Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.
2019.07.29. 06:58 |

„24 órában a gyermekekért élek.”

Mióta él Székesfehérváron?

1971 óta. Feleségem, Dr. Gervain Judit tős­gyökeres fehérvári. Ő volt az, aki ide vonzott, s általa szerettem meg a várost. Majdnem 50 éve figyelem, miként alakul ez a modern, de dicső emlékeinek is élő település. Amikor Székesfehérvárról beszélünk, nem elhanyagolható az a tény, hogy a Balaton és a Velencei-tó között fekszik, Budapest elérhető közelségében.

Van olyan helyszín Fehérváron, amely közel áll Önhöz?

Több is… Amikor Judittal először ide jöttem, hogy bemutasson a szüleinek, sok más fiatal párhoz hasonlóan az első utunk nekünk is a Bory-várba vezetett, ahol nagyon megtetszettek Bory Jenő szobrai. Később gyakran hoztuk ide a gyerekeket, majd az unokákat is. Ugyanígy emlékezetes hely számunkra a Megyeháza előtti Szent István tér a lovasszoborral: sokszor időztünk az árnyas fák alatt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. Régen nem nagyon jutott rá időnk, de manapság egyre többször megfordulunk a folyamatosan szépülő Belvárosban is, hogy beüljünk egy kávéra vagy egy étterembe. Amikor orvoskongresszusok kapcsán magyar vagy külföldi kollégák látogatnak hozzánk, ők is elismerően nyilatkoznak a Belváros hangulatáról.

És a legemlékezetesebb hely?

Természetesen a Kórház, hiszen ez életem első és jelenlegi munkahelye, ahol 48 éve dolgozom, ebből 32 évet osztályvezetőként. Fiatal orvosként nagy tervekkel láttam munkához, és ma már úgy gondolom, elképzeléseim nagy részét sikerült megvalósítani: az újszülött és gyermekintenzív valamint sürgősségi ellátáson át a gyermekbarát szemlélet kialakításáig. Székesfehérváron olyan megyei osztály működik, ami európai színvonalú ellátást biztosít.

Honnét indult a Gyermekosztály és milyen most?

Régen nem lehetett látogatni a gyerekeket, csak az átlátszó üvegablakon keresztül nézhettek be a szülők, rokonok. Szívszorító élmény volt, amikor a gyerek bent sírt, a szülő kint. Ma már 24 órában a gyerek mellett lehet az anya. 9 anyás ágy áll rendelkezésünkre, vagyis a szoptatott babáknak vagy az egyedül nehezen megmaradó gyermekeknek a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Azoknak az anyáknak, akik az újszülött intenzív részlegen (PIC) szoptatják gyermekeiket, szintén biztosított 3-3 ágy fürdőszobával, vagyis az anyukák csak átsétálnak, és együtt lehetnek a kicsikkel. Osztályunkon egyébként minden kórteremben van komplett fürdőszoba is.
2003-ban az országban elsőként alakítottuk ki a sürgősségi megfigyelő egységet, mely gyermek- és szülőbarát, hiszen az e részlegen megfigyelt és kezelt betegeknek nem kell 3-4 napig bent feküdni pl. egy gégegyulladás miatt. Évente 1800-2000 gyermek fordul meg itt, kis pácienseink 85%-a egy napon belül hazamehet, ami or­szágosan is példamutató eredmény.

Követi kis betegeinek a sorsát?

Az idegrendszerileg sérült gyermekek korai fejlesztése és rehabilitációja nagyon fontos vonulata az életemnek. Nem csak akkor, amikor elhagyják a kórházat, hanem később is nyomon követjük őket, pl. szakrendeléseken, vagy az óvodák, iskolák színterein. Lelkes pedagógusokkal együtt alakítottuk ki az első integrált óvodát mozgássérülteknek, mely a Rákóczi Utcai Óvodában találta meg a végleges helyét. De van integrált bölcsőde a József Attila utcában, és a Németh László Általános Iskola a nagyobb gyerekeknek. Életem másik fő vonulata a sürgősségi és intenzív ellátás javítása. Stabil orvosgárdánk van, akik magas színvonalon végzik a munkájukat. Az 1987 óta országos központként működő PIC részlegünk munkájának is köszönhetően a csecsemőhalálozás a megyében 3 ezrelék alá csökkent. Osztályunkon ma közel 30 orvos dolgozik, 18-an szakvizsgával rendelkeznek, többen második és harmadik szakvizsgával is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászat mellett még specializálódtak: a neonatológia, a kardiológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a neurológia, az endokrinológia, a diabetológia, a nefrológia irányába.

Mindent összegezve: életem nagy szerencséjének tartom, hogy feleségemmel, Gervain Judittal megismerkedtem annak idején. Amellett, hogy csodálatos társ, két gyermekünk édesanyja, négy gyönyörű unokánk nagymamája, még nagyon jó szakember is. Ráadásul általa kerülhettem Székesfehérvárra, ahol elmondhatom magamról, hogy boldog ember vagyok.

Interjú

 1. Klasszikus nyitottság a 21. században - beszélgetés Lehrner Zsolt alpolgármesterrel

  Az elmúlt húsz évben a bankszektorban dolgozott és a napokban adja át az általa vezetett fiók vezetését. A Palotavárosban él, a legtöbbet gyalog, kerékpárral vagy busszal közlekedik. Büszkén vállalja, hogy busszal jár munkába, ha mégis autóval indul körüzenetet ír a kollégáinak, mert aggasztja, hogy legtöbbször csak egy-egy ember ül a járművekben. Szereti és ismeri is Közép-Európa városait, egy igazi klasszikus ember, aki nyitott a huszonegyedik század kihívásaira. 

  2019.11.14.
 2. Profi ökölvívás - Törteli Balázs gőzerővel készül a visszatérésre

  Túl van egy hosszabb, sérülést követő periódus nehezén, munkába állt és újra teljes erőbedobással készül az új kihívásokra - jelentette be minap Törteli Balázs (15-2; 6 KO) magyar bajnok ökölvívó.„Jó érzés sportolónak lenni, izomlázzal feküdni, izomlázzal kelni és újra azt érezni, hogy tartok valahova.” - emelte ki a fehérvári harcos honlapunknak adott hosszabb interjújában.

  2019.10.04.
 3. Ha csak egyetlen gondolatért is - interjú Csizik Balázzsal

  Csizik Balázs képeivel korábban már találkozhattunk a Múzeum Kávézóban, anno a Műhelyben, és fafaragóművész nagyapjával együtt állított ki a Városi Könyvtárban. Utóbbi nagyon fontos pillanat volt számára, hiszen ott összeért a nagyapa népművészete az unoka akkor még eléggé gyerekcipőben járó absztrakt fotóművészetével.

  2019.08.26.
 4. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 1. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 2. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 3. Szendrényi Éva - felemelő érzés a nézőtéren az előadások utáni csend

  Szendrényi Éva díszlettervező a Koronázási Szertartásjátékok kezdete óta felel a produkció látványvilágáért. Mint minden évben, idén is számíthatunk újdonságokra, így kíváncsiak voltunk a főbb változásokra.

  2019.07.30.
 4. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek