Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.
2019.09.16. 11:41 |

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 1,55 milliárd forint európai uniós támogatásból fejleszti a külügyi-külgazdasági humánerőforrás-gazdálkodási folyamatokat, továbbá megújítja a belső képzési és továbbképzési, illetve az informatikai rendszert. A Külügyi és Külgazdasági Tudásbázis eredményeit országos roadshow keretében ismertetik a hónap folyamán további nyolc regionális helyszínen.

Négy esztendővel ezelőtt Magyarország Kormánya új típusú külgazdasági stratégiába kezdett, kettős céllal;

az egyik, hogy Magyarországot tegyük fontossá, ipari parkjainkban olyan befektetési környezetet ajánljunk, ahol nem is a külföldi tőkebevonás a legfontosabb szándék, hanem annak a nemzetközi tapasztalat és tudásanyagnak a behozása, hogy

hosszú távon hogyan kell piacot fejleszteni, termelési kapacitást növelni és természetesen új munkahelyeket is teremteni.

Másik cél a magyar gazdaság gerincét adó kis és közepes vállalkozások exportképességének növelése. Mindkét tevékenység kapcsán örömmel jelenthetjük, hogy már a nemzetközi minősítés alapján is a világ egyik legvonzóbb befektetési környezete lett Magyarország.

Ebben Székesfehérvár kiemelt szerepet játszott, nem csak az ipari parki környezettel, hanem a helyi önkormányzat és a területi közigazgatás pozitív hozzáállásával.

Befektetőink sorban azt jelzik vissza a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy jól érzik magukat a régióban.

A kis és középvállalkozások össznemzeti exporttevékenysége több mint 100 milliárd euró évente, ezt szeretnénk újra és újra, mint rekordot megugrani minden esztendőben.

Jelen rendezvénnyel is szeretnénk azt a fajta közös tudást létrehozni, hogy a központi közigazgatás, a minisztériumok, a területi közigazgatás és a helyi önkormányzati igazgatásban dolgozó kollégák hogyan tudnak egymással jól kommunikálni és segíteni ezt a munkát, akár a kis és közepes vállalkozások vagy nagyvállalatok bármilyen fajta államigazgatási, pénzügyi vagy adózási kérdéssel az állam bármely szereplőjéhez fordulnak, akkor világos kérdésre világos választ kaphassanak.” - hangsúlyozta Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyarországi tudástranszfer elősegítéséért felelős miniszteri biztosa.

„A magyar gazdaság, így Székesfehérvár gazdasága nagyot változott.

Míg a kilencvenes évek első felében elsősorban az összeszerelő-üzemek adtak lendületet Székesfehérváron a rendszerváltást követő nagy sokk után, addig az elmúlt években ez nagyban megváltozott hiszen egyre inkább a hozzáadott értékű munka vált elsődlegessé.

Ez több területen is látszik, a város iparűzési adóból származó bevétele az elmúlt kilenc esztendőben csaknem megduplázódott; míg 2010-ben mintegy 9.5 milliárd, addig a tavalyi évben már 18.1 milliárd forint volt és az idei előrejelzések azt mutatják, hogy további növekedés várható.

A város a leginkább azzal tudja segíteni az itt működő vállalatokat, hogy a szolgáltatásait bővíti, ezért kezdtünk néhány évvel ezelőtt felsőoktatási programunkba. Ez óriási lehetőség az itt működő vállalatok számára is.

Nem véletlenül fogalmazott úgy a miniszter úr, hogy a duális képzés Fehérváron működik a legjobban.

Mindemellett az úthálózat-fejlesztés, a kultúra fejlesztése, a sport támogatása mind-mind hozzájárul, hogy közép-európai szinten is egy nagyon magas színvonalú, szolgáltató város legyen Székesfehérvár.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester.

A szakmai workshopon szó volt a külgazdasági közszolgáltatások és a helyi szintű támogató folyamatok hazai és nemzetközi jó gyakorlatáról, az exportorientált gazdaságélénkítésről, valamint a beruházás,- és exportösztönzés finanszírozásának gyakorlatáról is.

A konferencia a helyi és térségi színtű tapasztalatokat összegző kerekesztal-beszélgetéssel zárult, amelyen részt vett Mészáros Attila, Fehérvár alpolgármestere is.

Gazdaság

 1. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 2. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 3. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 4. Az Arconic-Köfém Kft. kapta a 2019-es Chain Bridge Budapest Award-ot

  A 2017-ben útjára indított díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ítéli oda minden évben egy olyan vállalatnak, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi üzleti közösség és a társadalom egészének fejlődéséhez. Az Arconic mintegy 2200 embert foglalkoztat Székesfehérváron és Nemesvámoson.

  2019.09.26.
 1. Őszi üzem-, és tanműhely látogatásokat szerveznek a diákoknak

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folytatva az előző évek pályaorientációs tevékenységét, a 2019/2020-as tanévben újra megszervezi üzem-, és tanműhely látogatásait a különböző szakmákban érdekelt gazdálkodóknál és iskolák tanműhelyében a 6-7-8. osztályos diákoknak, tanáraiknak és a szüleiknek.

  2019.09.19.
 2. Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

  „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.

  2019.09.16.
 3. Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indul a felnőttképzési tanév

  Hétfőn már a Kossuth utcai Alba Innovár 2-ben köszönthették a digitális élményközpont által indított felnőttképzésben résztvevő harmanos csoport tagjait. Az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program keretében öt hónapon keresztül sajátíthatják el a résztvevők az intelligens gyártási technológiák kezelését.

  2019.09.16.
 4. Megújult a Praktiker áruháza Székesfehérváron is

  A régió kedvelt barkácsáruházát hozzávetőleg 150 millió forintból újította meg szeptember elején a Praktiker. A székesfehérvári barkácsáruház ettől az időponttól kezdve még modernebb környezetben, gazdagabb termékkínálattal várja a vásárlókat.

  2019.09.06.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek