Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.
2019.07.29. 06:58 |

„24 órában a gyermekekért élek.”

Mióta él Székesfehérváron?

1971 óta. Feleségem, Dr. Gervain Judit tős­gyökeres fehérvári. Ő volt az, aki ide vonzott, s általa szerettem meg a várost. Majdnem 50 éve figyelem, miként alakul ez a modern, de dicső emlékeinek is élő település. Amikor Székesfehérvárról beszélünk, nem elhanyagolható az a tény, hogy a Balaton és a Velencei-tó között fekszik, Budapest elérhető közelségében.

Van olyan helyszín Fehérváron, amely közel áll Önhöz?

Több is… Amikor Judittal először ide jöttem, hogy bemutasson a szüleinek, sok más fiatal párhoz hasonlóan az első utunk nekünk is a Bory-várba vezetett, ahol nagyon megtetszettek Bory Jenő szobrai. Később gyakran hoztuk ide a gyerekeket, majd az unokákat is. Ugyanígy emlékezetes hely számunkra a Megyeháza előtti Szent István tér a lovasszoborral: sokszor időztünk az árnyas fák alatt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. Régen nem nagyon jutott rá időnk, de manapság egyre többször megfordulunk a folyamatosan szépülő Belvárosban is, hogy beüljünk egy kávéra vagy egy étterembe. Amikor orvoskongresszusok kapcsán magyar vagy külföldi kollégák látogatnak hozzánk, ők is elismerően nyilatkoznak a Belváros hangulatáról.

És a legemlékezetesebb hely?

Természetesen a Kórház, hiszen ez életem első és jelenlegi munkahelye, ahol 48 éve dolgozom, ebből 32 évet osztályvezetőként. Fiatal orvosként nagy tervekkel láttam munkához, és ma már úgy gondolom, elképzeléseim nagy részét sikerült megvalósítani: az újszülött és gyermekintenzív valamint sürgősségi ellátáson át a gyermekbarát szemlélet kialakításáig. Székesfehérváron olyan megyei osztály működik, ami európai színvonalú ellátást biztosít.

Honnét indult a Gyermekosztály és milyen most?

Régen nem lehetett látogatni a gyerekeket, csak az átlátszó üvegablakon keresztül nézhettek be a szülők, rokonok. Szívszorító élmény volt, amikor a gyerek bent sírt, a szülő kint. Ma már 24 órában a gyerek mellett lehet az anya. 9 anyás ágy áll rendelkezésünkre, vagyis a szoptatott babáknak vagy az egyedül nehezen megmaradó gyermekeknek a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani. Azoknak az anyáknak, akik az újszülött intenzív részlegen (PIC) szoptatják gyermekeiket, szintén biztosított 3-3 ágy fürdőszobával, vagyis az anyukák csak átsétálnak, és együtt lehetnek a kicsikkel. Osztályunkon egyébként minden kórteremben van komplett fürdőszoba is.
2003-ban az országban elsőként alakítottuk ki a sürgősségi megfigyelő egységet, mely gyermek- és szülőbarát, hiszen az e részlegen megfigyelt és kezelt betegeknek nem kell 3-4 napig bent feküdni pl. egy gégegyulladás miatt. Évente 1800-2000 gyermek fordul meg itt, kis pácienseink 85%-a egy napon belül hazamehet, ami or­szágosan is példamutató eredmény.

Követi kis betegeinek a sorsát?

Az idegrendszerileg sérült gyermekek korai fejlesztése és rehabilitációja nagyon fontos vonulata az életemnek. Nem csak akkor, amikor elhagyják a kórházat, hanem később is nyomon követjük őket, pl. szakrendeléseken, vagy az óvodák, iskolák színterein. Lelkes pedagógusokkal együtt alakítottuk ki az első integrált óvodát mozgássérülteknek, mely a Rákóczi Utcai Óvodában találta meg a végleges helyét. De van integrált bölcsőde a József Attila utcában, és a Németh László Általános Iskola a nagyobb gyerekeknek. Életem másik fő vonulata a sürgősségi és intenzív ellátás javítása. Stabil orvosgárdánk van, akik magas színvonalon végzik a munkájukat. Az 1987 óta országos központként működő PIC részlegünk munkájának is köszönhetően a csecsemőhalálozás a megyében 3 ezrelék alá csökkent. Osztályunkon ma közel 30 orvos dolgozik, 18-an szakvizsgával rendelkeznek, többen második és harmadik szakvizsgával is. Ez azt jelenti, hogy a gyerekgyógyászat mellett még specializálódtak: a neonatológia, a kardiológia, a pulmonológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a neurológia, az endokrinológia, a diabetológia, a nefrológia irányába.

Mindent összegezve: életem nagy szerencséjének tartom, hogy feleségemmel, Gervain Judittal megismerkedtem annak idején. Amellett, hogy csodálatos társ, két gyermekünk édesanyja, négy gyönyörű unokánk nagymamája, még nagyon jó szakember is. Ráadásul általa kerülhettem Székesfehérvárra, ahol elmondhatom magamról, hogy boldog ember vagyok.

Interjú

 1. „A narrátor kapocs a múlt és a jelen között” - interjú Mihályi Győzővel

  Mihályi Győző nélkül nincsen Koronázási Szertartásjáték, hiszen a kezdetek óta számít rá Szikora János, rendező. A grandiózus produkció emlékezetes pillanatairól és kihívásairól is beszélgettünk a Jászai Mari-díjas színművésszel.

  2019.08.08.
 2. Végtelen erő, energia, küzdelem, száguldás emberi sorsok és lelkiállapotok között

  Szirtes Edina „Mókus” muzsikus és zeneszerző évek óta jegyzi a Koronázási Szertartásjáték zenéjét. Az alkotó lelkesedéssel mesélt többek között az alkotás folyamatáról, kedvenc tavalyi jelenetéről és megosztotta gondolatait a szövegkönyvről is.

  2019.08.02.
 3. Egyetlen otthonunk van: Székesfehérvár

  Élj! Láss! Érezz! címmel az elmúlt nyolc pénteken interjú jelent meg olyan fehérváriakkal, akiket sokan ismernek, és akik az élet különböző területeit képviselik hivatásuk révén. A sorozat zárásaként dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét kérdeztük, aki 2010 óta áll a Királyok Városának élén. Számára nem csak az otthon, hanem küldetés is Székesfehérvár. 

  2019.08.02.
 4. Székesfehérvár az emléktérkép - „ A jelenben élek, a múltunk tudatában.”

  Fiatalember, aki a jelenben él, de mégis fontos számára a múlt. Grósz Ákos a Red Rock falmászóterem ügyvezetője ezer szállal kötődik a városhoz, melynek jól ismert utcáit járva gondolatban egy emléktérképet rajzol fel: nem csak a saját, de szerettei életének lenyomataiból. És hogy miért fontos egy ilyen térkép? A vele folytatott beszélgetésből megtudhatjuk…

  2019.07.31.
 1. Székesfehérvár – a modern, de dicső emlékeinek is élő város

  Dr. Simon Gábor a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház gyermekgyógyász főorvos irányítása alatt alakult ki a mai, európai színvonalon működő Gyermekosztály, de kivette a részét abból a munkából is, melynek köszönhetően ma már természetes az integrált oktatás, vagyis az egészséges gyermekek mellett a fogyatékkal élők nevelése.

  2019.07.29.
 2. Székesfehérvár a templomok városa - számtalan rejtett kincs vár még felfedezésre

  Tornyai Gábor közvetlensége és emberismerete magával ragadó. Amellett, hogy katolikus pap, még mentálhigiénés szakember is, akihez bátran lehet életvezetési tanácsokért fordulni. Gábor atya nemcsak prédikációiban találta meg a megszólítás lehetőségét, hanem évek óta szerepel a Vörösmarty Rádió műsoraiban is. Emellett igazi lokálpatrióta, aki szereti felfedezni a várost, ahol él.

  2019.07.23.
 3. Fehérvár, az esélyegyenlőség városa - „Tele a szívem és a kezem hajtogatnivaló lufival”

  Andi Bohóc mindig akcióban van: fellépésre utazik teljes díszben (mely számtalan humoros élethelyzet forrása), vagy élelmiszert gyűjt rászorulóknak, esetleg a begyűjtött csomagokat viszi ki iskolákba, óvodákba és nem csak Mikulás idején. A vele folytatott beszélgetés is sok meglepetést tartogatott… 

  2019.07.16.
 4. Székesfehérvár, ahová jó hazajönni - „szeretem a város feelingjét”

  Pixa videói a youtube-on többmilliós nézettséget generálnak, zenéit jól ismeri az egész ország. Feltűnik az oldalán ByeAlex, Kis Grófó, Hiró – azt azonban kevesen tudják róla, hogy tősgyökeres székesfehérvári, aki sohasem távolodott el a várostól, ahol született.

  2019.06.28.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek