az alábbi oldalon: https://www.uipmtv.org/en-int/schedule

Sport

 1. "Szokásos" sima Vidi-győzelem az Újpest ellen a bajnokságban

  Harmadszor játszott a szezonban az Újpesttel a Mol Fehérvár, és akárcsak az első két alkalommal, ezúttal is kiütéssel verte ellenfelét. Szabics Imre első hazai meccsén Nikolics és Petrjak is duplázott, így 4-0-ra nyert a Vidi, amely csütörtökön a Magyar Kupa elődöntőjében játszik legközelebb.

  2021.04.10.
 2. Egy ponttal kapott ki a Szolnoktól az Alba a kupa negyeddöntőjében

  A kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntőjének első mérkőzését játszotta Budapesten az Alba Fehérvár és a Szolnoki Olaj. Végig szoros volt a csata, az utolsó negyedben is felváltva vezettek a csapatok. A végjátékból a kevesebbet hibázó és szerencsésebb Szolnok jött ki jobban, így az Alba nem jutott be a négy közé.

  2021.04.07.
 3. Oda a bizalom: váratlanul kirúgta Antti Karhulát a Hydro Fehérvár AV19

  Nemrég még arról nyilatkoztak a fehérvári hokicsapat vezetői, hogy a jövőben is az idei edzői stáb folytatja a munkát a Volánnál. A Magyar Kupa döntője után azonban "bizalomvesztés" alakult ki Antti Karhulával szemben, így immár azt jelentették be, hogy a finn edző távozik Fehérvárról.

  2021.04.06.
 4. Gól nélküli döntetlennel mutatkozott be a Vidi kispadján Szabics Imre

  A Kisvárda otthonában játszotta első mérkőzését a válogatott szünet után a bajnokságban a Mol Fehérvár. Az új vezetőedző, Szabics Imre bemutatkozása is volt a meccs, amelyen az első félidőben emberhátrányba került a Vidi, Fiola kiállítása után. A hazaiak nem tudták kihasználni a létszámfölényt, a fehérváriaknak pedig nem volt komoly helyzetük, így gól nélkül ért véget a találkozó.

  2021.04.04.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak