Szebbnél szebb alkotások láthatóak a Betlehemi Szép Csillag kiállításon

A járványhelyzet miatt idén az online térben, de mégis megvalósult a 18. Betlehemi Szép Csillag kiállítás a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. A pályázatra 29 alkotó küldött be 38, a legkülönfélébb kézműves technikával készült betlehemet, melyek között volt többrészes alkotás is. A legötletesebb, legszebb művek készítőit oklevéllel, ajándékokkal jutalmazzák, melyeket december 20-án vehetnek át a díjazottak.
2020.11.30. 16:15 |

Online formában, de hagyományosan a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában nyitották meg a 18. alkalommal meghirdetett Betlehemi Szép Csillag pályázathoz kapcsolódó kiállítást.

A járványhelyzet miatt a szokásosnál kevesebben kapcsolódtak a pályázathoz, de kreativitásban, ötletességben, szépségben így sincs hiány: a gyerekek kategóriájában 6 egyéni és 11 csoportos alkotás, míg a felnőtt kategóriában 12 alkotást érkezett be.

A közönség nélkül rendezett megnyitón Jakubek Ágnes, a művelődési ház igazgatója köszöntötte az élő közvetítésben kapcsolódott látogatókat. Elmondta, az idei kiállítás sem maradhatott el, hiszen ez a tárlat és a díjazás az intézmény egyik legfontosabb, karácsonyra hangoló rendezvénye. Idén az ajándékozás anyagi vonzata háttérbe szorul, de lelki értelemben megmarad a karácsony örök és igazi üzenete.

Spányi Antal megyés püspök megnyitó beszédében elmondta, az alkotások segítenek bennünket az adventi út bejárásában, segítenek bennünket abban, hogy közeledjünk karácsonyhoz, Jézus születéséhez, és belsőleg is ráhangolódjunk az ünnepre. Az ünnep meghitt örömének bemutatása ebben az esztendőben sajnos másképp történik. A járványtól mindannyian tartunk, óvnunk kell magunkat és egymást is. De mégis be akarunk járni egy adventi utat, amire most is lehetőség nyílik. Ez a szívünk és lelkünk készületének útja. Egy olyan út, amelyben mindenki maga kell, hogy felépítse annak tartalmát, különböző állomásait.

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy már októberben meghirdették a pályázatot, és ahogy telt az idő, úgy hatalmasodott el bennük az érzés: lehet, hogy a járvány miatt idén senki sem fog pályázni. De nem így történt! Az alkotások segítenek lélekben is készülni az adventre, a karácsonyra, valamint egy régi magyar hagyományt, a betlehem-készítést is átörökítik, nem hagyják feledésbe merülni.

A kiállítás az adventi időszakban online látogatható a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete honlapján, valamint Facebook-oldalán. Az okleveleket és az ajándékcsomagokat az alkotások visszaadásakor, 2020. december 20-án 10 óra és 15 óra között vehetik át a díjazottak.

Az ugyancsak októberben meghirdetett Mesélő textilek című pályázatra beérkezett anyagok – régi ruhadarabok, használati és dísztárgyak – szintén láthatóak a betlehemek mellett. A kézműves egyesület elképzelései szerint ezt a pályázatot tavasszal ismét meghirdetik, és akkora egy szélesebb körű kiállítást is terveznek.

Szöveg: Berta Kata és Havasi Tímea

Kultúra

 1. Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a fehérvári királysírban

  Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak a székesfehérvári királysírban lévő csontok között - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

  2021.01.21.
 2. A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesül Zemlényi Katica, karnagy

  A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte 1998-ban a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. 

  2021.01.20.
 3. „Szívünkben és lelkünkben kell emléket állítani” - fogadalmi mise Szent Sebestyén napján

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik január 20-án a város fogadalmára, hálát adva azért, hogy szerencsésen megmenekült a pestisjárványtól. Az idei Szent Sebestyén-napon, szerdán, - számos ünnepélyes szokást ezúttal mellőzve, - egyszerű külsőségek mellett, a város papságával koncelebrált püspöki szentmisével ünnepelte Fehérvár a közel 300 éves hagyományt a Felsővárosi templomban.

  2021.01.20.
 4. Névadó pályázatot hirdetett új lakójának a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Új lakó, egy színes babzsák érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár gyermekrészlegébe. A vicces, nagyméretű figurát adományként kapta az intézmény, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek használhassák olvasás közben. Most keresik a legjobb nevet a figurának, melyre az intézmény pályázatot hirdetett a Facebook-oldalán február 12-ig. A nyertest gyermekkönyvvel jutalmazzák.

  2021.01.20.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka