Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.
2019.07.29. 06:58 |

„24 órában a gyermekekért élek.”

Mióta él Székesfehérváron?

1971 óta. Feleségem, Dr. Gervain Judit tős­gyökeres fehérvári. Ő volt az, aki ide vonzott, s általa szerettem meg a várost. Majdnem 50 éve figyelem, miként alakul ez a modern, de dicső emlékeinek is élő település. Amikor Székesfehérvárról beszélünk, nem elhanyagolható az a tény, hogy a Balaton és a Velencei-tó között fekszik, Budapest elérhető közelségében.

Van olyan helyszín Fehérváron, amely közel áll Önhöz?

Több is… Amikor Judittal először ide jöttem, hogy bemutasson a szüleinek, sok más fiatal párhoz hasonlóan az első utunk nekünk is a Bory-várba vezetett, ahol nagyon megtetszettek Bory Jenő szobrai. Később gyakran hoztuk ide a gyerekeket, majd az unokákat is. Ugyanígy emlékezetes hely számunkra a Megyeháza előtti Szent István tér a lovasszoborral: sokszor időztünk az árnyas fák alatt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. Régen nem nagyon jutott rá időnk, de manapság egyre többször megfordulunk a folyamatosan szépülő Belvárosban is, hogy beüljünk egy kávéra vagy egy étterembe. Amikor orvoskongresszusok kapcsán magyar vagy külföldi kollégák látogatnak hozzánk, ők is elismerően nyilatkoznak a Belváros hangulatáról.

És a legemlékezetesebb hely?

Természetesen a Kórház, hiszen ez életem első és jelenlegi munkahelye, ahol 48 éve dolgozom, ebből 32 évet osztályvezetőként. Fiatal orvosként nagy tervekkel láttam munkához, és ma már úgy gondolom, elképzeléseim nagy részét sikerült megvalósítani: az újszülött és gyermekintenzív valamint sürgősségi ellátáson át a gyermekbarát szemlélet kialakításáig. Székesfehérváron olyan megyei osztály működik, ami európai színvonalú ellátást biztosít.

Honnét indult a Gyermekosztály és milyen most?

Régen nem lehetett látogatni a gyerekeket, csak az átlátszó üvegablakon keresztül nézhettek be a szülők, rokonok. Szívszorító élmény volt, amikor a gyerek bent sírt, a szülő kint. Ma már 24 órában a gyerek mellett lehet az anya. 9 anyás ágy áll rendelkezésünkre, vagyis a szoptatott babáknak vagy az egyedül nehezen megmaradó gyermekeknek a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Azoknak az anyáknak, akik az újszülött intenzív részlegen (PIC) szoptatják gyermekeiket, szintén biztosított 3-3 ágy fürdőszobával, vagyis az anyukák csak átsétálnak, és együtt lehetnek a kicsikkel. Osztályunkon egyébként minden kórteremben van komplett fürdőszoba is.
2003-ban az országban elsőként alakítottuk ki a sürgősségi megfigyelő egységet, mely gyermek- és szülőbarát, hiszen az e részlegen megfigyelt és kezelt betegeknek nem kell 3-4 napig bent feküdni pl. egy gégegyulladás miatt. Évente 1800-2000 gyermek fordul meg itt, kis pácienseink 85%-a egy napon belül hazamehet, ami or­szágosan is példamutató eredmény.

Követi kis betegeinek a sorsát?

Az idegrendszerileg sérült gyermekek korai fejlesztése és rehabilitációja nagyon fontos vonulata az életemnek. Nem csak akkor, amikor elhagyják a kórházat, hanem később is nyomon követjük őket, pl. szakrendeléseken, vagy az óvodák, iskolák színterein. Lelkes pedagógusokkal együtt alakítottuk ki az első integrált óvodát mozgássérülteknek, mely a Rákóczi Utcai Óvodában találta meg a végleges helyét. De van integrált bölcsőde a József Attila utcában, és a Németh László Általános Iskola a nagyobb gyerekeknek. Életem másik fő vonulata a sürgősségi és intenzív ellátás javítása. Stabil orvosgárdánk van, akik magas színvonalon végzik a munkájukat. Az 1987 óta országos központként működő PIC részlegünk munkájának is köszönhetően a csecsemőhalálozás a megyében 3 ezrelék alá csökkent. Osztályunkon ma közel 30 orvos dolgozik, 18-an szakvizsgával rendelkeznek, többen második és harmadik szakvizsgával is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászat mellett még specializálódtak: a neonatológia, a kardiológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a neurológia, az endokrinológia, a diabetológia, a nefrológia irányába.

