Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.
2019.07.29. 06:58 |

„24 órában a gyermekekért élek.”

Mióta él Székesfehérváron?

1971 óta. Feleségem, Dr. Gervain Judit tős­gyökeres fehérvári. Ő volt az, aki ide vonzott, s általa szerettem meg a várost. Majdnem 50 éve figyelem, miként alakul ez a modern, de dicső emlékeinek is élő település. Amikor Székesfehérvárról beszélünk, nem elhanyagolható az a tény, hogy a Balaton és a Velencei-tó között fekszik, Budapest elérhető közelségében.

Van olyan helyszín Fehérváron, amely közel áll Önhöz?

Több is… Amikor Judittal először ide jöttem, hogy bemutasson a szüleinek, sok más fiatal párhoz hasonlóan az első utunk nekünk is a Bory-várba vezetett, ahol nagyon megtetszettek Bory Jenő szobrai. Később gyakran hoztuk ide a gyerekeket, majd az unokákat is. Ugyanígy emlékezetes hely számunkra a Megyeháza előtti Szent István tér a lovasszoborral: sokszor időztünk az árnyas fák alatt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. Régen nem nagyon jutott rá időnk, de manapság egyre többször megfordulunk a folyamatosan szépülő Belvárosban is, hogy beüljünk egy kávéra vagy egy étterembe. Amikor orvoskongresszusok kapcsán magyar vagy külföldi kollégák látogatnak hozzánk, ők is elismerően nyilatkoznak a Belváros hangulatáról.

És a legemlékezetesebb hely?

Természetesen a Kórház, hiszen ez életem első és jelenlegi munkahelye, ahol 48 éve dolgozom, ebből 32 évet osztályvezetőként. Fiatal orvosként nagy tervekkel láttam munkához, és ma már úgy gondolom, elképzeléseim nagy részét sikerült megvalósítani: az újszülött és gyermekintenzív valamint sürgősségi ellátáson át a gyermekbarát szemlélet kialakításáig. Székesfehérváron olyan megyei osztály működik, ami európai színvonalú ellátást biztosít.

Honnét indult a Gyermekosztály és milyen most?

Régen nem lehetett látogatni a gyerekeket, csak az átlátszó üvegablakon keresztül nézhettek be a szülők, rokonok. Szívszorító élmény volt, amikor a gyerek bent sírt, a szülő kint. Ma már 24 órában a gyerek mellett lehet az anya. 9 anyás ágy áll rendelkezésünkre, vagyis a szoptatott babáknak vagy az egyedül nehezen megmaradó gyermekeknek a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Azoknak az anyáknak, akik az újszülött intenzív részlegen (PIC) szoptatják gyermekeiket, szintén biztosított 3-3 ágy fürdőszobával, vagyis az anyukák csak átsétálnak, és együtt lehetnek a kicsikkel. Osztályunkon egyébként minden kórteremben van komplett fürdőszoba is.
2003-ban az országban elsőként alakítottuk ki a sürgősségi megfigyelő egységet, mely gyermek- és szülőbarát, hiszen az e részlegen megfigyelt és kezelt betegeknek nem kell 3-4 napig bent feküdni pl. egy gégegyulladás miatt. Évente 1800-2000 gyermek fordul meg itt, kis pácienseink 85%-a egy napon belül hazamehet, ami or­szágosan is példamutató eredmény.

Követi kis betegeinek a sorsát?

Az idegrendszerileg sérült gyermekek korai fejlesztése és rehabilitációja nagyon fontos vonulata az életemnek. Nem csak akkor, amikor elhagyják a kórházat, hanem később is nyomon követjük őket, pl. szakrendeléseken, vagy az óvodák, iskolák színterein. Lelkes pedagógusokkal együtt alakítottuk ki az első integrált óvodát mozgássérülteknek, mely a Rákóczi Utcai Óvodában találta meg a végleges helyét. De van integrált bölcsőde a József Attila utcában, és a Németh László Általános Iskola a nagyobb gyerekeknek. Életem másik fő vonulata a sürgősségi és intenzív ellátás javítása. Stabil orvosgárdánk van, akik magas színvonalon végzik a munkájukat. Az 1987 óta országos központként működő PIC részlegünk munkájának is köszönhetően a csecsemőhalálozás a megyében 3 ezrelék alá csökkent. Osztályunkon ma közel 30 orvos dolgozik, 18-an szakvizsgával rendelkeznek, többen második és harmadik szakvizsgával is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászat mellett még specializálódtak: a neonatológia, a kardiológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a neurológia, az endokrinológia, a diabetológia, a nefrológia irányába.

