Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.
2019.07.29. 06:58 |

„24 órában a gyermekekért élek.”

Mióta él Székesfehérváron?

1971 óta. Feleségem, Dr. Gervain Judit tős­gyökeres fehérvári. Ő volt az, aki ide vonzott, s általa szerettem meg a várost. Majdnem 50 éve figyelem, miként alakul ez a modern, de dicső emlékeinek is élő település. Amikor Székesfehérvárról beszélünk, nem elhanyagolható az a tény, hogy a Balaton és a Velencei-tó között fekszik, Budapest elérhető közelségében.

Van olyan helyszín Fehérváron, amely közel áll Önhöz?

Több is… Amikor Judittal először ide jöttem, hogy bemutasson a szüleinek, sok más fiatal párhoz hasonlóan az első utunk nekünk is a Bory-várba vezetett, ahol nagyon megtetszettek Bory Jenő szobrai. Később gyakran hoztuk ide a gyerekeket, majd az unokákat is. Ugyanígy emlékezetes hely számunkra a Megyeháza előtti Szent István tér a lovasszoborral: sokszor időztünk az árnyas fák alatt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. Régen nem nagyon jutott rá időnk, de manapság egyre többször megfordulunk a folyamatosan szépülő Belvárosban is, hogy beüljünk egy kávéra vagy egy étterembe. Amikor orvoskongresszusok kapcsán magyar vagy külföldi kollégák látogatnak hozzánk, ők is elismerően nyilatkoznak a Belváros hangulatáról.

És a legemlékezetesebb hely?

Természetesen a Kórház, hiszen ez életem első és jelenlegi munkahelye, ahol 48 éve dolgozom, ebből 32 évet osztályvezetőként. Fiatal orvosként nagy tervekkel láttam munkához, és ma már úgy gondolom, elképzeléseim nagy részét sikerült megvalósítani: az újszülött és gyermekintenzív valamint sürgősségi ellátáson át a gyermekbarát szemlélet kialakításáig. Székesfehérváron olyan megyei osztály működik, ami európai színvonalú ellátást biztosít.

Honnét indult a Gyermekosztály és milyen most?

Régen nem lehetett látogatni a gyerekeket, csak az átlátszó üvegablakon keresztül nézhettek be a szülők, rokonok. Szívszorító élmény volt, amikor a gyerek bent sírt, a szülő kint. Ma már 24 órában a gyerek mellett lehet az anya. 9 anyás ágy áll rendelkezésünkre, vagyis a szoptatott babáknak vagy az egyedül nehezen megmaradó gyermekeknek a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Azoknak az anyáknak, akik az újszülött intenzív részlegen (PIC) szoptatják gyermekeiket, szintén biztosított 3-3 ágy fürdőszobával, vagyis az anyukák csak átsétálnak, és együtt lehetnek a kicsikkel. Osztályunkon egyébként minden kórteremben van komplett fürdőszoba is.
2003-ban az országban elsőként alakítottuk ki a sürgősségi megfigyelő egységet, mely gyermek- és szülőbarát, hiszen az e részlegen megfigyelt és kezelt betegeknek nem kell 3-4 napig bent feküdni pl. egy gégegyulladás miatt. Évente 1800-2000 gyermek fordul meg itt, kis pácienseink 85%-a egy napon belül hazamehet, ami or­szágosan is példamutató eredmény.

Követi kis betegeinek a sorsát?

Az idegrendszerileg sérült gyermekek korai fejlesztése és rehabilitációja nagyon fontos vonulata az életemnek. Nem csak akkor, amikor elhagyják a kórházat, hanem később is nyomon követjük őket, pl. szakrendeléseken, vagy az óvodák, iskolák színterein. Lelkes pedagógusokkal együtt alakítottuk ki az első integrált óvodát mozgássérülteknek, mely a Rákóczi Utcai Óvodában találta meg a végleges helyét. De van integrált bölcsőde a József Attila utcában, és a Németh László Általános Iskola a nagyobb gyerekeknek. Életem másik fő vonulata a sürgősségi és intenzív ellátás javítása. Stabil orvosgárdánk van, akik magas színvonalon végzik a munkájukat. Az 1987 óta országos központként működő PIC részlegünk munkájának is köszönhetően a csecsemőhalálozás a megyében 3 ezrelék alá csökkent. Osztályunkon ma közel 30 orvos dolgozik, 18-an szakvizsgával rendelkeznek, többen második és harmadik szakvizsgával is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászat mellett még specializálódtak: a neonatológia, a kardiológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a neurológia, az endokrinológia, a diabetológia, a nefrológia irányába.

Mindent összegezve: életem nagy szerencséjének tartom, hogy feleségemmel, Gervain Judittal megismerkedtem annak idején. Amellett, hogy csodálatos társ, két gyermekünk édesanyja, négy gyönyörű unokánk nagymamája, még nagyon jó szakember is. Ráadásul általa kerülhettem Székesfehérvárra, ahol elmondhatom magamról, hogy boldog ember vagyok.

Interjú

 1. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 2. Az imitátor - szeptember végén várható Prax Levente második kötetének megjelenése

  Prax Levente első kötete után a hamarosan megjelenő második is igazolja: akármibe fog a szerző, „paródia lesz belőle”. Az abszurd-groteszk stílus, a kritikus szemlélet, a szereplők irracionális viselkedése jelenik meg a mániákus díszmadárgyűjtő váratlan átváltozásáról, az apokaliptikus fővárosról vagy a szenzációhajhász riporter hanyatlásáról szóló elbeszélésekben. 

  2020.08.07.
 3. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.
 4. Hangolnak már - meglepetéssel készül augusztusra a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

  A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – augusztus 19-én ismét a fúvószenéé és az egyenruhásoké lesz a főszerep Székesfehérvár Belvárosában. A VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon négy helyőrségi zenekar előadásában csendülnek fel indulók, klasszikusok és könnyűzenei melódiák.

  2020.07.21.
 1. Megalkotni az egész univerzumra érvényes modellt - beszélgetés Vámi Tamás Álmos fizikussal

  Vámi Tamás Álmos kísérleti fizikus szakterülete a részecskefizika és a kvantumelmélet: kutatásának célja a szuperszimmetrikus részecskék felfedezése. Az ELTE-n elvégzett mesterképzés után jelenleg PhD-képzés keretében folytatja tanulmányait a Johns Hopkins Egyetemen az USA-ban, Baltimore-ban.

  2020.07.10.
 2. Emberarcok az Ótestamentumból - beszélgetés Pinke Miklós képzőművésszel

  Az újraolvasott Biblia értelmezéséből született az a 42 tusrajz, amelyeken kortalan emberarcokat ábrázol Pinke Miklós képzőművész. A Károli-féle fordítás gyönyörű szövege, a hihetetlen, máig élő történetek és a színes technikákkal alapozott megannyi féle papír inspirációjára elkészült sorozatot a közönség a Deák Képtárban nézhette meg az elmúlt év végén. 

  2020.07.06.
 3. Beszélgetés Sáringer Éva bútorfestő népművésszel

  Sáringer Éva bútorfestő népművész két éve indult el az első székelyföldi körútra, hogy a helyi bútorfestés hagyományait feltárja, és dokumentálja a népi örökség fennmaradt, ritka kincseit. A Lánczos-Szekfű ösztöndíj támogatásával újabb utat tervez: néhány új lelőhely felkutatása mellett a már meglátogatott helyszínekre is visszalátogat majd, hogy tovább mélyíthesse tudását, tapasztalatait.

  2020.07.03.
 4. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30