„Szakmák vására” 2022. - pályaválasztási kiállítás lesz pénteken és szombaton

A Fejér Megyei Kormányhivatal október 14-én és 15-én (pénteken 9-16 óráig, szombaton 9-12 óráig), idén 21. alkalommal, ismét megrendezi a hagyományos pályaválasztási kiállítását. A kétnapos programsorozatnak ezúttal a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikuma ad helyszínt.
2022.10.12. 10:25 |
„Szakmák vására” 2022. - pályaválasztási kiállítás lesz pénteken és szombaton

A szervezőknek és így kiemelten, „házigazdaként” a Székesfehérvári Szakképzési Centrumnak az a célja a Pályaválasztási Kiállítás „Szakmák vására” 2022. rendezvényen való részvétellel, hogy a látogatók perspektívát találjanak a „Hogyan tovább?”-ra a meghívott szakmabemutatók, kiállítók, középiskolák, munkáltatók és a megyei Kormányhivatal segítségével.

A program elsősorban a pályaválasztás előtt álló 7–8. osztályos tanulóknak, valamint a középiskolák végzős diákjainak szól, de idén kiemelt figyelmet fordítanak a szakképesítéssel nem rendelkező, vagy az éppen pályamódosítás vagy esetleg állásváltoztatás előtt álló felnőttekre.

A rendezvényen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex tájékoztatást ad az átalakult szakképzési rendszerről, éppen ezért mind a 11 iskola képviselteti majd magát. Pénteken 10-11 óra között, valamint 15-16 óra között az érdeklődőknek lehetősége lesz választ kapni minden kérdésükre a „Kérdések óráján”, ahol az intézmények képviselői adnak tájékoztatást.

A rendezvények helyszínéül szolgáló Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum több szakmai műhelyébe is betekintést enged a látogatók számára, például a gépészműhelybe, a gyártósori műhelybe, illetve a robotikai tevékenységet is szemléltető szakmai műhelybe. A rendezvény két napján, óránkénti beosztású csoportfoglalkozások keretében a Digitális Közösségi Alkotóműhely is tárt kapukkal várja az érdeklődőket, ahol egy helyen találkozik a modern oktatás, a technológiai innováció és a kézügyesség a projektgondolkodás megvalósítása érdekében.

A Pályaválasztási Kiállítás „Szakmák vására” 2022. programja

2022.10.14. péntek

9:00 óra Ünnepélyes megnyitó

9:30-tól 

 • a közép- és felsőfokú oktatási intézmények, mint kiállítók kínálatai: ezen belül az intézmények tagozatairól, fakultációiról, valamint az oktatott szakmák szemléltetéséből is ízelítőt lehet kapni a Fejér megyéből és más megyéből érkező iskolákról,
 • munkáltatók standjai, kültéri kiállítók,
 • szakmabemutató kisfilmek vetítése,
 • műhelylátogatás -14 különböző szakma a gyakorlatban, helyszín: Digitális Alkotóműhely (csoportok indulnak max. 25 fővel 9,10,11,12,13,15 órakor)
 • a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai közreműködésével pályaorientációt segítő tesztek kitöltése
 • 14:00 órától Szakmai pódiumbeszélgetés – „Pályaorientáció más szemmel” címmel, a szülők, pedagógusok, középiskolai végzős hallgatók részére, helyszín: Tornaterem

2022.10.15. szombat

9:00-tól a kiállítás minden tartalmi elemével együttesen látogatható (pályaorientációt segítő érdeklődés felmérés elvégzése, iskolák kiállításai, munkáltatói standok, kültéri kiállítók) egészen 12.00 óráig

Gazdaság

 1. Segített a SZÉPHŐ

  Egy műszaki hiba miatt került nehéz helyzetbe a távfűtés biztosítása a szombathelyi otthonok egy részében, ekkor fordult segítségért az ottani szolgáltató a székesfehérvári távhőszolgáltatóhoz. Példaértékű együttműködés valósul meg Székesfehérvár és Szombathely városa, a távhőszolgáltatást ellátó cégek és a szakminisztérium között.

  2022.12.01.
 2. Arconic-támogatás az Óbudai Egyetemnek

  A gyakorlati műszaki képzés további fejlesztését szolgálja az a 25.000 dolláros támogatás, melyet az Arconic Alapítvány biztosított az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara számára. A összeget olyan eszközökre költik, melyekkel valós ipari folyamatokat tudnak modellezni az egyetem robotikai laborjában. A támogatás jelképes átadására szerdán délután került sor az egyetemen.

  2022.11.30.
 3. Howmet támogatás a felsőoktatásnak

  Újabb „voucher” átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját.

  2022.11.21.
 4. Vezess, elemezz, dönts!

  Vezess, elemezz, dönts! mottóval rendezett menedzserversenyt középiskolások számára az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és a Mondelez Hungária Kft. A résztvevők munkahelyi szituációkat imitálva, játékos gyakorlatok során mérték fel, hogy a munkahelyi légkörhöz rendkívül hasonlító, életszerű helyzetekben hogyan tudják érvényesíteni a különféle készségeiket, képességeit és főként önmagukat.

  2022.11.10.