Mindent összegezve: életem nagy szerencséjének tartom, hogy feleségemmel, Gervain Judittal megismerkedtem annak idején. Amellett, hogy csodálatos társ, két gyermekünk édesanyja, négy gyönyörű unokánk nagymamája, még nagyon jó szakember is. Ráadásul általa kerülhettem Székesfehérvárra, ahol elmondhatom magamról, hogy boldog ember vagyok.

Interjú

 1. Fehérvárért dolgozunk - beszélgetés Márton Roland önkormányzati képviselővel

  Dr. Márton Roland az ellenzéki összefogás önkormányzati képviselője a harmadik ciklusát kezdte a közgyűlésben. A testületben a Terület- és településfejlesztési operatív program forrásainak és a közvetlen Európai Uniós támogatások megszerzésének tanácsnoka is. Mint mondta a következő európai uniós fejlesztési ciklus remek lehetőségeket tartogat Székesfehérvárnak.

  2020.01.16.
 2. "Színészként minden lehetek!" - beszélgetés Tóth Ildikó színésznővel

  Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas érdemes művész abban a megtiszteltetésben részesült, hogy 2019-ben átvehette a Prima Primissima díjat is. A színésznő szerint a színházcsinálás egy olyan misszió, ahol az ember folyamatosan tanít, tanul és közös gondolkodásra hív.

  2020.01.13.
 3. „Európát alulról felfelé kell építeni” - Fehérvári delegáció Schwäbisch Gmündben

  Német testvérvárosunkkal való együttműködésünk változatosabb és sokrétűbb mint valaha, kapcsolatunkkal hitet teszünk a közös európai gondolat mellett, szövetségünk pedig tapasztalatok megosztására is kiváló - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Schwäbisch Gmünd és Székesfehérvár új kulturális csereprogrammal készül, szakképzési és nyelvtanulási programokról egyeztetettek a január eleji látogatáson.

  2020.01.10.
 4. Ami összeköt bennünket: a város szeretete!

  Városfejlesztési és közéleti szempontból is mozgalmas volt a búcsúzó év, elég, ha csak a két választásra vagy a rekordösszegű városi költségvetésre gondolunk. A megannyi fejlesztésen túl azonban legalább ilyen fontos, hogy közösségként is erősödtünk Székesfehérváron. Minderről Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk.

  2019.12.29.
 1. Ahol a sokszínűség jobban érvényesül – beszélgetés Barlabás András önkormányzati képviselővel

  Barlabás András 31 éves székesfehérvári közgazdász a Momentum önkormányzati képviselőjeként szerzett listán mandátumot a város közgyűlésébe. Tanult és dolgozott az Egyesült Királyságban, az év végéig pedig egy fehérvári multinál dolgozik, mint operatív menedzser. De vezetett már vállalat-felvásárlást, és különböző komplex projekteket is. Az emberek között érzi igazán jól magát. Családos ember, feleségével és másfél éves kislányával él.

  2019.12.17.
 2. Békében, szabadságban, igazságosságban - beszélgetés Fazakas Attila önkormányzati képviselővel

  Fazakas Attila 1974 januárjában született, Marosvásárhelyen, ahol tizennyolc éves koráig élt. A főiskolát Szatmárnémetiben, az egyetemet Kolozsváron végezte. Családos ember, van egy négy és egy hét éves gyermeke. Palotavárosban él, Fehérvárt, a második szülővárosának tekinti. Mint mondja közéleti szerepvállalásával szeretné elősegíteni, hogy a fiatalok maradjanak itthon és békében, szabadságban, igazságosságban élhessenek a Kárpát-medencében.

  2019.12.12.
 3. Szeretünk közösségben lenni és alkotni - beszélgetés Juhász László önkormányzati képviselővel

  Juhász László, a VÁLASZ Független Civilek önkormányzati képviselője negyedik ciklusát kezdheti meg a székesfehérvári közgyűlésben. Az új ciklusban városfejlesztési tanácsnokként is tevékenykedik. Juhász Lászlót az általa képviselt szervezet értékeiről és arról is kérdeztük, hogy hosszú távon hogyan képzeli el a város jövőjét.

  2019.12.02.
 4. Trenddel szemben - beszélgetés Róth Péter alpolgármesterrel

  A következő hetekben a város honlapján olvasható interjúsorozatban a listáról mandátumot szerzett képviselőket kérdezzük; elsőként Róth Pétert, a Fidesz képviselőjét, akit harmadszor választott Székesfehérvár alpolgármesterévé a város Közgyűlése. A régi-új városvezetővel a választási eredményekről, kibővült feladatköréről és érdekes társadalompolitikai gondolatokról beszélgettünk.

  2019.11.25.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek