Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.
2019.09.16. 11:41 |

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 1,55 milliárd forint európai uniós támogatásból fejleszti a külügyi-külgazdasági humánerőforrás-gazdálkodási folyamatokat, továbbá megújítja a belső képzési és továbbképzési, illetve az informatikai rendszert. A Külügyi és Külgazdasági Tudásbázis eredményeit országos roadshow keretében ismertetik a hónap folyamán további nyolc regionális helyszínen.

Négy esztendővel ezelőtt Magyarország Kormánya új típusú külgazdasági stratégiába kezdett, kettős céllal;

az egyik, hogy Magyarországot tegyük fontossá, ipari parkjainkban olyan befektetési környezetet ajánljunk, ahol nem is a külföldi tőkebevonás a legfontosabb szándék, hanem annak a nemzetközi tapasztalat és tudásanyagnak a behozása, hogy

hosszú távon hogyan kell piacot fejleszteni, termelési kapacitást növelni és természetesen új munkahelyeket is teremteni.

Másik cél a magyar gazdaság gerincét adó kis és közepes vállalkozások exportképességének növelése. Mindkét tevékenység kapcsán örömmel jelenthetjük, hogy már a nemzetközi minősítés alapján is a világ egyik legvonzóbb befektetési környezete lett Magyarország.

Ebben Székesfehérvár kiemelt szerepet játszott, nem csak az ipari parki környezettel, hanem a helyi önkormányzat és a területi közigazgatás pozitív hozzáállásával.

Befektetőink sorban azt jelzik vissza a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy jól érzik magukat a régióban.

A kis és középvállalkozások össznemzeti exporttevékenysége több mint 100 milliárd euró évente, ezt szeretnénk újra és újra, mint rekordot megugrani minden esztendőben.

Jelen rendezvénnyel is szeretnénk azt a fajta közös tudást létrehozni, hogy a központi közigazgatás, a minisztériumok, a területi közigazgatás és a helyi önkormányzati igazgatásban dolgozó kollégák hogyan tudnak egymással jól kommunikálni és segíteni ezt a munkát, akár a kis és közepes vállalkozások vagy nagyvállalatok bármilyen fajta államigazgatási, pénzügyi vagy adózási kérdéssel az állam bármely szereplőjéhez fordulnak, akkor világos kérdésre világos választ kaphassanak.” - hangsúlyozta Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyarországi tudástranszfer elősegítéséért felelős miniszteri biztosa.

„A magyar gazdaság, így Székesfehérvár gazdasága nagyot változott.

Míg a kilencvenes évek első felében elsősorban az összeszerelő-üzemek adtak lendületet Székesfehérváron a rendszerváltást követő nagy sokk után, addig az elmúlt években ez nagyban megváltozott hiszen egyre inkább a hozzáadott értékű munka vált elsődlegessé.

Ez több területen is látszik, a város iparűzési adóból származó bevétele az elmúlt kilenc esztendőben csaknem megduplázódott; míg 2010-ben mintegy 9.5 milliárd, addig a tavalyi évben már 18.1 milliárd forint volt és az idei előrejelzések azt mutatják, hogy további növekedés várható.

A város a leginkább azzal tudja segíteni az itt működő vállalatokat, hogy a szolgáltatásait bővíti, ezért kezdtünk néhány évvel ezelőtt felsőoktatási programunkba. Ez óriási lehetőség az itt működő vállalatok számára is.

Nem véletlenül fogalmazott úgy a miniszter úr, hogy a duális képzés Fehérváron működik a legjobban.

Mindemellett az úthálózat-fejlesztés, a kultúra fejlesztése, a sport támogatása mind-mind hozzájárul, hogy közép-európai szinten is egy nagyon magas színvonalú, szolgáltató város legyen Székesfehérvár.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester.

A szakmai workshopon szó volt a külgazdasági közszolgáltatások és a helyi szintű támogató folyamatok hazai és nemzetközi jó gyakorlatáról, az exportorientált gazdaságélénkítésről, valamint a beruházás,- és exportösztönzés finanszírozásának gyakorlatáról is.

A konferencia a helyi és térségi színtű tapasztalatokat összegző kerekesztal-beszélgetéssel zárult, amelyen részt vett Mészáros Attila, Fehérvár alpolgármestere is.

Gazdaság

 1. Közel 190 milliárd forint lesz a Videoton vállalatcsoport idei árbevétele

  A Videoton idei árbevétele várhatóan eléri a 190 milliárd forintot - jelentette be vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója pénteken Székesfehérváron, a cég évzáró rendezvényén. „A közel 10 ezer fő munkavállalót foglalkoztató cégcsoport saját tőkéje emelkedett, miközben a beruházások visszaestek 2018-hoz képest. A korábbi iparágak mellett megjelent az akkumulátorgyártás és ismét készítünk számítógép alkatrészeket.” - emelte ki Széles Gábor.

  2019.12.13.
 2. Horváth Tamás vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Horváth Tamásnak, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettesének ítéltek oda. A tősgyökeres székesfehérvári vállalatvezető nemcsak cégéhez, szülővárosához is mindig hűséges maradt.

  2019.12.12.
 3. Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

  Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 

  2019.12.03.
 4. Átadták az SHS új székesfehérvári irodaépületét

  Ünnepélyes keretek között adták át az SHS Építő Kft. új irodaházát. A székesfehérvári vállalkozás 450 négyzetméteres épületet a cég és alvállalkozói 1,5 év alatt 260 millió forintból készítették el. 

  2019.11.29.
 1. Fejér megyében is jól vizsgázott az országos jégkármérséklő rendszer

  Az országos jégkármérséklő rendszer szeptember végén zárult védekezési időszakának tapasztalatait összegezte Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke, szerdán, Székesfehérváron. Az eseményen átadták a Fejér megye legjobb generátor-kezelőjének járó oklevelet is, amelyet Rácz Csaba kapott Sárkesziről.

  2019.11.27.
 2. Az alkalmazott informatikáról és határterületeiről tanácskoznak

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara szervezésében 14. alkalommal rendezték meg az AIS konferenciát a Hiemer házban, illetve az Óbudai Egyetemen, ahol a résztvevők megoszthatták egymással tudományos eredményeiket.

  2019.11.14.
 3. Innováció és kreativitás - tizenegy csapat versenyzett a PROAStartUP workshopon

  PROAStartUP workshopot szervezett középiskolásoknak a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A kétfordulós verseny döntőjében tizenegy csapat mérte össze kreativitását, tudását pénteken a Hiemer-házban. 

  2019.11.08.
 4. Szijjártó Péter kitüntette a Denso magyar leányvállalatának japán vezetőjét

  A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban Takeucsi Kacuhikónak, a Denso Corporation dízelinjektorokat gyártó üzletága vezető tisztségviselőjének.

  2019.11.06.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek