Szék kiállítás és iskolatörténeti emlékek a 65 éves Vörösmartyban

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 65. jubileuma alkalmából szék kiállítást és iskolatörténeti kiállítást is rendezett. Az egykori 323-asban több mint nyolcvan féle széket lehet látni a március 4-ig tartó tárlaton és megannyi iskolatörténeti emléket gyűjtöttek össze az elmúlt hat és fél évtizedből.
2020.02.06. 14:21 |

A Vörösmartyban iskolatörténeti kiállítás is nyílt a jeles évfordulón, melyen régi tankönyvek, szerszámok, iskolapadok, dokumentumok és diáksporttörténeti emlékek is láthatók.

A szék kiállításon az ülő alkalmatosságok többsége fehérvári intézményekből való, de az iskola tanárai és diákjai és még volt kollégák is összefogtak annak érdekében, hogy minél többféle széket lehessen bemutatni.

 A jeles évfordulóra készült kiállítást Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója és Szépné Holzcer Piroska iskolaigazgató közösen nyitotta meg.

A Vörösmarty mindig is egy nagyon fontos intézménye volt a fehérvári szakképzésnek és nagy örömmel látjuk, hogy újra egyre több a diák az iskolában, akik fontos, versenyképes tudást kapnak többféle hiányszakmában - mondta Cser-Palkovics András polgármester. A születésnapi év szék kiállításához igyekezett a hivatal is hozzájárulni, így a város polgármesterének széke is a kiállítás része, amit természetesen mindenki ki is próbálhat.

Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem tudományos főmunkatársa szakmai érdekességeket osztott meg a megnyitó közönségével, összefoglalva a szék körülbelül négyezer éves történetét, annak kiemelkedő állomásaival. 

Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának történetéről:

1953-ig működött a 323. sz. Építőipari Szakmunkásképző Intézet Várpalotán, ami kőműves, vasbetonszerelő, szobafestő - mázoló tanulók képzésével foglalkozott. Mint várpalotai iskola 1953-ban megszűnt és Székesfehérvárra költözött át. A visszaemlékezésekből pedig arra lehet következtetni, hogy még ebben az évben megszületett a döntés, hogy a volt fehérvári csendőrlaktanya épületét tanoncoktatás céljára kell átalakítani. A Vörösmarty tényleges működésének megkezdése 1954. április 5-e volt.

1962-ig csak kőműves szakmára oktatott az iskola, de a szolgálati lakásból, 250 fős konyhából, étteremből, 160 fős tanulóotthonból, klubhelyiségekből álló épületkomplexum 1962 őszére teljesen elkészült és nyolc szakmában indult, közel 300 tanulóval a szakmai képzés. Két év elteltével már tizenegy szakmát oktattak mintegy hétszáz tanulónak. A tanulók létszáma 1982 és 1992 között 1000 fő felett volt. A demográfiai hullám csúcsát 1987-re prognosztizálták, de a legtöbb fiatalt az 1991-92-es tanévben iskolázták be.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek