Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.
2019.09.16. 11:41 |

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 1,55 milliárd forint európai uniós támogatásból fejleszti a külügyi-külgazdasági humánerőforrás-gazdálkodási folyamatokat, továbbá megújítja a belső képzési és továbbképzési, illetve az informatikai rendszert. A Külügyi és Külgazdasági Tudásbázis eredményeit országos roadshow keretében ismertetik a hónap folyamán további nyolc regionális helyszínen.

Négy esztendővel ezelőtt Magyarország Kormánya új típusú külgazdasági stratégiába kezdett, kettős céllal;

az egyik, hogy Magyarországot tegyük fontossá, ipari parkjainkban olyan befektetési környezetet ajánljunk, ahol nem is a külföldi tőkebevonás a legfontosabb szándék, hanem annak a nemzetközi tapasztalat és tudásanyagnak a behozása, hogy

hosszú távon hogyan kell piacot fejleszteni, termelési kapacitást növelni és természetesen új munkahelyeket is teremteni.

Másik cél a magyar gazdaság gerincét adó kis és közepes vállalkozások exportképességének növelése. Mindkét tevékenység kapcsán örömmel jelenthetjük, hogy már a nemzetközi minősítés alapján is a világ egyik legvonzóbb befektetési környezete lett Magyarország.

Ebben Székesfehérvár kiemelt szerepet játszott, nem csak az ipari parki környezettel, hanem a helyi önkormányzat és a területi közigazgatás pozitív hozzáállásával.

Befektetőink sorban azt jelzik vissza a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy jól érzik magukat a régióban.

A kis és középvállalkozások össznemzeti exporttevékenysége több mint 100 milliárd euró évente, ezt szeretnénk újra és újra, mint rekordot megugrani minden esztendőben.

Jelen rendezvénnyel is szeretnénk azt a fajta közös tudást létrehozni, hogy a központi közigazgatás, a minisztériumok, a területi közigazgatás és a helyi önkormányzati igazgatásban dolgozó kollégák hogyan tudnak egymással jól kommunikálni és segíteni ezt a munkát, akár a kis és közepes vállalkozások vagy nagyvállalatok bármilyen fajta államigazgatási, pénzügyi vagy adózási kérdéssel az állam bármely szereplőjéhez fordulnak, akkor világos kérdésre világos választ kaphassanak.” - hangsúlyozta Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyarországi tudástranszfer elősegítéséért felelős miniszteri biztosa.

„A magyar gazdaság, így Székesfehérvár gazdasága nagyot változott.

Míg a kilencvenes évek első felében elsősorban az összeszerelő-üzemek adtak lendületet Székesfehérváron a rendszerváltást követő nagy sokk után, addig az elmúlt években ez nagyban megváltozott hiszen egyre inkább a hozzáadott értékű munka vált elsődlegessé.

Ez több területen is látszik, a város iparűzési adóból származó bevétele az elmúlt kilenc esztendőben csaknem megduplázódott; míg 2010-ben mintegy 9.5 milliárd, addig a tavalyi évben már 18.1 milliárd forint volt és az idei előrejelzések azt mutatják, hogy további növekedés várható.

A város a leginkább azzal tudja segíteni az itt működő vállalatokat, hogy a szolgáltatásait bővíti, ezért kezdtünk néhány évvel ezelőtt felsőoktatási programunkba. Ez óriási lehetőség az itt működő vállalatok számára is.

Nem véletlenül fogalmazott úgy a miniszter úr, hogy a duális képzés Fehérváron működik a legjobban.

Mindemellett az úthálózat-fejlesztés, a kultúra fejlesztése, a sport támogatása mind-mind hozzájárul, hogy közép-európai szinten is egy nagyon magas színvonalú, szolgáltató város legyen Székesfehérvár.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester.

A szakmai workshopon szó volt a külgazdasági közszolgáltatások és a helyi szintű támogató folyamatok hazai és nemzetközi jó gyakorlatáról, az exportorientált gazdaságélénkítésről, valamint a beruházás,- és exportösztönzés finanszírozásának gyakorlatáról is.

A konferencia a helyi és térségi színtű tapasztalatokat összegző kerekesztal-beszélgetéssel zárult, amelyen részt vett Mészáros Attila, Fehérvár alpolgármestere is.

Gazdaság

 1. Fehérváron adták át hazánk egyik legkorszerűbb autóbusz-javító és karbantartó központját

  Hazánk legnagyobb magyar magánkézben lévő buszvállalata, a Homm Kft. megépítette és bemutatta első regionális központját. Az 550 millió forint összköltségű beruházás harminc új munkahelyet teremt Székesfehérváron. 

  2020.09.08.
 2. A város szükséges hőmennyiségének a 85 százaléka előállítható a Bakony utcában

  2017. év végén két új, egyenként 20 MW-os kondenzációs gázkazán került beüzemelésre a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén, amelyekkel már 78 MW beépített hőteljesítményt sikerült elérni a fűtőerőműben. A fejlesztéshez, a Széchenyi 2020, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának, KEHOP-5.3.1-17 kódszámú, a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című pályázati felhívása keretében sikerült pályázati forrást igénybe venni.

  2020.09.01.
 3. Újabb fehérvári helyszínen várja ingyenes töltési lehetőség az e-autósokat

  2018 őszén az Aldi és az E.On megállapodást kötött arról, hogy 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában teszik elérhetővé az energiavállalat által telepített és üzemeltetett 360 töltőpontot.

  2020.08.26.
 4. Emeletes vonatok Fehérváron, villamosítják a pusztaszabolcsi, komáromi vonalakat

  A 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban kötöttpályás beruházásokra várhatóan rendelkezésre álló forrásmennyiség sikeres lekötése érdekében húsz vasúti fejlesztés előkészítésének, tervezésének támogatásáról született kormányzati döntés. - számolt be honlapján a Prosperis Alba kutatóközpont.

  2020.08.25.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4