Mindent összegezve: életem nagy szerencséjének tartom, hogy feleségemmel, Gervain Judittal megismerkedtem annak idején. Amellett, hogy csodálatos társ, két gyermekünk édesanyja, négy gyönyörű unokánk nagymamája, még nagyon jó szakember is. Ráadásul általa kerülhettem Székesfehérvárra, ahol elmondhatom magamról, hogy boldog ember vagyok.

Interjú

 1. Stabilitás, biztonság – aláírta a 2021-es költségvetést Fehérvár polgármestere

  A 2021-es költségvetés főösszege 75 milliárd forint, ami garantálja az önkormányzat és az intézmények működését, továbbá a közszolgáltatások biztosítását. Emellett a járvány elleni védekezés valamennyi felmerülő költségére is fedezetet ad, és természetesen fejlesztéseket is tartalmaz. Működésre 30 milliárd forintot, fejlesztésekre több mint 40 milliárdot költhet Székesfehérvár, és jóval több mint 4 milliárdos tartalék is van az idei büdzsében. 

  2021.01.20.
 2. Fokozatosan nyissunk, ha a lehetőségek engedik-interjú a Szent István Művelődési Ház igazgatójával

  „A 2020-as évre nagyon sokan mondják, hogy el kellene felejtenünk. Én azonban azon az oldalon állok, hogy bár az embereknek, az intézményeknek, a szolgáltatóknak, a különféle szervezeteknek rengeteg problémával kellett megküzdeniük, ez az esztendő mégis sok tanulságot, tanulnivalót hozott, és sok mindenre felhívta a figyelmünket.” – értékelte a tavalyi évet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója, Jakubek Tiborné.

  2021.01.18.
 3. 2021-ben is fejleszti ellátásait az Egészségdokk - beszélgetés Gönczi Gábor központvezetővel

  Teljes intenzitással, változatlan formában végezte feladatait tavaly az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum Székesfehérváron. A koronavírus-járvány érezhetően nagy nyomást gyakorolt a szenvedélybetegekre. Az Egészségdokk a meglévő ellátásai mellett új kihívásokat is bevállal 2021-ben – derül ki Gönczi Gábor, a központ vezetőjének évértékelőjéből.

  2021.01.14.
 4. Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

  Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.

  2021.01.14.
 1. Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben! – jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól

  Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges?

  2021.01.06.
 2. Kutyahideg - életmentő kérdések, járatok az utcán élőkért

  Székesfehérváron és a környéken körülbelül 150 hajléktalan él, akik nem veszik igénybe a menedékhely szolgáltatásait. A velük, értük végzett szociális munka gigászi küzdelem, amiben lényeges komplexen látni az embert, így lehet kellő elhivatottsággal szakmailag jó, valóban segítő munkát végezni.

  2020.12.29.
 3. Fogyókúráról, diétáról, egészségtudatos táplálkozásról - beszélgetés Mészárosné Jaskó Enikő dietetikussal

  A karácsony előtti böjti időszak, majd az ünnep terített asztalai és újévi fogadalmak - sokaknál egy fogyókúrával az élen. Reneszánszát éljük a fogyókúráknak, amik nemcsak ilyenkor jelentenek kihívást azoknak, akik szeretnének megszabadulni valamennyi súlyfölöslegtől. Ehhez ad tanácsoklat a kórház vezető dietetikusa.

  2020.12.26.
 4. Fehérváriként együtt, egymásért! - közösség ereje nehéz időkben is megmutatkozott

  „Van jelentősége, hogy az emberek békességet érezzenek és kapjanak az advent idején!” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármesterrel az idei évről beszélgettünk, kihívásokról, feladatokról és az adventi felkészülés időszakáról. A 2020-as esztendőt kétségtelenül a koronavírus-járvány határozta meg. Nem túlzás azt állítani, hogy átírta az életünket: új dolgok váltak már-már természetessé, és a régi szokásaink sokszor nagyon távolinak tűnnek. A járvány új kihívások elé állította a családokat, a cégeket, az önkormányzatot, az államot is.

  2020.12.23.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár